Beogradske opštinske novine

БРОЈ 23.

_ 244 —

ГОДИНА X.

волико приходе. Колико је потребно за одр- ј жавање водовода и за интерес и аморгиза- | цију на навнадно одобрени вредит од 580,000 I дин. Ако би, пав било прихода више него што треба, лаво је додније смањити или [ тавсу на виду или трошарину на извесне предмете. — Гавра БркиК вели, да би требало дати грађанству воду без наплате тавсе, пошто је трошарина уведена, да се њеним приходима водовод и остале нотребе подигну. — МиКа ИетровиА није противап у начелу наплаћивању таксе на воду само би желео праведнији разрез, пошто му се овај чини веома неправедан и неправтичан. — Коста ГлавиниК разлозима побија наводе Миће Петровића и довазује да је најбоље да се тавса наплаћује по броју просторија, вако се предлаже. — Милош ТраковиК и Илија ЂорђсвиК траже да се не нанлаћује никавва тавса на воду. — Коста Б. МихајловиК предлаже да се усвоји предлог водоводне вомисије. — Веља Тодорови^ слаже се с предлогом комисије пошто је мњења да се у прво време мора тако поступати. — Ђока Новаковик разлаже, да се мора вода наплаћивати јер је трошарина уведена да сагради и исплати водовод, а он се сам мора одржавати. — Светозар Ботори^ разложно потпомаже цредлог да се на воду наплаћује тавса. Доказује, да је ово баш у иптересу сиротиње, која ће за малу цену имати довољно воде за своју потребу. После ових говора одбор је усвојио у начелу правилник онако, како је поднесен од стране комисије*).

*) Правилник је овај отштампан у једном од прошлих бројева у цедини и онако, каво га је одбор опттински усвојио. Ур347. Танасије М. Поповпћ магациов. Соларе. 348. Таса Николић служитељ прпвреде, 349. Такшо РистиК служитељ у државио | шташпаријп, 350. Теша Стевановић служ. кред. завода, 351. Тихомир Ј. Марвовић адвокат, и II. полгође, 352. Тодор Белајац рад. у држ. штампарији, 353. Тома Андрејевић дрвар. трговац. 354. Тома Чачуга раден у држ. штампарији, 355. Тоша Илић слагач, 356. ТриФуп Анастасијевић дијурнис. жељез. 357. Фрања Белоглавек раден. у држ. штамп. 358. Фраша Рибникар лекар, 359. Фердпнанд Рајс раденик у државно штампарији. 360. Франц Л.идл раденик у држ. штамп. 361. Фрапц Учек слагач, 362. Хајим А. Демајо трговац, 363. Херман Херлинг раденик V државно штампариЈИ, 364. Чеда Стевановић слагач.

После овога прешло се на специјални претрес нравилнива. Прва три члана усвојио је одбор без измене и дебате. Код четвртог члана предлаже Р. Филиповић; — Да се спајање воде са вућама изврши прво у оним улицама гди је најпотребнија вода, па онда да се дозволи и онде гди се један пријави па и цела улица изврши пошто сваки мора имати воде. Гди је вода и у војим улицама најпотребнија то да оцени комисија водоводна. — Филиа ВасиљевиК предлаже да општински суд одређује, која ће прво улица почети да се везује па која друга па трећа и т. д. редом и онда нема нико да се жали, нити ће водоводна комисија имати неприливе Др. Милан РадовановиА предлаже, да ое трећа тачка овога члана овако измени : да се из комшијсве вуће немогу уводиги цеви у другу вомшијску кућу. — Др. Марко Аеко предлаже, да овај 4. члан остане као што је предложен уверавајући, да ће водоводна комисија нрема њ&му пајтачније моћи извршити спајање. — Никола ВулковиК је мишлења да би најбоље било кад би се спајање кућа извршило оним радом, ваво комисија водоводна према погреби сама одредила буде. Ђока ДимитријевиК противан је оваком решењу ствари и жели, да се то у одбору тачно одреди. — Светозар БоториК Говори и препоручује да се овај четврти члан прими вао што је предложен. После још певих краћих говора, председник је ставио на гласање члап 4, као што га је комисија предложила Гласањем се дошло до резултата, да га је одбор одбацио, Др. II. Поиови\х вели да се овде прекине даље претресање и да се продужи у идућој седници, пошго нису присутни чланови комисије, који би најкомпетентнији били да у овој техничвој ствари даду савета одбору . Пошго се је цео одбор слажио у мишлењу са г Др. Павлом, седница је завључена с тим да се у идуђој продужи овај снецијални претрес правилнива. Састанав је овај трајао до 12 сати пре подне.

Т _А_ КСЕ за јавне забавз у општини београдској

I. а) За свирање муш. оркестара по каљанама, баштама и т. д. од кондерта до 5 д. б) За сварање са певањем вештака од 1 концечта 5 в) За свирање аженског (оркестр) Дамен-Капеде 20

II. а). За игранку у докад 1-ог реда 15 д. б) За игранку у докад. Н-ог реда .... 1 , в) За игранву у локал. Ш-ег реда .... , III. а) За панораму на дан 5—10 дб) За разне представе и ноказивање вештина, дневно 10—50 в) За менажери^е и музеуме 5—15 г) Циркус од представе 10—20 д) За забаве „Тингл-Тангл" т. ј. (певање, свирање и представљање) од вечера .... 50IV. За друге врсте забава које овде нису предвиђене ре шаваће општински Суд засебно. V. За воду на савској пумпи. а) Буре од 3 акова 00*5 див. б) Буре од 6 акова 00*0 „ в) Буре од 9 ако]>а 00-15 ,.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ

i. диме1ичрств0 : а) За чишћен.е димњака(цилиндера) без разлике на спратове 0-20 & б) За неузидан шпархерд 0-20 », в) За узидан , 0-40 ,. г) За велики узидан шпархерд у гостионици 0-53 ». д) За чишћење димњака од два спрата . . 0*23 ,, ђ) За чишћење простог димњака 0*10 » е) За чишћење чункова до 2 и по метра уједно са пећима 0*10 ж) за чишћење чункова од 2 и по метра на у^едно са више пећима 0-20 ». з) За паљење дамњака (цидиндера) без разна спратове 0-70 ,. II. ИЗВОЖЕЊЕ ЕУБРЕТА а) За собу и кујну или мањи дућан са собом 0*21 , б) 2—3 собе са кујном иди већи дућан са собом 0-16 , в) 4 и више соба са кујном или гостиоиица са кујном без штале 0*11 * III. ПРАЖЊЕВЕ П0МИЈАРА И НУЖНИК а) Од кубног метра 12-— д б) Од акова 0'50 ® 1у. ПСЕТАРЕНА : а) Марка за пашче за годину дана .... 3 - 00 б) Обнављање изгубљене марке стлје 1. динар.

v гробарина;

а) Гроб за децу б) Гроб за одрасле в) Мала гробница г) Ведика гробница III реда . . . . д) Ведика гробница II реда . . . е) Велика гроббница I реда . . vi. мртвачка к0ла

7 дин. 20 „ , 555-52 п. , 998-39 п. , 1099-32 п. , 684-57 п. „

а) Мртвачка кола стара са 2 коња . . . 12-90 д б) Мртвачка кола са анђелима са два коња 14 - 90 „. в) Мртвачка кода нова са 2 коња . . , . 36-90 „ г) Мртвачка кола нова са 4 коња .... 72-90 „.

Власник Онлтина Београдска

УРЕДКИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА.

Иарна штампарија Народно Радикалне Странке.

Тредник Урош Кузманови!