Beogradske opštinske novine

ГОДПНЛ X. решно, да одборско стручно поверенпштво прегледа зграду, у којој је кварт савамалски и са хигијенског и са техничког гдедишта на поднесе одбору извештај. За поверенике изабрати су г. г. Др. Павле Поповић, Р. Драговић и Илија Борђевић, одборнцца; Др Мих. Хаџи Л.азић, општински декар ц Т. Седесковић, уиравнпк инжињерског оделења. Да суд општински тражи од управе вароши односно кварта савамалског Формадно решење о рушењу ове зграде, како би општина против истог могда изјавити жадбу. IX. Поводом тога. што се у Европи појавила заразна болест колера, председник преддаже одбору да. одобри накнадни кредит за предузимање мера ради спречавања ове заразе и уклањање свега онога, што би ширење ове заразе потпомагало. По саслушању овога, одоор је оддучко, да одборско повереништво проучи какве мере треба општина београдска да предузме да се долазак и ширење ове заразе што више срречи д поднесе одбору извештај у нрвој идућој седпици. За поверенике изабрати су г. г. Др. М. Радовановић, Др. П. Поповић Ђ. Нешић, А. Одавић и Др. М. Т. Леко, одборници п свп општински декари. Овлашћује се председнпк опшгине, да до коначног решења ове ствари може чинити потребие издатке из партије буџетом одређено на непредвиђене трошкове, ако не буде довољна за то одређена буџетска партија. X. Председнак извештава одбор, да је Вдада ЉеговоГЈВедичанства решењем од 10. Јуна 1892. год. ПБр. 10881 одобрила са извесвим изменама правидник за издавање воде из новог београдског водовода, који је одбор општински у седницама својим од 12., 13., 14 п 15. АпридаЈ1892. год. АБр. 6519 усвојио, као и да је суд општински решењем својим од 4. Јуда 1892. год. АБр. 7983 одобрио нравидник за инсталацију водовода по кућама у Београду, по предлогу управе водовода. Одбор је примио к знању овај извештај с тпм, да ге оба ова правпдника објаве у општ. нованама. XI. Одборник г. А. Ј, Одавић пита пошто је Ади, на један мах искрсе нови Аријанит, исврсе нови и прави осдободилац своје земље. Год. 1443. и Скендербег, син Ивана Жастриоте, остави двор Муратов и добеже својима. Вештом ратниву, храбром човеку, племенитом срцу, какав беше он, испаде брзо за руком да испуни са свим намеру и своју и предхотника свога. А и Арбанији беше већ досадио јарам турсви. За врдо кратко време све листом устаде у њој и господство турско би на брзо са свим упиштено. За тим пастадоше узастопни похода турсви на њу, али готово сви без успеха. Три пута дођоше и сами силни султани .Мурат и Мухамед с огромним војсвама од прево стотине хиљада ратника чав под Кроју, па се и они морадоше набрзо вратити на грдну срамоту своју. То је појав каввог више нема у историји светској. Али на послетку истаја и Свендербег. Година 1468. без сумње Је једна од најцрњих година у арбанској историји. С правом се може рећи, да је са Скендербегом умрла и Арбанија. На десет година после његове смрти овладаше Турци Кројом ((1478.), три године за тим паде и Свадар, и од то доба па све до данас Арбанија неје више саиостална земља.

— 295 нов београдски водовод готов и јавној употуебн предат, да ди ће и даље дејствоватп надзорна водоводна комисија и докле. Председник је изјавио да ће на ово питање одговорптп у идућој седпици. XII. Председник саопштава одбору извештај управе водовода, АБр. 7929, изазван интерпедацијом АБр, 7843 од 11. Јуна 1892 год., да неће шкодљиво утицати температура с тиме наводоводне цеви подожене у Једренској п Савској улици, пошто су псте положене у дубљини од једног метра и више. Одбор је примпо к знању овај извештај. ХШ. Председник пзноси одбору на одобрење решење суда опшгинског од 30, Јуна 1892, год. АБр. 7961, да се урасходује деведесет динара и тридесет пара, што дугује општини Петар Јовановић као бивши чиновник општпне и рачуиоцолагач њен, пошто пема од куд »да се ова сума наилати. Одбор је одобрио ово решење суда општпнскога. XIV. Да би се питање о установи за дезинФекцпју као врло важно за данашње прпдпке, једном решило, одбор је оддучао, да се сазове парочита ваиредаа седница, у којој да се ово питање решл XV. Одборник г. Марко Ведпзарпћ саопштава, да нова кућа, што се испод позорншта до гасие Фабруке подиже, пздази за читаву цигду ван регулационе диније. Председник изјављује, да су већ предувети нужнн кораци противу овога и да је ствар у току расираве. XVI Одборник г. Соломои Азријел цодноси писмен предлог, да се чданови надзорне водоводне комисије награде. Одбор је оддучио, да се ово остави за идућу седаицу.

Д Е О П Р В И. (ОД РОЂЕЊА СКЕНДЕРБЕГОВА ДО СМРТИ МУРАТОВЕ). 1УШ ШТРИООТ СКЕНДЕРБЕГ ГЛАВА ПРВА Преци, порекло, постоЈбина. Док познати немачки нрооесор Карло Хопф пре тридесет година не пропутова Арбанију и Италију, да разгдеда библиотеве тамошње, и док не пронађе чувени рувопис „Шакта <1е11а сава МшасНа"*) и многе друге сведоџбе из историје и геограФије арбансве, о прецима и пореклу Свендербегову знало се врло слабо што. Сви биограФи његови знали су само то, да му се отац звао Иван а мати Војсава, да су владали Маћом, по невима још и Вуменестијом, да су имали четири сина и пег кћери и т. д., али о прецима не знађаше или бар не го-

*) Н о р сћгошциез е1с.. стр. 270—340.

БРОЈ 30 ОПШТИНСКИ послови Трамвај. Друштво за грађење и експлоатацију трамваја почело је полагати шине и довршило је већ један километар сасвим, пошго је више од два километра пруге спремило за полагање. — Зграде депоа на тркалишту своро су готове, и могу се већ употребити. Вагони ће стићи после 15 дана; због тога се живо ради, како би се најпре спојила жељезничва станица са депоом ради превоза вагона. Промет иа прузи трамвајсвој отвориће се 1. Септембра. Електрично осветлење. Радови ово овог предузећа живо напредују; зграде елевтричне централе већ су нод вровом и своро ће се почети са намештањем машина и казана. Диреци, прево којих ће се разводити жице по вароши, на дунавсвој страни већ су памештени; у близини творнице има их по три и по два дирева заједно, пошто су овде све жице спојене, по горњој вароши пак ће жице носити по један дирев. Стигле су већ и елевтричне ламие и сигурио може се очевивати почетав електричног осветлења вароши у току месеца Октобра. Аво би ко желео да уведе у своју вућу електрично осветлење, и ако то јави, пре него што су жице разведене, то ће му се инсгалација 10°/ о јевтиније рачунати. Светидке и апирати за елев. осв. изложиће се идуће недеље у друштвеној канцеларији, каво би могао сваки изабраги оно шго му се допада. Калдрма. Са полагањем коцкасте калдрме почело се ових дана у почетву вра гујевачве и краљ Миланнове улице. Пошто буде свршен посао на једној страни, откоповаће се и друга страна ових улица тако, да ће своро овај део улица имаги лепу и добру валдрму. Савска улица већ је до I вораше нико ништа. Међутим, од кад поменути проФесор нађе деспотов рукопис, о тој се ствари може говорити већ с доста поузданости. Постоји данас нева несулгасица међу научењацима, који су писали о овој ствари, у питању, ко је био дед Скендербегу. По једнима он се звао Павле; други га зову , Константином. Па ипав ако боље загледамо, чини нам се да то питање не ће бити таво тешво решити, ваво изгледа. Као што смо и мало час поменули, у решавању питања овог о генеалогији породице Свендербегове могу нам послужити једино два извора: Шв^оГГа (1е11а поз!;га саза МизасНа и св ^доџбе, које је пронашао проФ. Хопф по разним библиотевама. Загледамо ди сад у први извор, ми ћемо наћи да се дед Свендербегов зове Павле.*) Међутим Хан, у својој чувеној вњизи „Путовање кроз Поречину Дрина и Вардара" вели оваво: „ХопФове сведоџбе називљу Свендербеговог деду Конст. Кастриоту <1оШШ8 8егтае и дају му назив Р го Т згз Ш г (Рго^оуезИапив ?)».**) Из овога , давле, *) „8арр]'а1.е сотТауо (1е1 8 јј ; пог 8саш1ег1)е^ 8е с1аато 81}јш>г Раи1о Са84по1:о... а НорГ, Сћготс|ие8, 301, **) У српском преводу стр. 504.