Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 31. конкуренција међу ирвима у многоме паралише несавесну трговину. Да не би дакле помеиуте одлуке наших трговаца биле штетне по наше произвођаче, то препоручујем тој управи, да чипи све што је у стању да обавести наш сеоски свет, како се храна у толико више и скупље плаћа, у колико је чистија и у опште боља. Сем тога та управа дужна је да што очитије представи народу рђаве последице за све наше пијаце, ако се на исте буде и даље доносила нечиста храна. У интересу, дакле, угледа наше земље произвођача хране и земаљске трговине, препоручујем гој унрави, да све ово објаспи народу приликом држања зборова и то што пре, пошто се храпа већ почела доносити на пијаце,"

О Б Ј А В А Према наређењу VII. пуков. окр. команде од 26 Јуна ове год. Бр. 7162. позивају се ср-и обвезници редовне, I и II позива народне војске, који се према годинама старости имају превести из позива у позив, или са свим ослободити, да сваки добави и спреми ради доказа кодико има година крштеницу или уверење, које ће комисији регрутној ради увере показати. Иста комисија отпочеће свој рад 10 Августа ове године. Осим тога позива се и Фамилија умрлих обавезнива да добави извод црквених протокола за умрлог, како би се исти из списка избрисаги могао. Исто тако позивају се и сви они обавезници који стално у Београду живе или су пак са стране досељени а међу тим нису пигде у позивима увршћени, да горњег дана предстану регрутној комисији ради уписа пријема. и војног билета.

БУРАБ КАСТРИОТО СДЕНДЕРБЕГ ИСТОРИЈСКАРАСПРАВА написао Ј1ИКО,ЛА ЈЗуч-ШЋ (С једном генеалошком таблидом) Темат награђен нрвом вндовданском наградом општине београдске.) мото: Скендербег је срца Обилића. ЊЕГОШ. Међутим Хан је ово погрешно прочитао, па погрешно и протумачио. Он вели овако:§) „Он (т. ј. Карло Топија) је родио с Војисавом, ћери Баоша Свадранина два сииа: Ђорђа и Карла; ТЗорђе даде у залог Драч Млечанима, и умре без деце. Његов(?) брат(?) Карло ожени се и имао је синове „од војих произлазе опи, што се зову Топије." —" Ну оваво погрешно тумачење овога места кавво је овде, ми не бисмо ни спомињали, да оно неје повувло са собом другу погрешву, која нас се много тиче, §) X а н, Путовање, 494.

— 802 Ј \у\/\у \У\/\/ \у\у\у — \У\/\/ ч/\/ч/ \/\/\/ ч/\/ч/ ~ч/^ Који од обавезника горњег дана не престане регрутној комисији доцније неће се моћи превести из позива у позив нити ће се пав лекарски прегледати. Сваки обавезник понеће собом и војнички билет који ће вомисији на увиђај поднети. Ово се доставља грађанству ради знања и управљања. Од стране суда општине вароши Београда 22 Јула 1892 год. Абр. 3453.

СТЕЧАЈ Општини београдској потребан је млађи благајнив и један инжињер. Поред осталих инжињерских дужности биће кзабратом инжињеру као најглавнија та, да непосредно руководи и извршује радове па детаљном снимању вароши Београда и његове околине. Погодбе су: а. За благајника : Плата му је 3000 динара годишње. Првенство ће имати онај, који је већ био благајнкк у ком новчаном заводу и који је вичан дуплом књиговодству и свима осталим пословима, што спадају у дужност благајника. Изабраги благајник има положити кауцију од 6000 дин. у готовом новцу или државним хартијама од вредности. б. За инжињера. Инжињер мора да је положио код нас државни инжињерски нспит или дипломсви испит какве више техничке школе на страпи. Да је Србип. (Првенство имају Срби из враљевине Србије). Да је у државној служби провео најХан је наиме превидеоовде опе речи деспотове: ,Д1 8есопс1о ^епИо б^пог СКог§1о, ^га^еПо <1е1 ЛеИо 8%пог Саг1о," а то много значи. Јер ми сад из Хопфових сведоџаба§) дознајемо, да је Јелена, жена Константина Кастриоте, била кћи тога Ђорђа, брата Карла Топије, а не онога, што му је био син. Т. ј у ХопФа стоји оваква схема:

С а г 1 о е1;с. б1ог§.јо е!с.. I I

Е 1 е п а е^с. 61 о г & 1 о е1;с. Уохзауа Тапи8810 Ј?1епа е1;с. е!;. М а г с о се<1е Биган е1;с. е(;с. ер. С о 8 1; а пВ а г I) а г 1 §п апх УепШепз Ипо С а 8 I г 1§ое<;с. тагз 1392. е1;с.. о (; а е1;с. док је на против Хан, не знајући ни за ваквог Карлова брага-Ђорђа, мислио, да ! је она била кћи сина његова, те на основу тога и речи деспогове: ,е 1ш (т.ј. син г Борђе) тогзе зепга ћегеЉ" морао опроврћи речима: ,,Овај Тзорђе (т.ј. син) за кога вели деспот да је умрво без деце, оставио је у колико се зна само јединицу кћер Јелену, К0 ЈУ Ј е У зе0 Константин Кастриота, дед Свепндербегов".|) §) Н о р Ј. Сћгошдпеа, 532. |) X а н. Путопање. 495.

ГОДИНА_Х. мање 8 (осам) година и да поднесе уверење, да је самостално рувоводио вакав већи инжињерсви посао. Годишња плата Зиће му до 6000 динара. Писмене молбе са доказима о спреми имају се упутити на председника онштине београдске пајдаље до 15 Августа 1892. год. закључно Од суда онштине вароши Београда 25 Јуна 1892 год. ГБр, 8657. АБр. 1457.

РАД 0ПШТИНСК0Г 0ДБ0РА 51. ВАНРЕДИИ САСТАНА^ 8. Јула 1802. год. Председа;.ао иредседиик г. Милован Р. Маринконић, од одборника били г. г. Н. X. Поповић, Милош Трнковић, Др. Алкалај, М. М. Ђорић, Ђ. Ж. Нешић К. Б. Михајловић, Др. М. Т. Леко, С. Вељановић, Ј. Христић, М. М. Ђорђевић, Л. Радонић, М. 0. Петровић, С. Азриј ел B. М. Тодоровић, Др. П. Поповић, А. Ј. Одавић, М. Јовановић, Св. Ристић, Л. П. Дашковић, Др. Радовановић, Ђ. С. Новаковнћ. I. Прочптап је заппсаик одборских одлука седвице држане 6. Јула 1892. год. и примљен је без икакввх измена. И. По прочитању акта истражног судије за вар. Београд. АБр. 8190, 8249, 8221. 8250, којим се траже уверења о владању и пмовном стању взвесних лица, одбор је изјавио, да су му Сима C. Бурђевић, Јулијана Ј. Јетела, Милева Протпћка и Михајло Кићић ненознати. Ш, Председник износп одбору на мишлење молбе, којим се траже уверења о сиротноме стању. По ирочитању тих молба СБр. 12191, 12200, 12158, 12157, АБр. 8251, 8280, 8231, одбор Је изјавио мишлење, да се суд предходно увери о имовном стању молилаца Марије И. СтеФановвћ, Новице П. Рајковић и Јелене Ј. Марковвћ, иа тек онда да им изда тражено уверење ; да се молиоцлма г Бури Поповићу, Петру Стаменковпћу, Живки Мплошевићевој и Јелени Ранковићевој може дати тражено уверење. Из овога пав, што смо досад вазали, излази то, да нити је Константин узео био јединицу унуку К^рла Топија, ниги сам имао на Кроју голико право, колико би имао, да је Јелена била доиста права унува Карлова, а из тога опет друго, да је крвави поступав Млечића према њему у Драчу према овавим приликама и много блажи и много оправдљивијиШто се тиче Ивапа, оца Скендербегова, о њему из сведоцаба Хопфових знамо такођер не баш бог зна шта. 1403. год.. налазимо га, с матером и братом Алексом, вао пензионара млетачвог; год. 1406. видимо га где је постављен за с1отти8 ва&б ро1еп8 а 1407. за вазала млетачког, и на послетку год. 1410. видимо, дајеу товреме назван аЉћпсћга Тггшв с тим, да да ргоргшт пакгт у таоштво.§) На питање пак, које је он земље ииао доцније у својој власти, опет нам одговара деспот Мусави. Он вели, да је Иван нмао целу Маћу,|] али, што је орло важно, додаје одмах за тим изревом и то, да Кроја неје нивад била у његовим рукама (сћ' П1 §) X а н, Путовање., 505. ■)•) Нор^, Сћгошциез 274., 301...