Beogradske opštinske novine

БРОЈ 34

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉО ЈЕДА ПУТ ДЕНА ЗА СРБИЈУI на годиау . . . • 6 дин. на пола годиае 3 дин. за стране земље на годипу .... 9 дин.

Неде,ља 16. Августа 1892.

Цена је огласииа 6 дин. пара од врсте Претплату ваља сдати упутнидом на општински суд а све коресиодепције па уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неилаћена писма не примају се

ГРАЂАНСТВУ Према извештајима грађанских комисија, које вргае санитетски преглед дворишта, грађанство се врло слабо одаЈива паредби о одржавању чистоће и дазинФекцији нужника и помијара. Пошго легња тоилотајош није иопустила а а онасност одколерејош није нресгала, то суд опшгине вар. Београда, позван тач. 6. чл. 36. закопа о општинама иопова н то последњи пут наређује: 1.) Дт, се дворишта одржавају у чистоћи; 2.) Да се пужиици и помијаре држе и уредно дезинФекују карболом и галицом као прописаним средствима; 3.) Да се улице гри пут у одређене дане чисте, и 4.) Да се коров и травуљина испред и у плацевима, испред кућа на удицама, по двориштима и баштама сече и уништава. Овом се приликом напомиње грађанству, да ће се са непослушнима поступити по § 326 крив. закона, у вези са расписом г. министра унутрашњих дела од 7. Јула 1889. год. СБр. 3907, а казпа је по тој законској одредби до тридесег дана затвора или сто педесег динара у новцу. Имена свију кажњепих изнеће се на јавносг преко „Општинских Новина". АБр. 9057. Од оуда општине вар. Београда, 14. Августа 1392. године.

РАД ОПШТИНСКОГ 0ДБ0РА 59- ВАНРЕДНИ САСТАНА^ 5. Авгусга 1892. год,

ОГЛАС 4-ог овог месеца ноћу око 12 часова, ухваћена је једна погопљена дерегла која је ишла низа Саву, као и једно буре средње величиие, здраво. Суд општински позива сопственике ових ствари, да се ради пријема истих обрате одељку варошко-дунавском ове опшгине. Од оуда општине вар. Београда АБр. 8989. 13. Авгуота 1892. године.

Председавао председник г. Мидов. Р. Марипковић, од одборника били г. г. Н. X. Поповић, Др. М. Т. Леко, С. Азријед, Д. Дашковић, М. Д. Банковић, Јов. Ђуровић, К. Б. Михајловић, М. Трпковић, М. М. Ђорић, Ст. Чађевиђ, А. Ј. Одавић, Ђ. Ж. Нешић, Ф. Васиљевић, Р. Дра-

говић, М. Велизарић, В. Тодоровић, Др. П. Поповић, Др. Алкадај. I. Прочитан је записник одборских одлука седпице државе 30. Јула о. г. и у одлуци Бр. 598. учињена је ова измена: да је председник општине изјавпо, да је у статистичким оделењу попис сређеп онолико, колико је потребао, да се даља рад статист. оделења успешно развија. У одлуци бр. 595 није одбор прешао преко молбе г. др, Лека на двевни ред, нојеодлучио да се са решењем овог питања причека, док сталеа падзорна комиспја не учини споразум са предузамачем према одлуци одборској од 27. Јула 1892 год. АВр. 8877. II. Одборник г. Др. Марко Леко мисли, да би нужно било, да се у стечају за инжињера објави, да ће он поред осталпх дужности имати и ту, да установи геодетски одсек у грађевинском оделењу општине београдске. Одбор је усвојио ову прамедбу г. Др. М. Т. Лека. III. Но прочитању акта истражног судије за вар. Београд. АБр 8870, 8888, 8890, 8804, 8898, 8889, 8834, 8897, 8871, 8832, којим се траж, уверења о владању и имовном стању нзвесипх лица, одбор је изјавио да су му Мид^ца Крсма новић, Васа Врбавац, Марија Радичевић п Пегар Швловић вепознатн; да су Сава Крављанац, Филип ВогојевпЋ и Катарина Поробић доброг владања п доб ог имовног стања; да су Васа Николић и Таса Драгутиеовић, доброг владања п средњег пмовиог стања; дајеЖивко Нпколић доброг владања и спротног имовног стања. IV. Председник износи одбору на мишлење молбе, којим се траже уверења о сиротном стању. По прочптању тих молби АБр. 8903, 8914, 8896. 8812, 8867, 8793, 8973, 8974, СБр. 13802, 13927, 13832. 13664, 13772, 13740, 13682, одбор је изјавио, мишлење, да се суд предходно уверн о имовном стању молилаца: Данице Спасићеве, Мнлице Мијатовнћеве, Живане Јовановић, Петра Маријаповпћа, Љубомира Јовановића, Тодора и Михајла РадивојеввЋа, Љубице Јовичићеве, Мплапа Васића, Ане Живојинове, Мнће Савића, Пелагвје Вогдановић, Аце Пековића, Ђорђа Поповића, Петка СтоЈановића и Саве Марчетића, па тек онда да им изда тражено уверење. V. Председвик извештава одОор, да је суд ои- > штинскп решењем својим од 1. Авг. о. г. АБр. 8816 решио, да цена лебу буде за првих петнаест дана месеца Августа двадесет пара дин. ј од кплограма, Одбор је нримио к знању ово решење судско. VI. Да бн општина могла и даље одговарати својим обвезама око предузетих радова на уна-

пређењу и улепшавању Београда, одбор је опгатпнски на предлог председнпка општпае решпо, да се општпна београдска може прнвремено задужити код прив Народне Бапке Краљевине Србије још са једним милпоном динара поред досадања два милиона, којаје привремена позајмица одобрена. закопом од 18. Фебруара 1892. год. изменама и допунама закона о трошарини у Београду од 1884. год. VII. Одборско иовереништво изабрато у седници од 23. Јула о. г. АБр. 8808, да нађе стан за кварт Савамалски поднссц свој извештај. По прочитању тога извештаја АБр. 8975 одбор је одлучво, да исто повереништво прегледа и кућу Стевана Нншлића трг. овд. и о њој поднесе извештај. VIII. Председник извештава одбор, да је Управа вар. Београда известила Суд општински актом АБр. 8702, да је нашла стан за своју благајеицу и закључила уговор о закупу, пошто суд општипскп нвје поступио према акту АБр. 8612Одбор прима к звању овај извештај с тим, да се учини протест код надлежне власти, због овог поступка од стране уииаве као и да се тражи од државе, да плаћа општвнп кирвЈу за зграду, у којој је Мвнистарство правде и у којој је била благајница управе вароши. IX. Књиговодство општине београдске подносн взвештај о ст.:њу појединих оуџетскпх партија с предлогом, да се за прекорачепе партије одобре накнадни кредитв. По прочитању тога нзвештаја ВБр. 2723 одбор је одлучио, да одборско повереништво за преглед главне касе општинске прегледа и проучн овај предлог, па поднесе одбору своје мишлење на решење. X. Председник взвештава одбор, да је Јова Крсмановић, трг, београдски и заслужни члан општине напрасно преминуо у Врањској Бањи. Одбор је примио к знању овај извештај с тим, да одбор општински корпоративно учествује при погребу.

општински послови

Према извешћу приређивачког одбора Врањске запатлијске изложбе — изложба је продужена до конца Августа тек. године. Господин министар народне привреде погврдио је избор часеиштва главног трговачко-занатлијсвог одбора и према томе је председник овога одбора за текућу годину г. Јован Анђелковић ћурчија, а подпредседник г. Марко М. Марковић трговац.