Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 39. XIII. Одборник *г. Мих. П. Бончић предлаже, да се узму у службу општипску још два лекара, пошто је досадањи број недовољан за тачно вршење службе раротито у овим опасним придикама. Одбор одлучује, да се овај предлог взнесе одбору на решење у идућој одборској седвица. XIV. Председник износи одбору на решење извештај комисвје, у коме је изложена погодба о откупу железниде Милорада Еарамарковића, према решењу одборском од 3. Сент. 1892. год. АБр. 9108. По прочитању тога извештаја АБр одбор је после поименпчног гласања са 14 гласова против 6 (4 нису гласали) решио, да се овај извештај у свему прпми и да се железница Милорада Карамарковића откупи по цекама и ногодбама у извештају изложеним. Откупна цена има се исплатити из зајна а на терет партије одређене за грађење кеја и привлачење камена за псти. XV. Председник износи одбору на решење предлог о регулисању Енглезовца. По прочитању тога предлога ГБр. 1976, одбор Је одлучио : Да овај предмет проуче ц одбору реФерншу сва господа техничарв — чланови одбора општинског.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ

Како на држану лицитацију 17. Септембра ове год., о давању под закун онштинске њиве код Убанљића винограда, за време од 1. Новембра ове до 1. Новембра 1895 године, — није дошао довољан број лицитаната, да би се могла лицитација обавити, то ће суд општине београдске на дан 28. Септембра ове године држати другу лицитацију пред каФапом три кључа. Услови могу се видити у рачуноводству суда општинског свавог радног дана за време ванцелариско. томе, да она неје била ни идуће (49.) а камо ли ове — 48., већ тек 50-те. Мишљење да је она била ове (48.) године, можда се међу данашње исторкке увукло из дела Лаоника Халкопдиле. Али не треба никако сметати с ума ни то, да у Халкондиле имају многе хронолошке погрешке, и да би, према томе, и ово његово тврђење требало примити с много резерве. Међутим и да нам то неје познато, ми бисмо опет с поузданошћу могли тврдити, да је то мишљење ногрешно. Пре свега доказом за то могло би нам послужити и само оно што смо напред поменули, т. ј да у сва три биогра<х>а Скендербегова не стоји то. Али за то имамо и поузданијега доказа. Ми смо напред навели писмо господе млетачке, у коме се говори о том иоходу Муратову и видели смо, да се тамо такеђер ништа не спомиње о некој опсади Кроје, шго би у противном случају зацело било напоменуто. Па и иаш Мијаговић као да је пристао уз ово мишљење, јер изреком вели: „Цео Август и већи део Септембра бавила се оиа (г. ј. турска вој-

'' ' '' ' ' ' ' '' 11 ' 1 , 1 — 370 Л.ицитација ће се извршиги горњег дана од 2 до 5 часова по подне. Од Суда општ. Веоградске 19. Сзптембра 1392. год. СБр. 14019 у Београду.

РЕДОВНИ СЖТЈШМ ОДБОРА ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ (по стеногр . велешклмА) држан. 30. Јула 1292 год.

Председник. Отвара састанак и моли да се чу.је записник прошлог састаика (Секретар прочита. Прима се по уважењу једне напомене г. ТБоке Нешића) Андра ОдавиК. Пита је ли полис од 1890 год. свршен и има ли потпуно сређене статистичке нрегледе Даље вели, да Јв чуо, да је дат у штампу шематизам општине београдске па тражи објашњења, да ли је тај шематизам рађен са знањем председника или није, и зашто се израда тог шематизма допушта на штету сређивања материјала иописа од 1890. год. Председник. На ова питања ја бих сада могао дати само нека обавештења. О штампању шематизма још није ништа урађено а баш сам ја наредио да ми се подеесе акат о штампању јер је учињено све да се може штампаги. Овај ми је акат потребан због одбора који ]е надлежан да одобри штампање. Што се тиче другог питања о сређењу пописа од 1890. годипе тоје сређеноу голико да се може штампати шематизам. Ја сам наредио шеоу да подиесе предлог о штампању те да га изнесем одбору на одобрење. Андра ОдавиК. Вели да статистичар пе може вмати времена да на послу довољно ради, кад само после подне долази, па мисли да би боље било, кад би се узео сталан статистичар. Др Павле ПоаовиК. Интересујући се за ову нову и деликатну установу, ја сам више пута свраћао у сгатистичко одељење. Апарат који је тамо удешен, Функционише не ; ска) освајајући иеке мале градаће по Диј бри п ■ Само би онда тешко било објаснити ј ону његову инконсеквенцију, што т. ј. на I стр. 89. истога дела и по њему излазн, да : је доис.та те године Мурат био дошао и под ! Кроју, јер он вели овако: „У осталом влада ! је млетачка живо желела да до мира дође. ј Ово нарочито од како је чула, да је турска ! војска одстуиила од Кроје не свршивши ни! шта озбиљно противу Скендербега". Можда I ће то бити само случајна омашка.

!

ГОДИНА_Х. може бити боље и ја морам одати признање и хвалу шеФу који одељком управља. Могуће је да шеф не стиже да контролише целу радњу, али то није пи потребно јер је иодела рада изведена тако, да сваки поједнни радник ииа свој оделит посао за који је одговоран ако му се где нађе грешка. Толико ради објашњења. П редседник. Ја ћу у осталом изиекати обавештења по овоме питању г. Одавића, и одговорити. (Прима се) Др. М. Т. Леко. Прошле седнице напомепуо сам : да ми је немог^ћно да и даље останем у надзорној комисији за елекгрично осветлење на би молио да се место мене избере други. Одбору је нознато да сам у своје време чипио ирнмедбе и на извођење електр. осветљења, на уговор и т д. и т. д. Мика Ванкови\1 доказује да је ствар о спроводницима дата комисији, да са концесионаром удеси како ће најбоље бити и да због тога нема г. Леко разлога разлога, да даје оставку на чинство у комисији док се ствар коначно не, сврши. Иредседник. Примате ли молбу г. Др. Лека или не ? (А. Одавић : ја се слажем с разлозима г. Банковићевим и противап сам разрешењу) дакле остаје и даље ? (остаје). П редседник. Директор нашег грађевинског оделења хтео би да образује при општини техничку библиогеку и хтео би да ; набави неке предмете па гражи кредит од 900 дин. и ја вас молим да то одобрите а о библиотеци издаће се нарочита правила. (одобрава се). Даље диревхор тражи кредит од 1200 дин. ради набавке кола која ће бити мустра за израду кола с којима ће се вући ђубре. (Директор објашњава. Одобрава се.) У нашем општинском врту развио се рад тако да имамо нотребе да од њега начанимо извор за одржавање свих наших паркова у будућности. Да би смо имали свега што треба, предложио је баштован наш да се направи још једна сгаклена башта од нашег матернјала са старих грађевина. У ту сврху грађевинско оделење тражи кредиг од 1000 дин. и ја вас молим да га одобрите. (Одобрава се.) Управа водовода, да би убрзала спајање водовода с кућама, одлучила је да се прими поеуда Бенеијона Були да споји једну кућу за 10 дин. У почегку је тражена пеиа од 26 дин. а сад само 10 дин. Ђока Ж. НеишА. Да ли је та цена као најнижа изишла на лицитацији ? Шеф грађ. оделења СелесковиК. Као што се сећате, г. Були тражио је за исти посао 26 и по дин. Та, а и друге цене биле су врло велике и мисмо предложили рад у режији те да се види може ли се јефтиније радити. Од таквог рада успех је тај, што смо доказали да се може јеФтиније радити и сад г. Були нуди цену од 10 дие на коју иожемо пристати. Мика БанковиК. Ако општивс.ка управа има тачан рачун о коштању спајања с кућама и ако то спајање није скупље на кућу од 10 дин., ја сам за то да се продужи рад у режији јер, верујем да онај који је највре понудио цену 26 х | а па сад од 10 ди. не води особити рачуна о раду, те би

\