Beogradske opštinske novine

БРОЈ 39

372 -

ГОДИНА X

Угарском. Бар ионуђачи па то чекају. Због Молим вас да ово примиге к знању, а тога није се могло до сад ништа свршиги- ј за савски стан да се комисији каже да изађе 0 гоме постоји комисија и шира и ужа и ј на ново, претресала је то питање шта треба да се ( | Сад имамо међу хитним сгваримаједну ^ аА ' I ствар односно накиадних кредита, па би Др. М. Т. Леко. Заиста крајње је време требало да се прегледе. Ја мислим да овлада се енергичније приступи послу око за- I стиге комисију која прегледа рачуне, да кључења општ. зајма. Комисија, која је овде ! нарочито прегледа те нартије (Овлашћ^је се). изабрана да се за тај посао стара и које Ј

I II. | а). За игранку у локал 1-ог реда . б) За игранку у локад. И-ог реда ! в) За игранку у локад. Ш-ег реда I III.

15 д 10д 5 д.

сам и Ја члан, никако се не сазива, мислим, да би нужно било, да се у што краКем року сазове и да о своме раду поднесе одбору извештај. Иредседник. То примам и позваћу. Одбор је овластио комисију да внди стан и дену за кварт савамалски. Од кућа које су нуђене и одговарају потреби комисија је прегледала 2 зграде: кућу масе пок. Стевана Далића и горњи спрат гостионице Евроне. Разлика је у цени, шго је једпа кућа и то Крсмановића 4200 дип. годишње а то је 350 дип. месечно, а кућа Делића кошта 540 дин. месечно. Истина ту има горњи и доњи спрат и ииа и једно засебпо оделење. Сем тога Делића кућа се нуди за продају и оншгина налази за корисно и да је купи. Ђока Неши\х. Мени се чини госаодо да је и једна и друга кућа сувише велика за јидан кварг. Прво Далића кућа има магазе. Шга ће општини магазе. Нек даду само онолико колако је општини потребно. Друго тамо гди је до сад кварт био, пије било више од 5 соба. Једно оделење Евроне има 8 соба. За што не узму онолико, колико треба. Варошки кварт сав је у 4 себе, а зашто овде да буде другчије. Дакле ни једна ни друга није подесна за тај носао. Раденко Драгојеви^. Куће смо прегледали обадве. Обе су комотне, само је у кући Крсмановића била некад вода, а кућа Делаћа је скупља али за жлвог здравија. Ту може и једно оаштинско оделење да се смести. Иредседник. У допуну овога извештаја имам да вам јавим да се је доцније цојавио с понудои и г. Нишлић. Можемо да прочитамо понуду. (Секр. прочита.) Хоћеге ли да сс увери комисија лачно. (Хоћемо.) Раденко Драгојеви^. Мени је позната та кућа. Мислим да неће бити удесна с тога што су собе сниске. Председник. Слаже лн се одбор с тим, да комисија види? (Слажемо се.) Сад имам да вам саопштим да је повереништво одборско у лицу г. Тз. Новаковић и Азријела ишло да види вућу за оделења благајпичка управе вар. Београда. Оио је нашло да стан није добар, али управа вар. Београда јавља писмом да је већ узело ту кућу. Чујте тај акт. (Секретар прочита.)

Вама је господо познато да је умро наш 1 вредни грзђанин г. Ј. Крсчановић који је I ; заузимао више година угледно месго у на! шој општини мећу грађанима. Ја мислим да би се овим одужили ако преставнишгво ; прими учешће при погребу. (Прима се.) Ја ћу вам саопштити писмом распоред и одре| дићу место, где ће мо се састати. (Врло I добро) Поштоје већ доцкан то закључзјем сед| ницу. Састанак је овај трајао до 9 и по ча! оова по нодне.

а) За нанораму на дан 5—10 д б) За разне престаче и ноказивање вештина, дневно 10— 50 д в) За менажери^е и музеуме 5—15 д . г) Циркус од представе .' 10—20 д д) За забаве „Тингл-Тангл" т. ј. (певаае, свирање и представљање) од вечера .... 50 д IV. За друге врсте забава које овде нису предвиђене решаваће општински Суд засебно.

За воду на савској пумпи. а) Буре од 3 акова 0-5 дав б) Буре од 6 акова 0-20 „ в) Буре од 9 акора 0*15 ,

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА

заквартове: Савамалски, Теразијски, Врачарски и Варошки. 1. Од собе и кухиње влп мањег дућана са собом 0 25 п. д. 2. Од две или три собе, са кухињом нли већег дућава са магазом. . . 0-70 п. д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостиоаице са кухињом без штале 1-50 ц- д. За квартове: Дорћолски и Палилулски. 1. Од собе и кухиње, или мањег дућапа са собом 0-20 а. д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дуј.ана са магазом . . 0 60 п. д. 3. Од четари плп више соба са кухпњом, сд каФане са кухвњом, од гостионице са ку хињом, без штале 1 дин. Од суда општине београдске 22 Августа 1892 год. АБр. 9449.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСШ

i. димпичарство : а) За чишћење димвака(цнлиндера) без разлике на спратове 0-20 д_ б) За неузидан шпархерд 0-20 д в) За узидан » 0-40 д. г) За велики узлдан пгаархерд у гостиониди 0-50 д. д) За чишћење димњака од два спрата . . 0'20 д ђ) За чишћење простог диињака 0 0 д е) За чшпћење чункова до 2 и по метра ује дно са пећима 0*10 д ж) за чишћење чункова од 2 а по метра на уједно са више пећима 0-20 д з) За паљење дамњака (цилиндера) без разна спратове 0'7 5 д.

К О Е за јавне забаве у општини београдско} I. а) За свирање муш. оркестара по каФанама, баштама и т. д. од концерта до 3 д б) За свирање са певаз.ем вештака од 1 концечта 5 д в) За свирање женског (оркестра) Дамен-Капеие 20 д

iii. пражњеве п0мијара и нужника: а) Од кубног метра 10.00 д б) Од акова 0-50 д

1у. псетарена : а) Марка за пашче за годину дана . . . 3'00 д в) Обнављање изгубљене марве стаје ... 1 д

v гробарина: а) Гроб за децу < д б) Гроб за одрасле 12 д в) Мала гробница Е55< 2 п. д г) Велика гробница III реда 998-У9 п. д д) Велика гробница II реда .... 99-32 п. д е) Велика гроббница I реда . . . 684*57 п. д vi. мртвачка кола а) Мртвачка кола стара са 2 коња . . . 2'90 д б) Мртвачка кола са анђелима са два ко&а 24 - 90 д в) Мртвачка кола нова са 2 коња . . , . 36 - 90д г) Мртвачка кола ноза са 4коња .... 72-90 д

УРЕДЕМШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА.

Власник Општина Београдска

Иарна штампарија Народно Радакалне Странке.

Уредник 7рош Кузманови!