Beogradske opštinske novine

БРОЈ 46

ГОД. X.

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ДЕНА ЗА СРБИЈУ: на годипу . . . • 6 дин. на пола године 3 дин.

за стране земље на годипу

9 дин.

Неделва 8. Новембра 1892.

Цева је огласима 6 дин. пара од врсте Претплату ваља слати упутнидом на општински суд а све коресподенције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неплаћена писма не примају се

О Б 3 Н А Н А

Како је до сад велики број зграда везан са варошвим Водоводом, и како се у већини тих зграда отпочела вода трошити, то ће од 1. Нов. о. г. отпочети наплата таксе за потрошњу воде, и управа Водовода моли грађанство да прими к знању следеће : 1. [Сопствениди оних зграда, које су са Водоводом спојене, и у којима је инсталација Водовода извршена до 20. Октобра о. г. закључно, подлеже илаћању основие таксе и кирији за водомер почев са 1-вим Новем. о. г. — Сонствеиици оних зграда, које се инсталишу од 21. Октобра до 20. Новембра о. г. подлеже плаћању основне таксе и кирији за водомер са 1-вим Декембром о год. Сопственици оиих зграда, које се инслалишу од 21-ог Новембра до 20. Декембра о. г. подлеже нлаћању са 1. Јануаром наступајуће године и т. д. 2. Досадања употреба воде, било од појединих предузимача за зидање нових грађевина, којима је привремена уиотреба дозвољена, било од појединих сопственика кућа код којих јо иасгалација извршена до 20. Окт. о. г., било од сопственика, у чијим кућама инталисање није довршено а употреба воде дозвољена на провизорну чесму сматра се као привремена употреба воде по чл. 24. правила о издавању воде из београдског водовода. Читање водомера обавиће се 1. Новем. о. г. 3. Сопственици зграда, у којима инсталисање није извршено, али су домаћи чинили и сада чине употребу воде на нровизорним чесмама, подлеже основној такси и вирији за водомер почев са 1-вим Новем. о. г. Бр. 3094 31. Окт. 1891. Београд. Управа водовода.

Управа водовода уверила се, да скоро све гакве инсталације нису извршене онако како треба, и све то на штету сопственика куће и саме куке. С тога Управа Водовода поново скреће пажњу грађапства, да у сопственом интересу, предају инсталисање водовода само овлашћеним инсталтерима, да инсталисање дозволи само по плану, кога је Управа одобрила, а исплату погођепе суме за инсталисање да врше тек опда, кад је проба од сгране чиновника ове Управе извршена и уверење издаго, да је рад добар. Управа позива г. г. инсталатере, да се тачно придржавају дате обавезе, да иланове иисталације подносе на преглед и одобрење, а свршене инсталације да пријављују рад пробе. Бр. 3169. 4. Новем. 1892. Београд. Управа Водовода.

0 Б 3 Н А Н А Управа Водовода приметила је, да многи сопственици кућа дозволавају, да се инсталисање водовода по кућама врши, без да је за тај рад био предходно поднег план, на преглед и оверење Управи Водовода Рад се исплаћује инсталатерима и нетражећи од њих уверење, како је инсгалација прегледана и од Управе као добра призната.

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА | 81. ванредни састанак 27. Октомбр 1892. год. . \! Председавао председник г. Милов: Р. Маринковић, од одборника били: г. г. Н. X: Поповић, Рад. С. Филиповић, Ђ. Ж. Нешић, Љ. Јовановић, М. Велизарић, В. М. Тодоровиић С. Азриел, М. Капетановић, ТЗ. С. Новаковић, Мих. Банковић, Јов. Хриотић, Коста Б, Махаиловић, Димитрије Р- Гајић, Милан М. Ђорић, Илвја "Ворђевић, М. 'Ворђевић, Др. Павао Попопић' Ст. Чађевић, М. 0. Петровић, Лазар Дашковић, Др. Марко Леко, Др. Радовановић, Андра Одавић. I. Прочитан је запвсник одборских одлука сед- ; нице држане 22. окт. 1892. год. и примљеи је ; без икаквих измева. II. Одборвик г. Ђорђе Нешић предлаже, да се задржи од извршева решење одборско од 22. Окт. 1892. год. АБр, 9532, о узимању куће Јов. Ш, Дачића овд. под закуп, пошто има изгледа, да ће се кућа Стевана Далића моћи узети и јевтивпје и повољније по општииу. Одбор решава, усвајајући предлог да се пом. решење задржи од извршења, — да господа Ђорђе Нешић, Ђорђе Наранџић, Р. Драговић п старешиаа кварта савамалског учине погодбу са стараоцима масе Стевава Далића, па о извршеном да известе одбор. Ово се има извршити још сутра — 28. октобра — па, ако ве могу постићи споразум да се пусти у извршење задржатог помевутог решења. I III. По прочитању молбе Николе Стевановаћа ј | адпок; пуномоћника Стојанке удове поч. Миха-

ила Штерића бив. ткача СБр. 19093, којим тражи уверење о породпчвом односу његове властодавке — одбор Је одлучио, да му се моае дати тражено уверење. IV. По прочитању молбе Симона Лднда у лиФе равта гаса за општипу, АБр. 7937, којом моли да се ослободи плаћања трошарине са остатак гаса што има да преда општини у 15359 кгр., и по прочитању извештаја управе трошаринске којим се молба ноткрепљује, — одбор решава, да се Симоп Ланда-у, ослободи плаћања трошарине на ову количину петнајест хиљада триста педесет девет килограма гаса, што по уговору има још да преда општинн београдској. V. Председник иевештава одбор да је одборско повереништво изабрало у седиици одборској од 2. окт. 1892 год. АБр. 10489, ради састава пројзкта буџета општинског за идућу 1893. год довршио свој посао и иодноси одбору нројект буџета на одобрење. По прочитању поднетог пројекта буџета АВр. 10931 који је у начелу примљен и по претресу сваке тачке по особ, одбор је решио, да се у буџету за 1893. год. предввде ова приходи. *)

82. ванредни састана^ 28. Октобра 1892. год.

Председавао цредседник г. Милов. Р. Маринковић, од одборника били г. т. Ст. Чађевић, М. Капетановић, М' Велизарић, М. Јовановић, М. Марковић, Мих. М. Ђорђевић, Сава Вељаи-лић, Јов. Ђуровић, С. Азријел, Коста Петровић, Л. Дашковић, Никола X. Поиовић, М. 0. Петровић, Милош Трчковић, Мил. М. 'Ворић, Коста Б. Михаиловић, Андра Одавић, В. М. Тодоровић, Ђорђе Ж. Нешић, Др. Радовановић, Мих. П. Бончић. I По прочитању акта истражпог судпје за вар. Београд АБр. 10748. одбор је изјавио, да је Димитрије Гранатировпћ доброг владања а сиротног имовног стања, II. Председник износи одбору на мишлење молбе, којим се траже уверења о сиротном стању. По прочитању тих молби АБр. 10954, СБр. , 19344, — одбор је и з ј а в и о мишлење, да се Љубица Стевавовић и Живки Р. Јовановић може дати тражено уверење, да се суд предходно увери о имовном стању Јована Главинића па тек онда да му изда тражено уверење. III. Одборник г. Ђорђе Ж. Нешић изјављује да се по вароши проносе гдасови, да је одбор у некој својој тајној седници решио, да истеране државне чиновнике помогне са 30,000 дпн. *) Буџет ће се целокупан оштамлати онако, ка«о га буде одбор усвојио и Државни Савет одобрио. Ур.