Beogradske opštinske novine

ГОДИНА X.

— 456 —

БРОЈ 51

Хоћете ли г. Ђоку Поваковића, и г 1зоку [ Пешића ? (Пристајемо). Сад дозволите да вам нрочнтам нисмо инжињера, који је градио план за кеј у Београду. (Секретар нрочита). Ја мислим да овај иавештај примимо к :!нању и да радимо ако се што узмогне радити и по њему, Ђока ДимитријевиК. Да ли је инжењер који је довршио пројект за грађеае кеја већ разрешен оддужности? (Није). Лко се не варам он је погођен само док то свршн. Председиик. 11о уговору, њему је одреЈ^ена н нлата и рок, до кога ће остати у служби; и тако ће и бити, а овај извештај ја мислим да се преда сгручној комисији да оцени и види шта може да буде. Милаи КаиетановиИ. Ако постоји уго вор са г. Марешом, онда се уговор мора одржати, но ПОН1ТО он неће имати п сла око израде кеја, то да се употребн на други рад. Илија ЂорђввиК. Вели се, да се г. Мареш употреби на други рад Пошто ће дуго времена морати да се исиитује тај пројект, то се мисли да му треба дати други посао. То би било лепо, али какав ће посао на зиму да ради ? Ла мислим, да је најбоље да се. отпусти. Иредседиик. Кад уговор постоји и ми и он морамо се њега нридржаватн. Ако сте вољни, ја ћу вам доцније донети тај уговор. (Добро). Пзволте сад да чујете рСФорат грађ одељења за неколико предмета. ПЈеф ('елссковиИ. Бама је познато да ]е ])ешено да се постамент :;а Пенчићеву статуу изради од топчидерског камена преко неког овд. предузимача По предра чуну грађ. оделжа то би коштало око 1500 Ј дин. Међутим ја бих вам учинио један други предлог, јер држим, да тај споменик заслужује бол>и камен од топчидерског кјјвчњака — ја бих вам предложио српски гранит, Такав рад заједно са Фундаментом когатао би по предрачуну 3160 дин. Мо.тнм вас да решите хоће ли да се ради од топчидерског кречњака или од гранита. Председиик. Јзама је познато,даје одбор решио, да се о трошку општинском намести та статуа; само није решено од кога камена, Сад грађев. одељак жели да и то решите. Ђока ДимитријевиИ. Ла се слажем са управником грађев. одељка и желио бнх мало бољи споменик. Но хтео бих у исто време да ::нам. кад ће се то нзрађивати. ( Чујс се : Зимус за пролеће). Милаи ЕааетаиовиИ. Ла би молио да нам управник каже кад ће тај посао бнтн готов, имамо ли предузимача за то. Уиравиик СелесковиЛ Посао би се дао зимус. Једини нредузимач то јеЧебинац, а он је врло спој ) у својим пословима, али мислим да ће до пролећа бити готов. Председник. Одобрава ли се нзрада од гранита ? (Одоорава се). Уаравиик Селсскови/г Ви сте пре кратког времена решнли да се направе две шупе

за кола. Према томе решењу мн смо три иута држали лицитацију и није било никога да лицигира; н тако не остаје ништа друго него да радимо у режији. То су колске шупе од ко.јих би једна требала да буде код „Текије" а друга може бити допгла би у „Фишегџијској чаршији" или на „тобџијској пијаци". Лазар Дашковић. А што се не употреби она пећина у „Палилули". Уаравник. Радимо на томе да се н нећина употреби, али ће ипак требати н ове шупе. Ђока ДимитријевиИ. Да ли је колерична барака толико инФицирана, да се мора спа лити, или би се могла за шупу употребити ? Уиравник. Колико сам ја извештен лекари су предложили да се ова барака осгави те да се у њој лече болесници од диФтерије. Илија ЂорђевиК. Ја мислим, да би се могла на тај начин кола онде да смесге, ако би се точкови и лотре расклонили и сложили, иа кад је потреба да се онег саставе. Не радили се тако, онда нам не би могла стати ни у бараци. Милин Еаттаиовић. Ја само не бих био за то, да се подиже шупа на тобџијској пијаци, јер смо то место резервисали за основну школу. Милутин МарковиИ. У једној од прошлих седннца ми смо говокили о избору места за подизање шупе н у колико се сећам већина је дала мишљење, да се на месгима где су пијаце, не подижу шупе. Мало нам је других којекаквих чуда по пнјаци, него би требали још ћумезе да подижемо! Ја мислим, да би најподесиије било да но дигнемо на ^њдтинском плацу код општннске пумпе -г ')Д . (Јпоменика". То бп бнла велика шу. а мала за обичне иотребе могла бп битн на подесном месту у вароиш Председник. Г. (Јелесковић каже, да се ова пгупа неће градити е лица, него у дворишту, те према томе неби нишга Фалило да се н у вароЈпи подиже. Одобрапа ли, дакле, да, се ради у режији? Гавро БркиИ. Ја сам и пре био тога мишљења и сад се придружујем мпшљењу г. Млије, да би требало кола расклапати, јер би на тај иачин заједну четвртину мање требала, а то би нас грађење млого јевтнније и мање стало. Тодор СелесковиЛ. Господа имају потпуно право п такав рад бно би са свим практичан, али искуство показује да је то, нпо они предлажу не остварнво. И сама држава то би радила, кад би било могуће, али не нде. Мн у Крагујевцу при управи војено тех. завода имамо једну шупу у коју се смешгају склопл>ена кола, јер се расклошвена у случају потребе не би могла одмах сасгавитн, поипо се поједини делови не израђују тако да би могли на свака ко ла поднетн Искуство дакле противи се нашој тджњн за уштедом. Гавра ВркиЧ. Држава кад треба ко.та она. х одмах потребује а од нас кад би нх захтевала, она би то чинила на 15 дана раније, за које бн време ми могли помоћу мајстора све да склопимо и у ред да доведемо. За шго би ми бацали толике па])е за ту шуну.

Џредседник. Ја мислим, да не треба да се упуштамо у пробе, кад су те чињене од стране држане и нису се показале као практичне него да говоримо о самој ствари, о грађењу тиупа у режији. (Свршиће се)

РАЗНЕ ОПШТИНС КЕ ТАКСЕ

I. ДИМНИЧАРСТВО: а) За чшићељс димљака (цилиндера) бсз равгликс на епратове . ... .... . 0.20 д; о) За неуаидан шпархерд 0 20 д. в) За узидан „ 040 д_ г) За велики узидап шпархерд у гостионици 0'50 д. д) За чишћеље димп.ака од два енрата . . . 0 20 д.. I,) За чишћеље простог димљака 0 10 де) За чиш].ен,е чупкова од 2 и по метра. уједно еа пећима 0 10* дж) За чишћеље чункова од 2 и но метра ујсдно еа више пећима 0'20 д., з) За иаљсн.с дими.ака (дилиндера) бсз разликс па епратове <) 7г> д„ П. ПРАЖЊЕЊЕ ПОМИЈАРА ИНУЖНИКА: а) Од кубног метра 1:()*О0 д;. б) Од акова 0"50 д..

Ш. ПСЕТАРИНА: а) Марка за, пашче за годану дана . б) Обнављаље пзгубл.сне мпрке етаје . IV. ГРОБАРИНА

3 00 д.. 1:'00 д.

а) Гроб за децу

Д«.

б) Гроб за одраеле

. . . 12-00

Д

в) Мала гробница

г) Велика гробница III реда . . .

. . .. 998 39

Д-

д) Вслика гробница II реда . .

. . . 1X99-32

д.

е. Велпка гробпица I реда. . . .

(X

д-

V. МРТВАЧКА КОЛА; а) Мртвачка кола стара еа 2 кои.а . . б) Мртвачка кола еа анђелима са два коља в) Мртвачка кола пова са 2 коп.а .... ]■) Мртвачка кола нова са 4 коља ....

12-00 д 24 90 д Л6-90 д 72-90 д.

ТАКОЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБР1-7ГА за квартове: Савакалскг, Теразијови, Брачарски и Варошки : 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом ......... 0 25 и. д, 2 Од двс или три собе, са кухињом или већег дућана еа магазом 0 70 и. д, Од четири или више еоба еа кухињом, од каФанс са кухињом, од гостионице еа кухињом без штале , . . . . Г50 н. д. За квартове: Дор&олски и Падилулски. 1. Од собс и кухиње, или мањег д\ ћана са собом 0'20 н. д.2 Од две или три еобе еа кухињом или ве ћег дућана са магазом . . . 0'60 н - д. ()д четири или више соба еа кухињом. од каФане еа кухињом, од гостионицс са кухињом без штаде ...... 1 дин. Од суда оаштине београдске 28 Августа 1892. год. АБр. 9449.

УРЕДНИШТВО II АДМИНИСТРАЦМЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОП1НТИНСКОГА СУДА

Власник Општина Београдска

Штампприја Нег])а Т»у])чића, Обилић. венац б]). 14

Уредник Урош Кузмановић