Beogradske opštinske novine

БРОЈ 1.

■одобрењу одбора, решоњем својим од 19 Децем б|т 1892 год. АБр. 12031 решио. да се куии н сиротињи овд. разда 400 метара кубни. дрва за огрсв — на нредлаже да одбор ову радњу својим Формалиим решењем одобри. По саслушању овога и но нрочитању номенутог решсња . одбор је одобрио у ове31 у решење суда о купљсним четири стотине метара дрва аа гориво с тим, да се овај изда так пма ставити на терет нартије буџе/гом одре!>енс за издржавање овд сиротиње. Овлашћује «е суд да ову набавку пз рши и да нри нријему дрва од лиФеранта и издавању истнх си ротињи одреди нарочита лица из одбора за ирисутнике. 11. 11о прочитању акта истражног судије за ;вар. Београда, АБр. 11659, 12046, 11918 11718 11482, 11646, 11545, 11876, 11877, 11868, СБр. 21330, 11496, 11974, 11813, 11535,11869,11489 11975, 11720, 12018, 11838,12103,11797,11954, 12037; Акта нследног судпје за вар. Београд АБр. 11814. и акт V11 пуков. окружне команде' АБ]». 12038, којим сс траже уверења о владању и имовном сгап.у извесних лица. одбор јс нз. јавио, да су му непознати Данило Чсчерић Василије Ђорђевић, Станко Савић, Лазар Зарић, Михајло и Милаи одравковић, Матија Старчевић Рисга Михајловић, Рнста Чолаковић. Јоца Крсгић, лађар, Бохор Арујетн, Петар Павловић бнв. књиговођа, да су доброг владања и доброг имовно1' стаи>а Михајло Јовановић, Никола Радуло виђ, Јевга 'Годоровић, ч Коста Трајковић. Јања Стојановић, да еу доброг владања а средњег нмовног стања: Богосав Марјановић Мнл,а Дими трпја Кулнћа, Кунет Антоновић, Јован Петровић; да су доброг владања а слабог имовног •■стања: Петар Анћелковић, Косга Јездимировић, Карло КлинкОј да се за владање и имовно стање Јована ( 'Тојановића, нравника обрати суд ректорату Вел, Школе, па према добивеном извешћу да се изда тражено уверење; да је Димитријо Савић доброг владања и сиротног имовног стања а све остало, што се акгом тражи, одбору је ненознато; да су Драгутин Николић и Сава Б Савић доброг владања и доброг имовног стања, све остало што се актом тражи, одбору је непознато. ( настлвитј: ск)

Христов савладан, да су му спе области одузете да је принуђен да бежи обалама Јадранскога Мора без војеке и нратње; да су, даље, војници нешто носечени а нешто одведени у ропство, и на посл., да еу се и све његове тврЦве, које су се некад тако храбро опирале Турцима, предале овима на милост и немилост. г ј Тиме би био завршен овај чланш о овохм првом походу Мухамедову. Једино •би се само имало замерити томе писму то, што је оно по Риналду било писано ,јуна месеца, а то ће свакако бити каква погрешка, јер се еве оно, о тему се у њему Јовори неје никако могло догодити пре јула. за што нам је доказ поменуто писмо господе млетачке, од 7-ог јула. 0 тога ће )10 свој прилици и ово бити још један нов доказ за велику ваљаност дела безименога писца, јер се у њему не само (?ве што се десило у овом походу потпуно слаже с помнњатим аутентичним документима, него и ови страшни гласови и одлазак султанов из Арбаније падају у њега у мееец август, као што емо и ми закључили да мора бити по оном писму из млетачког архива од16. авг. У Шенши 6., 1н(;опа с4с. ( 471 .

Општинске лицитације По решењу суда општине београдске од 22. Децембра 1892. год. држаће се На дан 2. Јануара 18'.)■>. год. и/>е аодне од 9 —12 сати ОФЕРТАЛНА /1ИЦИТАЦИЈА ај За набавку гаса за осветлење вароши у 1893. год. Кауција је за ову лицитацију 2000 дин. у готову новцу. 0 <1>ерте нримаће преседавајући судија до 12 сати закључно, а отвараће их тачно у 3сата по нодне јавно. 1 {а дан 2. Јануара 1898. год. ао иодне од 2—5 сати. УСМЕНА ЛИЦИТАЦИЈА б) За оп ]>авку "Фењера за осветл>ење вароши. Кауција је за ову лицитацију 200 дин. у готову новцу. На дан 3. Јануара 1893. год. ио иодне од 2—5 сати. ОФЕРТАЛНА ЛИЦИТАЦИЈА в) За набавку нанцелариског материјала. Кауција за ову лицитацију 300 дин. у готову новцу. ОФерте примаће преседавајући судија до 12 сатн закључно, а отвараће их танно у .3 сата но иодне јавно. Услови за све ове лицитације могу се видетн у одсеку рачуноводства овога суда. Од странс суда општинс града Псограда 22. децембра 1892 год. СБр. 21,847.

САСТАНАК 0 Д Б 0 Р А 0 11 Ш ТII Н Е I 1 . К 0 Г Р А Д С К Е (Извод из степографских белсжака) Држан 11. Новембра 1882. год. у Београду (свршетак) Илнја ЂорђевиК. I>ад се хоће да употреби комора, онда се то у напред јавља,

ГЛАВА СЕДМА Опсада Кроје под Ралабанож. — Други поход Мухашедов 1 ). Од 20. новембра год. 1466. има једно писмо из млетачког архива, у коме читамо ове речи: са свнм је извеена ствар, да је провинција Арбанија запала у веома те жак положај " 2 ) И доиста, Арбанија сад стојаше ; веома зло. Никад она дотле неје била тако близу пропасти као ових дана по одласку Мухамедову. Страшна скорашња поплава султанова беше је из темеља уздрмала. Па да је после одласка турске војске била ■еа свим сдободна ипак би јој положај био веома мучан, а камо ли сад оваКо с онседнутом Кројом н с турским гарнизоном у Валони. Ну не само то. Како се види из једнога писма од 10 маја 1467 год., што је нађено у мантовском ') Листови, на којииа би били иснричани догађајч из ове н из потоп.е главе, у кљизи беаименога пиедаизгубили су се. Ове су две г.гаве ра1,ене понајвише по аутентичним документииа (пет писама и:: мдетачвог, два и:; мвланског, диа пз мантовског архива, Хопфовс ] Хроникс и т. д.) — као што је у осгалом бивало н другде, само ако се и како могао на1.и какав такав доауменат — а где је што требало попунити, служили емо се Барлецијем и ГаШ Шнаћч ма -) „... сегНванп 1 е.ч(, рго\'1нсЛат Л11|лнае ге(.Ц1С(:аш евве III таИ.ч 1;сппнт." 8есг. сопв. Ко§'. \о1- ХХШ с 17. 1,ј1|1)1(' 8., 1Љ(те о оЛповајИ! и т. д. Кпј. X., стр. 384.

а не бива у једанпут н с того може лако у случају потребе, да се саставе колаПредседник. Ама не може бити говора о раскланању кола, кад је потреба за шуне. То је у питању, а не како да стоје кола, То је друго о чему се и други пут може говорити. Главно је сад питање, хоћемо ли радити шупе у режији или нећемо а о шупама је већ решено. Веља ТодоровиИ. Ми се унуштамо у нека питања, ко.ја су расправљена Да треба шуне да се праве то је овде решено, и тад је било говора и о колима како ће да стоје Сад треба да решимо хоћемо ли радити у режији кад нема лицитаната. Мијајло БончиИ. У колико сам ја разумео г. Бркић каже да мање шупа треба кад кола стоје расклонљена а више кад су састављена. Ио ја миелим кад инжињерско оделење; као стручно каже, да нека кола могу да стоје састављена. а нека не могу па према томе н распоред прави, онда ми који се у то не разумемо, морамо усвојити његов предлог. Председник. Не траже се ове шупе само ради коморе, него ми имамо и других возова а одбор је решио,да се још и други возови праве за друге потребе, па онда треба имати где да стоје та кола да не пропадају на отвореном простору. Одобрава ли одбор да се ради у режији и предрачуњену цифру од 10 хиљ. динара за те две шупе. (Чује се: још једна лицитација; други одобрава.) Ла ћу ставити на гласање: Ко је за то, да се одобри иредлог грађевинског оделења нека гласа „за" а ко није нека гласа „против' 1 . Дакле већина је за предлог. Чујтс даље : ('елесковиИ. Бура Станојевић овд. понудио је граћевинском оделењу 200 куб. метара шл.унка по 2.60 дин. без подвоза н то из мајдана његовог у г Гопчидеру. Тај нам је шљунак потребан н предложио би да се набави. Лазар ДашковиК. Ношто је иодвоз за себе СелескошЦ. Нлаћа се данас подвоз по 5 дин. најниже. Наши возови имају и су-

архиву, зло стање у њој било је ногоршано још једном ствари: од Скендербега као да су се били одметнули и многн његови вазали,. јер у том'писму има оваких речи: „. . ])егсће е с!а ерегаге, ћИН диеИЈ сће ауеап а 8еаш1егће§'0 ге1)е11а1о рег 1а ша1а сопцицрпа П ћа Га1о с1 Тагсћо, \ егапо а «ио о1)е(Иепха и т. д... 1 ) То пак опет као да 11в потврдити оно, што налазимо у иоменутом писмо господе млетачке од 2!Ј нов., да је т. ј. у то време Скендербегу била остала још једино Кроја и ништа више. 2 ) (' тих и толиких неприлика и сви они који још беху остали верни арбанској застави, веома клонуше духом. Једино је још Скендербег имао нешто наде, али и он сву њу полагаше само на помоћ са стране. М Макушев В., Ист. епомеаици, стр 30. -) „(Јпо1пат, ри180 ех еа <1отшо 8саш1егће$о, тћИ »ирегев сх опнп (Иснте спм ијн! оррЛнт Сгоуе, сопвегга1ит а по8(п8 реДШђиз си.чкнШиш ивчие а(1 ргезеи.ч, сн8 (о(.Н1игс(ие повМв пирепвјв," 8есг. соиа. Ко§ уо 1. ХХШ. е. 117. 1јиМ(*. Р., ГЉИпе и т д. Кпј. X., стр. .384. (Настави).е ее)