Beogradske opštinske novine

ГОДИНА XI.

— 36 —

БРОЈ 9.

СА ПЕТ СЛИКЛ И ИЛУСТР. КОРИЦАМА Добричине — ПаЋеник — Робијашица Пустињик — БожиЂна радост Цена 1 и ао дин. на 5 књига једна, бесалатно Место новаца могу се послати м марке. Књиге шаљемо поштом о нашем трогаку. БЕОГРАД Књижара В. ВаложиЂа

НАРЕДБА Старајући се о интересима општине београдске и о тачном прикупљању њених ирихода законом и од надлежне власти одо брених, Суд ошпт. вар. Веограда на основу решења Државног Савета од 24. Октобра 1892. год. Бр. 3438 члана 40. зак. о општинама и решења одбора општинског од 12. Маја 1890. год. АБр. 839, и 11. Јуна 1892. год. АБр. 7537, а у свези с наредбом Управе вар. Београда од 10. Новембра 1892. год. Бр. 19.975. наређује Да сваки онај који према поменутој наредби Управе вар. Беогоада од исте добије дозволу за давање балова, конце рата и других забава, буде дужан с том дозволом пријавити се онштинском Суду и њему положити ниже означену таксу, која је установл>ена у корист сиротиње београд ске и народног позоришта. Ако који од сопственика или закупца локала где се дају јавне забаве, допусти, да у његовом локалу какво страно лице даје претставе и друго томе подобно а не увери се да је дотично лице поред дозволе добијене од управе вароши Београда и општини таксу платило, биће он одговоран општини за неплаћену таксу.

v. Сем овога наплаћива^е се још полонииа од ]'ореоаначсне таксе у корист краљ. срнског народног позорвшта Од суда оаштине вар. Београда, 14. Новембра 1892. год. АБр. 11331. у Београду.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. ДИМНИЧАРСТВО: а) За чишћеље димњака тилиндера) <5ез разлике на снратове . . о.20 д. б) За неузидан шпархерд 0 20 д. в) За увидан „ о-40 д, г) За вслики увидан шпархерд у гостионици 0-60 д. д) За чишћење димп.ака од два спрата . . . 0 20 д I,) За чишКеље простог димњака ..... 0 10 д. е) За чишћење чункова од 2 и по метра уједно са пећима 0 - 10 д. ж) За чишћење чункова од 2 и по метра уједно са випге пећима о-20 д. з) За паљење димљака (дилиндера) бев разлике на енратове о - 75 д.

П. ПРАЖЊЕЊЕ ПОМИЈАРА И Н7ЖНИКА : а) Од кубног метра б) Од акова •

Ш. ПСЕТАРИНА:

10-00 д. '0-50 д.

а)

Марка за пашче за годину дана . . .

з-оо

Д-

«)

Обнављан.е изгубл.ене марке стаје. . .

100

д.

IV. ГРОБАРИНА

а)

Гроб за деду-

7-00

д.

<*)

Гроб за одрасле

12-00

д-

Мала гробница

д.

г,

Велика гробнида Ш реда

д.

Д>

Велика гробница II реда

1099-32

д.

е ,

Велика гробнида I реда

1084-57

д-

V. МРТВАЧКА К0/1А;

а,

Мртвачка кола етара са 2 кон.а . . .

. 12-90

д

<5,

Мртвачка кола са ан1,елима са двакоља

. 24 90

д.

в,

Мртначка кола нова са 2 коља ....

д.

г »

Мртвачка кола нова са 4 кон.а ....

д-

ТАКОЕ

илата од 3000 динара шеФу лекара да се изосгавити. Нека о штински лекари бирају шеФа међусобно. Стеван ЋурчиК. Изволте, господине докторе иоднети тај предлог посебице: да се ових ЛООО динара иносгави мотивишите га и ево ја сам нрви који ћу вас потпомоћи. Али овим брисањем из буџета ми нећемо решити нитање, које је с тим у вези. Јовица Барловац. М ја сам тога мишљења да ову суму са свим избришемо. А шта ће се носле радити с оним што је доктор нредложио, са свим је друга ствар ШеФ нам — то знамо — ништа не треба. То је доста што имамо 6 лекара по 2000 дин. (чује се: да се брише). Председник. Два су дредлога: један је да се одма укине а други — да се осгави. С тога ко је за то да остане, нека каже за, а ко је за то да се укине, нека каже против. Шеф књиговодства чита даље. (Прима ее) На чишћење улица, иоливање и т. д. 9000 дин. Мијаило МијаиловиЛ. Молио бих да се објасни какво ,је ово поливање. Димитрије МилојевиЛ. Ја налазим да 9000 дин. није никакав новац за те потребе. Ја сам имао прилике да видим како се тај носао обавл,а у Бечу. Тамо се употребе кола од 10—15 акова воде. Ако се мисли е таквим бурадима да по лива, онда је добро. Али ова кола какве су ове маде штрцаљке, не вреде ништа. Предссдник. Питање је о суми. Ако се одо бри ова сума, онда нећемо ваљда биги будале да узмемо оно шго не ваља. Дим. МилојевиЛ. Ја немам шта лротив 9000 дин, јер можда неће достићи ни 18000 дин јер зе Београд мора поливати. Али има кола са цревима која се окрећу и могу да полију улицу од једног до другог телеграФског дирека. Овако нешто и ми треба да имамо. Председник. Не треба нам толико. Иначе би били у деФициту ! Стеван Ђурчић. Поверенишгво коме сге дали израду буџета, водило је говора и о тим колима. У идућој години, ако Бог да живота и здравља тесеузмогнр. извршива-ги даље реФорме, нреко лета биће расконане многе улице и онда, ма да има извесан број кол«, не би се могле све улице ноливати, ако се не би извршиле и друге набавке, С тога смо ондг казали да у бу џету уђе и ова набав а од 9000 динара. Ово не мења жељу г. Милојевића да престоница добије нотребаи број кола за ноливање онаких, као што је он у страном свету видео (чује се: да се реши). (наставиће се)

Књижевнз оглас

Изашла је нз гагампе књига Ш1 ШТРИОШ - СКЕНДЕРБЕГ ИСТОРИЈСКА РАСПРАВА написао Ј^Еикола ЈЗУЛИЋ. (Сједном генеалошком таблицом; Цена I динар Књига је ова награђена од општине београдске првом видовданском наградом од 1892. г. према оцени академиског савета Вел. Школе као ваљана и корисна књига. Прештампана је из иодлистка „Београдских општинских новина" о трошку општине београдске. Изашла је нова књига ОД СРЦА - СРЦУ пишк. Јан. М. Веселиновић

Т А К С Е за јавне забаве у општини београдској I. а, За свирам.е муш. орвестра но каФаиама, башта.ма и т. д. од коидерта до . 3 д. б, За свирап.с са певаи.ем вештака од 1 концерта 5 д. в, За свирање женског (оркестра) дамен-капеле 20 д II. а, За игранку у локалу 1-ог реда . - . . .1") д. За игранку у локалу 11-ог реда . . . . . 10 д в, За игранку у локалу III ег рода ...."> д. III. а, За панораму на дан 5—10 д. б, За разне нреставе и ноказиван.е вештина, дневно 10—50 д. I!, За менажерије и музеуме 5 —15 д. г, Циркус од претставе 10—20 д. д, За забане „Тингл-Тангл" т. ,ј. (неван.е, свиран.е и нредставл.ан.е) од вечера ... 50 д. IV. За друге врсте забава које овде нису преДвиђене решаваКе општннски Суд засебао.

ЗА И8НОШЕЊЕ ЂУБРЕТА за квартове: Савакалоки, Теразајови, Врачарови и Барошки. 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом 0 25 п. д, 2. Од две или три собе, са кухињом или већег дућана са магазом 0 70 п. д. 3. Од четири или више соба еа кухињом, од каФане са кухињом, од гостнонице са кухињом без штале 1 Т)0 и. д. За квартове: Дорболокг и Палилулоки. 1. Од собе и кухиње, или мањег дућана са собом 0'20 п. д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом . . . 0 60 јг д. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале 1 дин. Од оуда опжтине београдоне 28 Авгуота 1892. год. АБр. 9449.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОШПТИНСКОГА СУДА

Власник Општина Београдска

Штампарија Петра 'Иурчића, Обилић. венац бр. 14

Уредник Урош Кузмановић