Beogradske opštinske novine

БРОЈ 2$.

ГОД. 11.

ИЗДАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ I НА годину 6 дин. НА ПОЛА годинв 3 „ ЗА СТРАНВ ЗЕКЉВ НА ГОДИНУ 9 „

ЦЕНД ЈЕ ОГЛДСИМА 6 ПР. ДИН, ОД БРСТЕ Ј ПРЕТПЛАТУ ВАЉА ОДАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукописи не враћају се Неплаћена пиома не пришају се.

ОБЗНАНА. До 1. Јапуара ове године спојен је велики број кућа са водоводом београдским а међутим је до сада сразмерно врло мали број сопственика тих кућа извршио инстадацију водовода у самој вући и почео воду употребљавати. Ово неизвршење ипсталације водовода у кућама, које су са водоводом већ спојепе, шгети општинске иитересе, те с тога суд општипе вар. Београда објављује грађанству, да ће управа водовода од 1. Август а ове годи пе иаплаћивати волу гшема члановима 8 и 9. правила за издаваље воде, од свију оних кућа, које су до 1. Јапуара ове годипе са водоводом спојен безобзвра на то, да ли се вода у кући троши или не, или да ли је инсталација у кући извршепа или пе. Ово решење своје суд општипе вар. Београда оспива на члзн. 2 и 13. правила за везивање водовода са зградама у Београду а издаваље воде из истог водовода, која су правила добила закону силу решењем Владе ЕБегов. Величапства од 10 Јуна 1892 год. ПБр. 10381 основапим на чл. 6. 7 и 9. зак. о варошкој трошарини у Београду од 13 Јуна 1884 године. Од суда општине вар. Београда 30 Априда 1893 год. АБр. 2366.

О Б 3 Н А Н А Према паређењу ове команде од 3. Априла тек. год. Бр. 2300. одштампаном у 79, 80 и 81 броју српских званичпих повина, није се пи половипа обвезника јавило овој команди ради сравнења, давања и одузимања билета војничви. Стога се понова позивају сви они об везници из вароши београда редовне, I и II позива народне војсве, који долазили нису, да се од дана изласка ове обзнане па до 25 овог месеца јаве овој команди ради сравнења, давања и одузимања војнички билега. Који се до означепог дана овој

команди не јави биће доцније најстрожије кажњен, и изговор о недоласку пеће се примати пикакав. КБр. 3744 8. Јуна 1893 год Бзоград. Из капцеларије УН пук. окр. комапде.

рад опшганског одбога XXVII. ВАНРЕДНИ САСТАНАК 30. Маја. 1893 год. Председавао председ. г. Милован Р. Маринковић "ЈгкЈУ л « длс _.._.** «■ * ж. -*-» сиљевић, С. Ј. Азријел, Рад. Драговвћ, Милош Трпковић, Коста Петровић, Лазар Радонић, Гаврило Бркић, Сава Вељановић, нои Таса Капетан-Спасић, Рад. С. Филиповић, М. Капетановић, М. Велизарић, Др. Марко Т. Лево, Ђ. Димитријевић, Љуб. Јоваповић, Мих. Јанковић, Андреја Ј. Одавић и Милутиа Марковић. I. Прочитан је записник одборских одлука сед нице држане 24. Маја 1893 год. и учињене су ове измене и допуне: У одлуци КЊБр. 226, да је г. С Азријел одборник питао, да ли ће старо повереништво продужити свој рад а није тражио, да се ново бира У одлуци КЊБр, 229, да се решење о молби учитељског удружења за, плац за зидаље учитељског дома односи м на молбу лекарског друштва, да се и њему уступи плац за подизање лекарског дома. II. По прочит^њу акта истражног судије за вар. Београд АБр. 2904, 2846, 2811, 2879, 2900, 2902, 2903, 2901, 2905, 2858, 2812, и акта управе вар. Београда АБр. 2895, којим се траже уве рења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да Је Наталија Б. Поповић проститутка хрђавог владања јер је била осуђпвана, и доброг имовног стања, да су доброг владања и доброг имовног стања Милан Марковић каФ. Ђорђе Стојиљковић — казак Фијакериста, Љубомир Стојановић пензионар, Коста Д. Јездић адвокат, Јован Јуришић ковач, Настас Лозанић каф ; да су му непознати Живко Ђорђевић циганин, Светислав Марјановић трг. помоћник, Сима Милићевић без занимања, Живко Милетић келнер и Пера Миљковић (Митковић) из Београда. III. По прочитању извештаја повереништва изабратог у седници одборској од 10. Маја о.

г. ББр. 1646, за иреглед општ. рачуна за прво тромесечије ове године, одбор је решио, да се овај извештај у свему прими с тим, да суд општински учипи, да се исправе све неправилности у њему споменуте као и да се стара, да се впше не дешавају. IV. Председник износи одбору на решење извештај попереништва изабратог у седници одборској од 10 Маја од АБр. 2695 ради проучааања питања о одборнпцима, што нису уведепи дужност на дан 6 Априла о. г. По прочитању тога извештаја АБр, 2695, одбор је решио, да се исти у свему прпми и да се накнадно уведу у дужност и одбориици г. г. инпла КуЛКППиК Мшчп Плтпппг, I. л , ^ ТТТог.лиМићо Петровић, Илија Ђорђевић, Јован Христић, Михајло М Ђорђевић и Светозар Рисгић. V. Председник извештава одбор, да одборско повереништво изабрато у седници од 19. Септембра 1892 год. ГБр. 2071. ради одређипања осе у дунавској улици још није свој рад довршило По саслушању овога одбор је решио, да се повереништво позове да новерени му задатак изврши и одбору поднесе извештај. VI. На предлог грађевинског оделења ГВр 1597 одбор је решио, да се палдрма у цариградској улици и на раскрсници код Коларца оправи, одобрив за то кредит од две хиљаде четири стотина двадесет и један динар. VII. По прочитању молбе АБр 2868 одбор је одобрио дванајесто дневно осуство Крсти Срдановићу општиаском кочијашу, које ће му се рачунати од дана, кад га стане употребљавати. VIII. Председник износи одбору на решење молбу упргве, дунавског кола јахача за новчану иомоћ приликом овогодишњих привредно витешких трка у Београду. По прочитању те молбе АБр. 2753 одбор је решио, да се колу јахача не може за сада дати никаква новчана помоћ с тога што је партија за непредвиђене трошкове већ исцрпљена. Но доцније, кад пе буде одобрила већа сума за непредвиђене трошкове, одбор ће према Финансијским лриликама донети решење о овој потпори. IX. Пошто је партија на ванредне и непродвиђене трошкове исцрпљена а међу тим се сваки час