Beogradske opštinske novine

БРОЈ 23.

год. л.

ИВЛАЗИ НЕДЕЉНО ЛЕДАН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ НА годину 6 дин. НА ПОЛА ГОДИНЕ 3 „ ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ НА ГОДИНУ 9 „

ЦЕНЕ ЈЕ ОГЛДСИМД б ПР. ДИК. ОД ЕРСТЕ НРЕТПЛАТУ ВАЉА ОЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕНДИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукописи не врпћају се Неплаћена пиома не примају се.

П О 3 и в Суд ошптипе вар. Београда, како сваке тако и ове годипе цма извршити регрутовање младића за стални кадар за ову калепдарску 1893. годипу. Стога овим нозива све опе младиће који су 1873. год. рођени било овде или па страни, да одмах а најдаље до 1. Авгусга оне год. суду овоме предсгапу ради регрутовања, улри'ћивања у регрутпе спискове и прикупљање података. Ко овом иозиву не следз је смагра ће се да је избегавао војну обавезу. Од Суда онштнне вароши Београда 23. .Јуна 1893. г. АБр. 3422.

ОБЗНАНА. До 1. Јануара ове годипе спојен је велики број кућа са водоводом београдским а међутим је до сада сразмерпо врло мали број солствепика тих кућа излршио ннсгадацију водовода у самој кући и ночео воду уиотребљаватн. Ово неизвршење инсталације водовода у кућама, које су са водоводом већ спојепе, штети општипсве интересе те с тога суд општине вар. Београда објављује грађанству, да ће унрава водоиода од 1. Августа ове годипе наилаћпвати воду нрема члановима 8 и 9. правила за издавање воде, од свију опих кућа, које су до 1. Јапуара ове годипе са водоводом спојеп безобЗира па го, да ли се вода у кући троши или пе, или да ли је инсталација у кући извршепа или пе. Ово решење своје суд општнне впр. Београда оспива на члап. 2 и 13. правила за везивање водовода са зградама у Београду и издавање воде нз истог во довода, која су правила добала закону силу решењем Владе Његов. Величанства од 10 Јуна 1892 год. ПБр. 10381 основаним на чл. 6. 7 и 9. зак. о варошкој

трошарипн у Београду од 13 Јупа 1884 годипе. Од суда општнне вар. Београда 30 Априла 1893 год. АБр. 2366.

О Б Ј А В А. По што је одбор општине београдске у седпици својој од 11 т. м. решно, да наплату таксе за вађење и пошење песка са обале Савско-дупавске врши сам суд ово општипски, то се овим ставља до зпања како нредузимачима тако п осталим грађанима, да је од дапдс допуштепо свакоме вађење и ношење песка са номепушх обала а са заIо одређепи места, по што нретходпо илати нрописну таксу у 30 п. дип. од једних кола оишгипском коптролору номенутих обала. Ко се ухвати да песак са помепуткх обала носи з да није платио прописпу таксу, сматраће се као кр.ијумчар и као такав према закопу би1>е кажњеп. СБр. 9212 — Од суда општине вароши Београда, 18. Јуна 1893 год. у Београду.

О Б 3 Н А Н А Ирема наређењу овекоманде од 3 апрпла тек. год, Н. 2300 и од 8. ов мес II. 3744. ип >к се пису свп обвезници редовие, I. н II. позива пародпе во.јске, овој команди јавили ради сравнења, одузимања и давања војничких билета. Сада се и но грећи аут аозивају сви 011 и обвезници редовне војске I. и II. иозива који дол зили нису, да се од дапа изл Iска ове обзпапе. иа закључпо до 15. јула тек. год. овој комапдн јаве. Ко се од обвезпика, до озпачепог дапа не јави, биће најстројкије калм сп коју ће казпу сваки обвезпик издржавати нри штабу овс омапде. Изговор о недоласку и задоцпењу обвезпика пеће се приматп никакав. Из канцеларије VII. нуковске окружне команде Кбр. 4267. 30. Јуна 1893 год. у Београду.

поз-ив Има нриличан број грађапа, који оп штппи пи до дапас пису измнрили дужпе кирије н аренде од узетих нод закун разпих ирава и имања опшгциских. С тога је општински суд цринуђеп да предузме најстрожије законсве мере, да се наплата дуга у најкраћем року изврши. Опима који дугују кирију или аренду од 1891. године, остављен је рок до 8. тек. месеца; Опнма ко.ји дугуЈу кирију илп арепду за 1892 годипу, осгављеи је рок до~10 тев. месеца, н Онима којп Дугују кирпј) - или аренду од 1. јаиуара до 1. јула о. год осгављзн је рок до 12 тек. мес. Позивају се сви они који ма шта опШ1ипи дугују, да дугсвој до означепог рока измире. У противном суд 1>е лосле овога рока поступити онако, како је уговорима о злкупу 0ДП0-Л10 з&коц& 3(1 пвурвдно плати ше. нредвиђепо. Сбр. 10819. Од суда оиштине града Београда 2. јула 1893 г. у Београду.

РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА ХБ1. ВАНРЕДНИ САСТАНАК 28. Јуна. 1893 год.

Председавао председ. г. Миловав Р. Марипковић од одборпика били г. г. Никола X. Поповић, Коста П^тровић, Д. Р. Гајић, Мил. Ј. Маркопић, Др. Марко Т. Леко, С. Ј. Азријел, Др. Павао Поповић, А. Ј. Одавић, Рад. Драговић, Лазар Дашковић, Маг. Јовановић, Цлија 'Борђевић, Мих. М. Ђорђевић, Милаи М. Ђорић, В. М. Тодоровић, Мих. П. Вончић ц Ф. Васиљевић. I. На опом саетапку иретресана је само тарцф-а оиштинске трошарине, коЈа ће се доцпије одштампатн у целшш у овоме листу.

Х1Л1. ВАНРЕДНИ САСТАНАК 2. Јула 1893. год. Прееедапао прееедпик г. Миловап Р. Марппкопић од одборпика били г. г. Н-икола X. Попоиић, М. Ј. Марковић, Р. Драговић, Илија 'Борђевић, М. М. Ђорић, С. Вељаиовић, С. Ј. Азријел, Ј. 'Буровић, Милош 1риковић, Ф. Васиљевић, Др. Марко Т. Леко, Др. Павао Поповић,