Beogradske opštinske novine

ГОДИНА IX.

— 130 —

БРОЈ 31

пић, М. Ј. Марковић, Никола X. Поиовић, Р. Драговић, Косха Б. Михаиловвћ, Јоваа Ђуровић, Михајло М. Ђорђевић, Др. Марко Т. Леко, М. 0. Петровић, иои Таса Канетаи Спасић, М. М. Торић, Ђ. Димитријевић, А. Ј. Одавић, М. Велизарић, Лазар Радонић, Др. Павао Поиовић, С. Ј. Азријел, Лазар Дашковић. I. Прочитан је записпик одборских одлука седнице држано 22. Јула ове године и учин.ене су ове измепе н допуне, у одлуци КЊБр. 372, да се додатак лскарима нма рачунати од дана решења т. ј од 22. Јула ове године; и у одлуци КЊВр. 376, да је за одборника цркве на новом гробљу изабрат Ђор1)в Пецић тежак а ие Ђорђе Перић. II. Одборник г. Коста Б. Михајловић јавља, да је Настас ДимиК отворио кафану на Врачару према ,Л.епој Катарпни" а одбор општински нити је пптан. нити је дао свог приотанка за то. Преседавајући нзјављује, да ће у идућој седници на ово пнтаље одговорити, пошто се предходно известн. III. Поподом интерпелације одборника г. Соломон Ј. Азријела учињене у седници одборској од 22. Јула 1893 год. управник грађевинског оделења подпосп писмен предлог, да се кпсз Михајлова улпца калдрмнше преко целе своје ширине дотерапим камепом у иптерссу лакшег саобраћаја, »талности калдрме и лакшег одржаван.а чистоће, По прочитању тога предлога ГБр. 3265 одбор је решио, да се у улици кнез Михајловој од западног ћошка Стаменковићеве трокатнице до раскрснпце са топличинпм венцом калдрмгше преко целе ширпие дотераннм каменом; сстали део улнце да се колдрмише по срединп дотераним а крајеви обичним каменом, Пошто ће па ова| начин калдрма скупља бити одобрпо јс н вншак у шест хиљада осам стотина четрнрјссг дпиара. Овим се замењује решење одборско од 9. Јула 18У 3 год ГБр. 2831 односно каквоће калдрме у кнез Михај.швој улици. IV При.шком реша.вања гштања о грађсњу калдрме у кнез Мнхајловој улици одбор је пзјавно, да канделабри за слектрпчно осветлење сметају уличном еаобраћају па с тога препоручује председништву, да саопшти ово надзорној комисији за електрично осветлење, да поради код друштва, да се каиделабрн уклопе и да се лампе тако наместе, да буду опет по средини улице, али да не буду, као до сада на стубовнма. V. По прочитању акта пстражног судије из Шапца АБр. 4086 одбор је изјавно, да му је Никола Лагунчпћ непознат. VI. Нредседавајући износи одбору на мишљењемолбе, којима се траже уверења о сиротном стању. По прочитању тнх молби СБр. 12168, 12085, АБр. 4089, 4141, 4144, 4094, СБр. 12007 АБр. 4188 одбор је изјавио мишљење, да се суд претходно увери о имовпом етању молилаца, Драге Јоцић удове, Лазара Т. Влајића ђака, Тодора Радивојевића сврш. гимназисте, Полекспје Хаџићеве, Крсте Јовановића служ. општ. Михајла Радивојевића ђака, Апке Ж. Стојковић, Лепосзве и Данице Стаменковић, па тек онд* да нм изда тражено уверен.е.

VII. По прочитању протокола лицнтације ГБр. 3110. држане 14. Јула овн год. за пабавку н израду нових школских предмета на којој нпје било ни једног лицнтанта и по прочитању по нуде Павла Радосавд.евића ГБр. 3109, којом нудп да ове ствари изради и набави по предррчунској цепн — одбор је решио, да се понуда Павла Радосављевићг одбаци н да се распнше друга лицитација на којој да со лпцитпра од цонуђене цене, VIII. По прочптању протокола лицитаније ГБр 3288 држане 23. Јула за израду калдрме н тротоара од ломљеног камена и откопавањс земље у Јевремовој улиии, одбор је решно, да се ова лицитација одбаци и друга распише с тим, да се претходно сопствепицц имања. у тој улицн упитају хоће лц онп самн градити тротоар и какав. Па ако пристану. да градс тротоар од камених нлоча. да им се то допустн, а лнцитација да со др;кн само за калдрмисаве коловоза. IX. Пошто со често дешава, да приликом решавања појединих ствари , потребују одбору разна обавештења, која му могу датн само шефови појединих оделења, а нарочито при реша вању предмета из граћевинског оделења, то је одбор општипски на предлог одборнпка г. Апдре Одавића решио, да од сада снакој седнпцп одборској безусловно присуствују сви шеФови оделења Да се свака липитација општинска објави у општинским повинама. X. По прочитању извештаја комисијског ГБр. 3274, одбор је одобрио одређену осу у у.шци Призренској. XI Одборник г. Никола X. Поповић подносн пнсмено питање зашто није до сада калдрмисана Досптејева улица кад је то још у 1891. год. решепо. По прочитању тог питања АБр. 4207, председавајућп је нзјавно, да ће у идућој седници сдговорити. XII Одборник г. Нико.ш X. Поповић предлаже да се јаруга у у.шци од парнога млина у Ду^гановој улици ка централи електричног освет лења заспе и калдрмише Одбор је одлучио, да грађевпнско оделење што пре подпесе предлог п предрачун за извр шење овога. XIII. По прочитању молбе Др. Е. Михела општ. лекара АБр 4208 одбор је решио, да се молкоцу одсбри тропедељно осуство с тим, да га у дужностп заступа Др, Јован Јовановић Змај. XIV. Председпик износи одбору па решење предлог суда, да се Јовану Илићу члану суда да награда у двсста динара за вршење дужностн главног благајника. По прочитању тог предлога АБр. 3607 од бор је решио, да се преко овога предлога преће на дневнн ред XV. Иогодбом од 15. Јула 1890 год. између општине београдске и командапта београдске тврђаве утврђено је, да се приход од траве с Калимегдана прикупља у корпст Фонда инвалидског с тим, да се сваке године шаље прикупљени приход министарству војном. Приход ова .1 досада није слат а према иа

вештају рачуповодства исти изпоси за 1891. 1892 и 1893. годпну свега осам стотина педесет и три динара н двадесет пара. По саслушању овога н по прочитању извештаја председника општине о овоме АБр. 3638, — одбор је решно, да се осам сготина педесетп трн динара и двадесет пара као приход од траве на Калимегдапу за 1891, 1892 и 1893 год пошље мипистарству војном за инвалидски фонд,. н да се ова СЈма стави на терет партије буџетом одређене за непредвиђене трошкове 8а ову годпну. Да се од сада сваке годпне уредно овај прнход шаље министарству војном. XVI Председавајућп износи одбору на решење пзвештај иовереништва нзабратог у седннци одборској од 22. Јула 1893 год. АБр. 2274, за преглед куће Младена II Тодоровића за школу на чубурп. По прочитању тога извештаја АБр 4169 одбор је решио, да се нсти извештај у свему примп с тим, да се повереништво са пануђачем Младепом Тодоровићем погоди о цени закупа п пропишс погодбе о нстом па о учињепом известп одбор. Па место поверенпка г. Мплана О. Петровпћа, којн је отпутовао, изабрат је за повереника одборник г. Нпкола X. Поповнћ.

0 Г Л А С Опшпши београдској иотребва је једиа или две куће у једио.ј авлији за етановање иоћиих стражара, од 1 ог Новембра тек. године. Кућа треба да је велика, те да у њој могу обитавати до 200 цоћних стражара, да је по могућству у близипи вомаиде жандарлеријске, да је видпа и нотпупо иодеспа за стаповање људи. Позивају се сопственпци, који имају овакове зграде и желе их даги под закуц, да поднесу нонуде суду ово општинском најдаље до 15. Августа ове год. У попуди треба о&пачити, колико и каквих одељења има зграда коју пуди, место где опа ностоји и колику цену годишњу на име кирије тражи. Рок је закупу најмање 3 године. СБр. 11.846. Од суда општине града Београда, 24. Лула 1&93 год. у Београду.

'I 1 V 11 О 1: ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За квартове : Савамалски, Теразпјски, Варошки

и Врачарски: 1. Од собеикухиње или мањег дућаиа са собом 0'25 д. 2. Од две илп три собе, са кухињом или већег дућана са магазом 0'70 д. 3. Од четири или вшие соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале 1*50 д. За квартове: Дорћолски и Палилулски: 1. Од собе и кухиње, или мањег дућана са собом 0 - 20 д. 2. Од две или три собе са кухињом илп већег дућана са магазом 0 - 60 д. 3. Од четири или внше соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостнонице са кухињом без штале 1 д.

Од суда оиштине београдске 28. Августа 1892. године АБр. 9449.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУ ДА Власник Општина Београдска парна радикална штамнарија Уредник Урош КузмановиГ.