Beogradske opštinske novine

БРОЈ ЗВ.

ГОД. II.

ИЗЈ1АЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН НУТ ЦЕНА 3А СРБИЈУ НА ГОДИНУ , . 6 дин. НА ПОЛА ГОДИНЕ 3 „ ЗА СТРАНЕ ЗЕМЉЕ НА ГОДИНУ 9 „

ценд је оглдсимд 6 пр. дин, од брсте ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукоииси не враћају се Непслаћена писгла не примају се.

О Б Ј А В А. Хемијским апализама, до сада чињеним пад водом из београдеких водовода доказаио је, да је вода из повог водовода много здравиЈа и чистија од опе из сгарог рекопструисаиог водовода. С тога сј'д оиштипе вар. Београда ареаоручује грађанству, да у дапима, када прети онаспост од колере, употребл.ује за пиће и кување искл>учиво воду из повог водовода београдског. За друге своје намврнице може се служиги водом из старог водовода али воду Савску и Дунавску да ника^о не употребљује. Од стране суда општине вар. Веограда 27. Августа 1893. г. АБр. 4869.

ОБЗНАНА. Према наређењу VII. пуков. окр. команде од 27. овог месеца Бр. 5845 ставља се до знања свима онима обвезницима резервистима редовне војске, који су зимус издржали десетодневно веџбање, да и они имају следовати позиву, да издрже веџбање са осталим обвезиицима, који су позвати наредбом исте команде од 6 и 19Августа ове год. ПБр 39 и 46 Од стране суда општипе вар. Београда 27. Августа 1893 год. АБр. 4917.

ГРАЂАНСТВУ ВАР(ЈШИ БЕОГРАДА Ради предохране од колере, која се појавила у суседним нам државама: Румунији и Аустро-Угарској, Г. Мипистар унутрашњих дела наредио је. да се на свиз^а улазним станицама у нашу државу врши лекарски преглед пад долазећим путпицима, и да се подвргну тродпевном носматрању сви опи путница, којл долазе из држава колером заражепих. Управа вароши београда доставила је суду општинском, да поједини путпици, који долазе из држава колером заражених, махом при улазу намерно казују и означују погрешно стан где ће одсести, те тиме"

онемогућавају тачну контролу о тродневном иосматрању од страпе лекара, а предпоставка је основапа, да нам се на овај начин и оваким поступком долазећих путника из држава колером заражених, може лако колера унети и у пашу земљу. Да би се ова коптрола што тачније могла вршити, суд општински наређује свима гостиопичарима и приватним грађанима у овд. вароши да одмах нријављују дошавше путниве из држава колером заражених, како би се над истима могао извршити лекарски преглед и подвргнути посматрању. Ко поступи противно овом наређењу, казниће се према распису г. мин. упутр дела од 22. Септембра 1892. год. СБр. 7348, а по чл. 33. тач. 2. санитет. закона до 30 дана затвора вли 150 динара новчано Исто ће се овако казнити и путник, који не оде лекару на преглед. Од стране суда општине вароши Београда, 25. Августа 1893. год. АБр. 4820.

О Б 3 Н А Н А У вези свог наређења АБр. 2366 од 30. Априла о. г. Суд опшгине вароши Београда објављује грађанству, да ће Унрава Водовода од 1. Октобра ове године наплаћивати воду према члановима 8 и 9. правила за издавање воде, од свију оних кућа, које су до 1. Јуна о. г. са водоводом спојепе без обзира на го, да ли се вода у кући троши или не, или да ли је инсталација у кући извршена или не. Ово решен.е своје суд опшгине вароши Београда оснива на чл. 2 и 13. правила за везивање водовода са зградама у Београду и издавање воде из истог водовода, која су правила добила закону силу решењем владе Њ. В. Краља од 10. Јупа 1892. год. ПБр. 10381 оспованим на чл. 6. 7. и 9. зак. о варошкој трошарини у Београду од 13. Јуна 1884. год. АБр. 4717 Од суда општине вароши Београда 19. Августа 1893. год у Београду.

0 Б Ј А В А Према наређењу VII пуков. окр. комап де од 6 Авгусга ове год. ПБр. 39. позивају се резервисги и обвезпици редовпе војске доле означених јединица на вежбу и то: 1. Пиротехничка чега, да дође 20 Августа тек. год. увече на конак на зборно место — Крагујевац, гди ће се вежбати од 20. Августа па закључно до 10. Септембра ове год. у Фабрици и лабораторији. Обвезници ове је динице имају доћи 20 овог месеца у 4. часа у јутру на железницу гди ће путовати са теретним возом бр. 41. 2. Коњичка бригада и то: II и III. активни коњнчка пук са штабовима и својом пописпом комором и товарним коњима, да дође 6. Сеитембра тек год. увече на конак на зборно месго Ћуприја, гди ће се вежбати од 6 па закључпо до 28 Септембра ове год. 3. Брдски аргиљеријска пук, са својом пописапом комором и товарним коњима, да дође 18. Септембра тек. год увече на ко нак на зборно место — КрЈшевац, гди ће се вежбати од 18 па закључно до 28. Сеп тембра ове год. Сгоку ове једипице сваки сопственик доаешће 12. Септембра ове год. па гркалиште ради комисијског ирегледа. Обвезници ове јединице вмају доћи 18. Септембра у 4 часа у јутру на железничку станицу гди ће ду пуговати са теретпим возом бр. 41. 4. VII. активпи пешадијски пука Крља Александра I. са пуков. и батаљоним штабовима, III. активни гардијски пук са пуков. и батаљоним штабовима, са својом пописаном комором и товарним коњима, и месарска чета да дођу 9. Септембра т. г. увече на копак па зборно место и то : VII. пук на бањичко брдо III. пук нн топчидерско брдо више Вајферта гди ће се вежбаги од 9. па закључно до 22. Септембра ове год 5. Допунски батаљоп III гардијског пука, допунски батаљон VII. пешадијског пука и местне трупе свију родова војске са својом пописаном комором и товарпим коњика, да дођу 9. Септембра те?.. увече па конак иа