Beogradske opštinske novine

ГОДИНА XI.

— 260 —

БРОЈ 48

Јануара 1894:, донесу и горау таксу плате, нгго ако не учине искусиће носледице предвиђене горњим наређењима правида о новом гробљу. Од суда општине вароши Београда, 8. Октобра 1893. АБр. 6014.

РАД ОППШШСКОГ ОДБОРЛ ТЛ ХХ УШ. РЕДОВНИ САСТАНАЕЗ 18 Новемб1)а 1893 год. Председавао председпик општипе г. Милован Р. Маринвовић, од одборника били г. г. Н. X. Поновић, И. Ђорђевић, Ђ. Димитријевић, М. Капетановић, Свет. И. Ристић, М. Белизарић, Јован Ђуровић, Ф. Васиљевић, Мих. Јапковић, Мих. М. Ђорђевић, М. Трковић, Стев. Чађевић, М. 0 Петровић, Мих. П. Бончић, Н. Вулковић, С. Азријел, Сава Вељановић, Љуб. Јовановић, Др. М, Радовановић, Мат. Јовановић. I. Прочитан је записник одборских одлука седнице држанс 15. Новембра 1893- год. и учињене су ове измене и допуне, у одлуци КЊВр. 658, да је РаФајло Финци адвокатски писар доброг владања и доброг имовног сташа; у одлуци КЊБр. 667, да се овај плац, уступа Кости М. Ђурићу поред осталих погодаба још и под том, да општина може овај илац узети натраг кад год јој затреба и пре истека рока а без икакве накнаде. 9 II. Одборник г. Стеван Чађевић пита председника да ла је изнете неправилности управе друштва за издржавање п васпитање сиротне и напуштене деце извиђало какво нарочито повереништво, и да ли је скуп друштвени, на оспову извештаја тог повереништва изјавио поверење друштвеној управи. Председник изјављује да није дужан да на ово питање одговара, пошто је изјава поверења или неповерења управи ствар скупа друштвеног а не општине београдске III. По ирочитањи акта истражног судије за вар. Београд АБр. 6849 и 6932, којима тражи уве рења о владању и имовном стању извесних лица одбор је изјавио, да су му ненозпати Ана Оонтес, Стеван Бугарски, тамбураш и жена му Марија. Да је Јован Хаџимаксимовић, бив поштар,

спккн устаници противу турака У В Е 3 II СА НЛРОДННШ СЕОБАМА 7 ТИШНУ од 1459.-1814. године. ИСТОРИЈСКА РАСПРАВА У ДВА ДЕЛА НАПИСАЛИ ј 3 . Д гатоновић и Ј1. ЈА. ј^пасић.

(Академијски Савет Вел. Школе наградио ирвом видовданском наградом оишт. београдске). Мото : . — „Пора намЂ перестаи бнтћ умннми чужимЂ умомЂ и славннми чужои славов" (Време је да престанемо мудровати туђом памећу, и славити се туђом славом). Карамзин. . (НАСТАВАК) Доиреше већ гласови, да се султан кренуо 25. априла из Цариграда са 100 000 војске и 300 топова. Краљ тек

био под истрагом због неправилног руковања са касом еснаФа каФанског, а иначе је доброг владања и доброг имовног стања; да је Јован Ћур чић доброг владања а имовног стања снротног пошто је под стечајем; да је Максимилијан Страховић доброг владања н сиротног имовно стања. IV. На предлог председшша општине одбор је решио да на место Петра Спасића апотекара, који сада живи у Пироту, буде поротник за вар. Београд од 15. Нов. 93. до 15. Нов. 1894 год. Ннкола Михајловић трг. овд, V. Председник износи одбору на решење извешта.ј комисије за надзор при грађењу и експлоатацији трамваја, у коме се излажу појединостц да грађење трамвајски нруга за вучење саелектрицитетом. По прочитању тога пзвештаја ГБр. 5274 одбор је решио, да се огај извештај у свему прими и по њему поступи. VI. Председник извештава одбор да је суд општивскн решењем својим од 15. Нов. 1893 год. АБр. 6809 одредио хлебу цену од двадесет пара дин. по килограму. Одбор је примио к знању ово саопштење. VII. По прочитању протокола саслушања Ђорћа Б. Вељковпћа овд, АБр. 6879, ообор је решио да се превоз дрва за гориво са савске обале за све општпнске одељке и основне школе и друга одељења суда општинског уступи 'Борђу Б Вел»ковићу овд. по два динара и четрдесет пара динарских од метарског Фата. VIII. Председник износи одбору на решење извештај повереништва, изабратог у седници одборској од 19. Септембра 1892 год ГБр. 2071 за проучење предлога комисиског о одређивању осе у дунавској улици. По прочитању тога извешгаја. ГБр. 5334, одбор је решио, да се овај извештај у свему прими с тим, да се пошље господину министру грађевина на одобрење пошто се истим извеш тајем предлаже измена регулационог плана у Которској и Дунавској улици односно њихове ширине.

сада сазове сабор мађарске властеле да се посаветују о одбрани. Интересантна је комедија одиграна на томе т. званом ^урђевском сабору маја месеца, где краљ и властела једни другоме иребациваху и скидаху пред историјом и страним светом са себе сваку сенку одговорности, ако краљевство пропадне; она је најаснији доказ изнемоглога организма мађарске краљевине у очи самога њенога пада. „Сталежи захтеваху од краља, да се даде на војску са својом четом, а краљ нема ни чизама, камо ли да би могао набавити новаца за издржавање какве чете" — вели Боргије папи. Најзад се једва дође до неког споразума. Краљ заповеди, да се сви племићи са својим војницима скупе до 2. јуна у Толни, куда ће он доћи. Крајем априла крене се турска војска под султаном и великим везиром Ибрахимом разним путовима к Београду, па се на Морави негде опет саставе. Ту добије Ибрахим заповест, да иде напред, да, пре него што главна трупа са султаном ступи на угарско земљиште, освоји Иатроварадин. Сва српска снага ту је била концентрисана: из Сент-андрије дошло је ]. маја 2 000 Срба пешака, а Радиша Божић, прикупив остале

IX. Председник износи одбору не решење молбе дома сиротне и напуштепе деце и опште државне болпице, да се не наплаћује вода из новога водовода, што ови заводи за своју потребу потроше. По прочитању тих молби АБр. 6635 и 6558 одбор је решио, да се ни једном потрошачу воде из новог водсвода не даје вода бесплатно. X Одборник г, Др. Милан Радовавовић пи т а на чему стоји ствар о каиализацији. Председник одговара, да је према решењу одборском предат извештај комисије грађевинском одељењу да цо њему предузме нужне претходне радове. XII. Одбврпик г, Светозар И. Ристић примећује ди се улица савамалска не осветљапа, ма да су у истој већ исталиране сијалице, Председник изјављује да ће учинити корак код друштва да савамалску улицу осветли XII Одборпик г. Или ја Ђорђевнћ иита, зашто се не позива комисијз, изабрпта још у прошлој години за проучаван.е молбе врачараца, да се ослободе плаћања за откопавање земље у извеснпм улицама. Председник одговара да ће изви дити ствар и учинити шта треба.

општиноки поолови. Пажња. Обраћамо пажњу свију сопсгвеника гробова и гробпица на повоме гробљу на паредбу суда, шго је у овом броју штампана да до 1. Јан. 94. год. измире дужпу суму за одржање гробпица, јер ће суд општински иосле овога рова поступити ио правилима о новом гробљу т. ј. гробнице и гробови прећи ће опет у својину општине. Бирачки спискови. Пошто суд опшгииски у вароши Београду не врши нанлату порезе но пореско оделење Управе Београда, од кога и добија податке за склапање гласачких спискова, — суд опшгипски поводом тога и ради правилности самих Шајкаше у Кавину, доведе их у Петроварадин. Ибрахим је већ 20. јуна био под Београдом, пређе одмах Дунав, и постави први табор код Земуна. Ту су га чекали босански и херцеговачки санцак-бези са својим војскама, и са 800 шајака, под командом чувених пљачкаша: Михал-оглијаДскендер-паше и Јањи-бега. Најзад стиже и султан са осталом војском. Ибрахим раздели своју војску на двоје, па један део пошље, под босанским и херцеговачким беговима, на остале сремске градове, а са другом половином упутп се 15. јула уз Дунав право Петроварадину. Бискуп Томори, ко.ји није био у стању да спречи прелазак Турака преко Дунава. ушанчио се сада испод града, баш на месту, где је данашњи Нови Сад. У граду је била доста јака носада од српских Шајкаша. Али није одатле јадни бискуп ништа могао помоћи граду, који Ибрахим, чим дође, отпоче по свом обичају тући из великих топова. Тврде зидине беху, те му ни тешка ђулад не могаху нашкодити. С тога нареди, да се наносе лествице, за прескакање у град. После три дана јаке борбе падне варош, посада се повуче у град, а Томори разбијен, не могаше јој у помоћ прискочити.