Beogradske opštinske novine

ГОДИНА XI.

— 262 —

БРОЈ 48

Дакле ми смо у време од 2 године Јрачунали оно време када не постоје никакви узроци за нерад. И од дана од кад се утврди почетак овога рока па за 2 радне године, он мора бити готов с послом па ма читаву годину пре тога не радио. Ђока СтанојевиК прочита понова тачку другу. Председник — Желите ли да се избрише оно: за 2 радне године, јер се објашњава даље? (добро) Ђока СтанојевиИ — Да би смо ми њега натерали да уговор одржи, има још додатак овој тачки која гласи: (чита) Председник — Прима ли се друга тачка с додатком ? (Прима се). Ђока СтанојевиИ чита тачку 3. — Ако се сећате, 3. Маја ви сте решили да се замене електрични надземни спроводници подземнима а да по негде неки и остану Какви ће бити ти диреци који остану, то нисте решили Мн смо решили да буду гвоздени. Остала је само јеврејска мала изузета док су у њој онако криве улице и оне од београдске улице па на даље — на »Енглезовцу" и „Новоме Селишту". Сава Вељановић — За што да Енглезовац и Ново Оелнште буду изузетеР Ђока СтанојевиК — За то што мало жице треба. Пведседник. — Усвајали се тачка 3? (усваја). Ђока СтанојевиЛ чита тачку 4. — Ви знато да има члан уговора у коме се каже: да ће повластичар дужан бити да прати развитак електро-технике и уводи све новиче у своју централу- И ми да би смо могли те нове проналаске да пратимо и сами, ми смо хтели па те машине има предузимач у својој цснтрали и ми смо га обвезали да узме једну или две машине од најновијлх у своју централу па да их са старим упоређујемо. Све то и инсталацију машина обнчних и на.јновијих, мора имати предузимач у једноме року. А за све то време предузимач мора варош добро осветљавати ца било с вовцм било са старим машинама. Рок Је остао исги а ми смо међутим у могућности да непосредно испитујемо резултате осветљења у једпоме или у другом смислу. (Одобрава се и ово) У Тодни беше одвећ ма.жо војске скупљено, једнако се очекивао долазак кнеза Крсте Вранкопана и ердељског војводе Јована Запоље, који су највише војске имали да доведу. Ала кад се чу, да је султан већ на путу за Мухач похита и краљ тамо 14. августа. У путу га сусретне Томорија, и краљ га постави за главног команданта целе војске док дође Крсто Вранкопан, а уз њега да буде Ђорђе Запоља, док дође Јован Запоља. Како тако скрпарило се било до на двадесет хиљада војске, а у потоњи час доведе Врањо Баћани, хрватски бан 3 000 коњаника и толико исто пешака из славонских равница; то целокупна сила мађарска. која стајаше иа Мухачу спрам 100 000 султанове војске, не износаше внше од 26 000 људи, и 80 топова, које доста брзо од некуда скупише. У том броју мађарске војске, био је и знатан ■број Срба, под војводама: Вакићем. БожиКем сењским капетаном ОрловиКем Ђор1јем Томом Еошњаком , А о деспоту српском СтеФану Бериславићу, у изворима, којима смо се служили, нема ни сиомена! У очи самога дана битке, држао је краљ ратно веће, како да се боре. Из обзира на врло малу силу, која није апсолутно никако била у стању против-

Раденко ДоаговиИ — Ја мсилим пошто је првобитни уговор потврђен, да треба нотврдити и ово код суда (врло добро; прима се). Председник — С овим је примљен уговор о електричном осветлењу Ђока СтанојевиЛ — Сад треба да одредимо извесан рок у коме концесионар има да изјави: пристаје ли на ово или не. Ја мислим доста је 8 дана (прима се.) Председник — Да пређемо на даљи рад. (Секретар прочита протокол лицитације за калдрмисање Јевремове улице. Ово је трећа лицитација која се због неповољних цена држи И ова није повољна а и доцкан је да се упуштамо у рад (добро; да се остави). Ви сте одобрили да се у београдској улици начини тротоар а калдрма да се сад не гради. Та улица, као штб знате, у свези је са радом и с опим другим пословима на тркалишту. Она је и веза крагујевачког друма с марвеном пијацом на тркалишту. Предузимач је отпочео да ради тротоар али је поднео понуду и каже: ако ми општина одобри да градим и средину улице, ја не тражим више од 3 дин. на квадратни метар, а да ми се до године цлати. Посао би тај свршио у исто време кад и тротоар. Мата Јовановић — С обзиром на то што је то улица која има везе с марвеном пијацом на тркалишту и што цена није скупа, а човек хоће и да чека, ја сам за то да се одобри калдрмисањ •• Само би ваљало да се пропишу услови за рад као и код осталих улица. Соломон Азријел — Ја бих молио управника да каже предрачун тога рада. Уаравник — Био је тај предрачуН и нред одбором па га је вратпо. Цена је 3 динара Мата ЈовановиИ ■ —■ Ми имамо цене калдрмисања и ја бих молио да уцравник каже, пошто су калдрме рађене по београдским улицама. По томе ми можемо оценити и ову понуду. У осталом ми и не можемо од човека тражиги да нам испод свих цсна ради тим пре што ради и на почек за пола године. Уиравник објашњава да је била 315 дин цена већег дела калдрме а ова 3.

стати оноликој турској сили, неки племићи, међу њима и Бакић и Божић, савотеваху краљу, да се повуку до Будима и да тамо сачекају кнеза Крсту Франкопана и Јована Запољу, којих још ни како немаше. „Како нас мало има, дакле светли краљу, повуцимо се горе Будиму" саветује Божић.(') Али кад надвлада противно мишљење Томоријево, да се остане на месту, и да се бој одмах отпочне, онда опет Срби и Пољак Гнојенски предлагаху краљу, да се ограде утврђењима од кола, којих беше доста, и да тако утврђени очекују напад непријатељски, — 81 сш'п1:н 8 (ЈцЉин гех тахгте аТшп(З.а1за1 асне« н п(1нј ие ст§'егекп*, ас 81 I п(га еер!;а е! тиштеп^а сег1атеп Негев ћос ешт рас1о 1иОи'ит (Исећап!, и! 1108118 поп 11а 1асИе поз ро88е1;, ^ио*! та§'пореге ИтепЛит сгаТ, с1гсит\ г енлге.' г) Ну сви добри, за ондашње прилике, стратегиски савети искусних војсковођа, не нађоше одзива код охоле и бесве аристокрације мађарске, која како је радила, онако ће и проћи. Освануо је 28. август, и обе се војске могле иогледати на пространоме пољу Вашаршпту. Мађарска војска раз-

(1) Летопио М. С. за 1858. г. II стр. 30. (2) Ргау: АппаХев г. Нид§'. {. IV. р. 112.

Председник — Одобрава ли се ова понуда одобрава. Пикола ВулковиК — Али он не каже кад ће да ради ту калдрму. А цена баш није јефтина јер је улица близу мајдана тс ће подвоз камена бити јеФтинији. Ја бих хгео да оценимо да ли је добро да правимо калдрму кад је блато или преко зиме. Председник — Он је већ отпочео рад на тротоару и то му је и дало повода да ноднесе ову понуду што мисли да би узгред могао и калдрму да прави и да је на време сврши. Неби му дакле то остало да ради кад је ружно време него би свршио сад, у брзо. Раденко ДраговиИ — Ако би му било могуће да сврши за 20 дана, добро; иначе оставити на пролеће. Мата ЈовановиЛ — Сад настаје променљиво време и треба условити, да он сме да ради онд^ кад му допусти надзорни инжињер. Осим других разлога који нас покрећу да правимо ову калдрму има још један који нас нагони да то још сад чинимо, Кад се ндчини. тротоар онда ће вода да јури поред тротоара или коловозом па ће да прави читаве рупе и на пролеће кад би смо хтели да улицу калдрмишемо, ми би морали да довлачимо земљу те да те рупе попунимо. Најпосле ту се и стока прогони па треба да се може лакше прогонити. Председник — Одобравате ли рад а у року од 40 дана с почеком од 6 месеци (одобравамо), Сад имам да прочитам извештај комисије коју је одбор одредио још 19. Јула да предложи лица за одбор цркве св. Марка (чита) (прима се). Комисија коју је одбор одредио да нађе кућу за стан ноћних стражара свршила је посао. Молим чујте извештај. Раденко Драговић — Да одобримо ово а на пролеће да зидамо кућу за ноћне стражаре. Председник — Ово извешће повереника примате к знању одобравајући га? (прима се). Изволте даље. Секретар прочита понуду Филипа Васиљевића поткивача за тротоарске плоче.

дели се на два дела: десно крило првог одреда држао је место Крста вранкопана, Петар Перињи, а лено храбри Томорија. Други најачи део имао је под собом сам краљ. Сва коњица и сви Срби били су у том другом одреду.(') На противној страни развијала се турска војска: Најпре је ишао смедеревски Бали-бег са 4 000 оклопника, као предводница; за њим велики везир Ибрахим са румелијском војском и ноловином т. ј. 150 топова; за њим пак беглер-бег анатолски Берам-паша са другом половином топова, и најзад султан са шест јаничарских чета. Као заштитница позади био је ХозреФбег са босанском коњицом. Султан је решио. да отпочне бој у .јутру 29. августа, као на дан успомене на заузеће Београда.0 (НАСТАВИЂЕ СЕ)

(1) На истом месту стр. 112.—113. (2] Нагшпег V. Ј.: (Језск. (1, озт. Вемћез. В .11. 8. 51.