Beogradske opštinske novine

Б рој 5.

— 23 -

Год. XII.

■бидо лицитаната, то ћо се на дан 31. Јануара о. г. држати друга офертална лицитација у грађевинском оделењу суда онштине вар. Београда. Оферти за овај носао, који морају бити у затвореном завоју и снабдевени таксеном марком од 10 динара, нримаће се у грађевинском оделењу 31. о. м. од 8 часова нре нодне па до 4 часа но подне. Оферти ће се отворити исгог дана у 4 рса ноднс у нрисуству једног одборника л кметовског иокоћника. Кауција за овај посао у 8.000 динара полаже се у готовом новцу или вредећим лаиирнма. Услови и предмер за овај посао могу се видети сваког дана у канцеларији грађевинског оделења од 10 до 12 часова пре иодне. Из канцеларије грађевинског оделења суда општине вар. Београда 22. Јануара 1894. год. ГБр. 70.

СТАТИСТИЧКИ ЗАПИСИ У ОПШТИНИ БЕОГРАДСКОЈ Путнички саобраћај варопга Београда. У седмици од 9 до 16. Јануара 1894. године допутовало 455. отпутовало 222. Од којих су: а.) Пола: мушког 429. женског 26. б.) Вероисиовести: православне 383. катодичке и протестан. 43, мојсијевске 10. мухамеданске 19, свега 455. в.) Постојбина". Србија 377, Аусто-У гарека 37, Босна и Херцеговина 7, Црна Гора 2, Грчка 2, Турска 18, Бугарска 2, Румунија —, Русија 1, Германија 1, Франц. 1, Италија 2, остале државе 2, ван Европе 3. г., Занимање путника: Тежаци и економи 25, Занатлије 39, Трговци 201, индусријалцд 1, ншекуланти и предузимачи 7, Гостионичари 7, Интелигенција (војска) 96, ћаци 5, раденици и помоћници 35, Пиљари и бозаџије 1, иадничари и слуге 16. Из статистичког одељка ошптине вароши Београда 28. Јануара 1894. год.

мађарскнм плану борба око избора новог краља. Како су била за преето два кандидата, то се и племство поделнло на две странке. Једна јс хтела да се одржи важност уговора од 1515. г., а друга да се одржи одлука саборска од 1505. г. ВоЈуа прве партије био је сам палатин државни Батори, а дрјту народну странку иредводио је одважни племић Вербеци. Заиоља, као најснлнији и најмоћнији међу властелом, имао је нристалица за своју мисао још за живота краља Лудвика, а сада мржња на Хабзбурговиће и страх од Турака, нагна н многе његове иротивнике, да се у интерееу народном приклоне њему. Он беше моћнији од Фердинанда, па се с тога и могаше на месец дана после мухачке бнтке, 10. нов. 1526. г., у Ст. Београду за краља мађареког.( 1 ) Ну ни Фердинандо није стојао скрштених руку, већ и њега прогласи за краља мањина мафарског племства; круни•сао се у Пожуну 15. дец. 1526. г.( 2 ) Тако је Угарска добнла сада два крунисана краља. Настаје питање: ко ће од I, 1 .' 8 ш 1 с I к'1 а 8 Т.: Р.от. ћгу. књ. II. стр. 11. (') На истом месту стр. 12.

ОПШТИНСКЕ ЈШЦИТАЦИТЕ _ I На основу решења суда општине града Београда од данашњега АБр. 384. економно оделење истога суда, даваће путем јавне усмене лицитације на дан 7. фебруара т. г. од 2—5 сати по подне у својој канцсларији, под закуп оиштински илац код чесме „Књагиње Љубице". Плац овај издаје се на 6 година нод закуп, а кауцију пре лицитације полажу српски грађани 200 дин. а страни дупло, у готову или српско-државним папирима од вредности. Остале иогодбе о закупу овог плаца могу се видети сваког радног дана у канцеларији економног оделења а и на сам дан лицитације. Ко жели поменути плац узети под за куп нека дође поменутог дана и лицитира. АБр. 384. — Од суда оншт. града Бео града, 26. Јануара 1894. год. у Београду. На основу решења суда општине града Београда од данашњег АБр. 382. економно оделење истог суда држаће јавну усмену лицитацију у својој канцеларији на дан 8. фебруара тек. год. од 2—5 сати по иодне, за давање под закуп права наплате таксе за вађење песка са обале савско дунавске у реону општине београдске. Кауцију нолажу српски грађани 200 д. а страни дуило. у готову или српско др жавним ианирима од вредности. Остале иогодбе могу се видети сваког радног дана у канцеларији е-кономног оделења, а и на еам дан лицитације. Ко жели иоменуто нраво узети нод за куп нека означеног дана дође и лицитира. АБр. 382. — Од суда општ. града Бео града, 27. Јануара 1894. год. у Веограду.

Пошто је суд општине београдске на основу тач. 5. и 8. уговора о закуну Ки оска у иарку калимегданеком раскинуо њих двојице овладати? — Ссм мача пута није било, да се овај спор реши. И обе стране живо се отпочну спремати; и Заиоља и Фердинандо труде се, да стекну што више присталица мећу народима иод мађарском круном; обојица се очајнички снремају за скору страховиту борбу, која ће тај спор коначно да реши. Мађарски је народ и за једног и другог слаб, да се могу ослонити једино на њега; с тога ее погледи обојице краљева заустављаху на другим народима под круном св. Стевана — на Србе и Хрвате. Њихову вредност обојица познаваху, па с тога и беху убеђени: н / чијој страни буду они, тогч је и аобв .Јп. Фердинандо је више рачунао на Хрвате, што је раније имао у Хрватској својих иоседа, на је рачунао, да, ће сада цела Хрватска пристати уз њега. Док се Заиоља више ослањао па српски елеменат, рачунајућн, да ће му он, као ближи иозорници догађаја, више користитн. Ну, Фердинандо се у својим надањима превари, јер уза њ истина пристане један део Хрватске од Куие до мора, али онај други део нод нредвођењем Крсте Франкоиана, не хтеде у први мах ни једнога

уговор са досадањим закуицем Јаковом Месаровићем овд. иосластичаром, то ће економно оделење истога суда, на дан 9. фебруара тек. год. од 2—5 сати по подне у својој канцеларији држати јавну усмену лицитацију за издавање поменутих Киоска под трогодишњи закуи. Кауцију полажу српски грађани 150 дин. а страни дупло, у готову или српско државним папирима од вредности. Остале погодбе о овоме закупу могу се видети сваког радног дана у канцеларији економног оделења а и на сам дан лицитације. АБр. 381. — Од суда општ. града Београда, 26. Јануара 1894. год. у Београду.

САСТШК 0ДБОРА ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ 15. НОВЕМВРА 1893 Г. (по стенограФским белешкама). ■ СВРШЕТАК). Председник. — Господо, имам да вам саопиггим, да је санитет тражио, да се у кући Јована Илића до оиштс државне болнице организује болница за диФтернчне болести, и судјето одобрио, али сем тога радсетраже два лица као иомоћници, а остало ће све набавити општа државиа болница. Ми смо — суд — иа то иристали и молимо одбор да и он то одобри иарочито што та сума није већа од 60 дии. а да то буде из партпје на сузбијање заразних болести. Коста Главинић. — Иема сумње да ово треба одобрити у интересу београђаиа, али тако исто • треба да се коитролише да лисето уиотребљује иа оно за шта се тражи. Председник. - Одобравате ли дакле да се два лица тамо поставе? (Одобравамо). Вечерас сам добио иисмо од управе варошке ове садржине: (чита). Андра 0да1ш1|. — У колико је менп познато општина мора да даје квартире само за кваргове а не за ове притворенике код истражиог суДије. С тога вас ја молим да овај захтев вратимо управп вароши Београда, па нека она каже на основу ког закона то тражи, јер ће они на овај начин једнако да нас експлоатишу. Раденко Драговић. — Ја мислим да пошто је празан одељак Савамалски да им можемо ту кућу уступити за ту уиотребу. ни другога, очекујући кога ће Мађари з; краља изабрати, већ иа сабору у Копривиици 23. септ. 1526. г. прогласише Крст] „регентом п протектором Славоније и иокрајина угареких жупанија, арадске шимекске барањске"^ 1 ) Ну кад већина мађарског народа изабра Запољу за краља, онда се п Крста приклони Запољи, а бан Ердеди са оном другом половином хрватског племств; и народа оетане на страни Фердинандовој. Наш задатак није да износимо попашањс браће Хрвата у овој борби, већ да видимо игга раде угарски Срби у овој прилицк. Радња српског живља у Угарској у овој иериоди .значајна је, и она се не смо проиуетити неоиажена. Да почнемо мало из даље. (НАСТА1ШЂ.Е СЕ) -—-фш>——-

(') 8т1б1к1а8 Т.: Р оу . ћгг. кн,. II. стр. 11.