Beogradske opštinske novine

Број 9.

- 39 -

Год. XII.

лица, одбор је изјавио, да је Алекса Миловано1ш1) бакалин и ка®еџија доброг владања и доброг имовног стања; да је Милан Милићевић обућар доброг владања и сиротног имовног стања; да му јс Радосав Ђорђевић кафсција непознат. Ш. Одборнш; г. Михајло Јанковић саонштава да је на много места тротоар покварен услед полагања жнце за електрично осветлење у земљу и да би требало да се то оправи. Председник је изјавио, да ће обратити пажњу српско -Франнуског друштва и преиоручити му да тротоаре одмах поправи. IV. По прочитању молбе Сретена Трифуновића мерача АБр. 516, одбор је репшо, одобрава се молиоцу петнаесто дневно осуство од дужности, које ће му се рачунати од дана кад га стане употребљавати. V. Услед усменог извештаја унравника водовода да многа војна надлежателства не плаћају управи водовода за потрошену воду, а међутим да војници и сувише много воде троше. По саслушању овога одбор је решио, препоручује се суду општинском, да најенергичније настане, да све војене власти плаћају за иотрошену воду у противном да иоступи према правилима за издавање воде из новог водовода. VI. На предлог одборника г. Косте Главинића одбор је препоручио суду, да све сатове својих канцеларија и школа удеси према ередње-јевроиском времену. Исто тако да поради, да се и сатови у државним канцеларијама и школама удесе према том времену. VII. Иредседник износи одбору на решење иредлог грађевинских оделења о чишћењу улица и изношењу ђубрста из домова у Београду. По ирочитању тога предлога одбор је решио, усваја се у свему овај предлог грађевинског оделења. Одборници Никола Вулковић, Влад. Чортановић и Милош Обркнежевић, да као одборски повереници, заједно са управником грађев. оделења воде бригу о склапању и правилиом раду онг апарата, који је потребан за чишћење улица и изношење ђубрета са улица и из домова у Београду. У исто време одбор овлашћује ово иовереништво, да извршује набавке и окренули одмах на његову страну и храбро и иетински су га бранили и потномагали, докле је год он потпомагао њихову народну ствар. „Јуначки капетан Радиша Божић, чим је чуо да је Будим у рукама Запољиним, кришом остави Пожун, отплови и упути се правце Ивану Црнојевићу. МаЈ>арима шајкашима мили се стан Иванов, што помаже мађарску народну ствар. Србима се чини, што служећи Ивану Црнојевићу, служеуправо српској мисли". Тежње н једног и другог народа истоветне су, па с тога је и узајамна љубав из почетка јака и велика. У свити се краљевој, као почасна гарда, налазе Срби, војници деснота Јована, и кад је полазио на крунисање у Ст. Београд, пратио га је Радиша БожиЦ 1 ), а кад је изишао из цркве, да по обичају направи крст, пратио га је Павле Бакић са војском, коју у почаст њему беше послао деспот Јован( 2 ), а Срби су толико били наклоњени Запољи, да је већ капетан Божић, у нестрплсњу што краљ оклева, са ноласком на Фердинанда говорио му: „од мене ти је савет да се сместа (') Гласник срп. уч. др. књ. 67. стр. XXXIX. (^) Летопис М. С. за 1858, чл. II. стр. 36.

све чини у границама буџетске циФре, одређене за одржавање чистоће, на о резултату свога рада извешћује одбор од времена на време. II 0 3 И Б

Данас је отворен упис на удеонице за оснивање „Друштва за прераду дрвећа и подизање дрвених грађевина" у Београду, с капиталом од 500.000 динара у сребру, који је подељен на 5000 удеоница по 100 динара свака удеоница. Упис ће трајати до 9. марта ове године. Овај упис на удеонице и прву уплату примаће сви новчани заводи у Србијн, а у Београду, поред новчаних занода и ови чланови привремене управе г. г. Ф. Неквасил, Фр. Тоболар, Милош Гођевац, индустријалци, Алекса Новаковић правозаступник, Светозар Швабић трговац, Нестор Манојловић инжињер, Рака Миленковић предузнмач. Косте Ђорђевић нач. мин. народне нривреде, Таса Банковић директор београдске задруге и 13. Милијашевић директор Ш. гимназије. Г. Мин. нар. привреде одобрио је правпла овога друштва 16. о. м. под бр. 643. Ио члану 4 друштвених правила, уплата се врши овако : 10°| 0 при упису ; 30°| 0 у току три месеца ; даље рокове за уплате одредиће стални управни одбор; али ни једна уплата неће износити више од 10°| 0 и позив на уплате објавиће се у напред на два месеца кад буде настала потреба. Отштампана правила и план рада са статистичким иодацима послаће се Јсваком удеоничару на преглед. У Београду 19. Фебруара 1894. године. ПРИВРЕМЕНИ Управни одбор.

кренемо сувим и водом, да узмемо Пожун, нападнемо краља Фердинанда у његовој постојбини и да задавимо зло у клици, да не би одоцнили лекаријом"( 3 ). Али је и краљ за то морао одобравати радњу деспотову противу спахија, који су канда и самом њему били досадни. Не само да му није одмагао, већ му и казивао тајно, кад се на њ креће спахијска војска, те да га не изненади. С тога и није чудо, што је деспот Јован, нашав и у самога краља толике потпоре, нештедно гонио све мађарске племиће, где год бп се појавили, не штидећи ни добра, ни живот њихов, као што гневом против њега кипти Иштванфија, описујући у својој историји деспота Јована речима: „Јоћ 1ШС8 (ри'(1ап1 с»§шошеп1о КЧуег, паИопе Тћгах, оћзсигае бегуШзсрге сопс1Шош "8 ћото, (цтт ве е вап^шпе ргтс1рг1ш 8ег\1ае, ([и! (1ебро1ае уоеаћапШг, оп^тип (гаћеге, рори1агти8 8Ш8 ТћгасЊиб 81\'е аеггашв регзиа8188е!, шаупа сопин таии ћгеу! соас1;а, ро^Тгешо уа<|'18 е! еггаћипсИв шПШћиа (јиагитсии§'ие иапопит аис!о ехегсИи, У1ста8 стШеа е^ оррШа уехаге ас (Ипреге, ре-

( 3 ) Нв чстом месту.

СТАТИСТИЧКИ ЗАГШСИ У ОПШТИНИ БЕОГР4ДСКОЈ Путнички саобраћај вароши Београда. У седмици од 30 Јан. до 6. феб. 1894. године допутовало 784. отпутовало 573. Од којих су: а.) Пола: мушког 748. женског 36. б.) Бероисиовести: православне 671. католичке и протестан. 94, мојсијевске 6. мухамсданске 13, свега 784. в.) Постојбина:Србнја 608, Аусто-Угарска 117, Босна и Херцеговина 23, Црна Гора 3, Грчка —, Турска 7. Бугарска 3, Румунија 2, Русија 1, Германија 6, Франц. 5, Италија 5, остале државе 3, ван Европе 1. г., Занимање путника: Тежаци и економи 60, Занатлије 88, Трговци 330, индустријалци 2, шпекуланти и предузимачи 4, Гостионичари 18, Интелигенција (војска) 155, ђаци 25, раденици и помоћници 49, Пиљари и бозаџије 2, надничари и слуге 23. Из статистичког одељка општине вароши Београда 7. фебруара 1894. год.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Пошто на држаној оферталној лицитацији 10. тек. месеца, за набавку материјала канцеларијског, није имало довољно нануђача, то ће суд општине Београдске, држати усмену лицитацију за набавку поменутог материјала за тек. годину, на дан 2. Марта ове године, од 2—5 сати ио подне у канцеларији рачуноводства овог суда. Кауција се налаже у 300 дин. Осгале погодбе о иабавци овог материјада могу се видети у рачуповодству сваког радног дана. Ко жели примити се ове набавке нека означеног дана дође и лицитира. АБр. 849. — Од суда општине града Београда, 19. Фебруара 1894. год. у Београду. соп8 тајоп8 тшоп8()ие §те§ - е8 реПеге тегса1огЈћи8, т81(На8 тоНп, поћШит (Јотов ргае<1ап, поп 1е§е8, иоп рппс1ре8 уегеп, Сћг181:1апо8 ас Тигкав ае^ие рго ћ о811 ћи8 ћаћеге, (Јиоцие тајог е1 те88е!: аисТогИав, 8ехсеп108 јиуепев, агтогит е! уебНтеп^огит 811111] ЛшИпе т!ег 8е рагеб, Јаеоуие Тигсопип ш тогет Јап1сего8 арре1а1о8, еи81о(Па! согропб аДћИтИ; аШз^ие 8егVIШз е! тћп81еш8 ае (|ие 8р1еп(Н<1ае и8и8 е81. Мајог а<1 еит диоНсПе регЛНогит ћоттит согсигаив Иећа! На еи8 ехегсНиа (1 есет тППит агш а! огит иитегит ехсе<1еге јиШсагећгг ". ('). Да бране своја добра од српскога деспота, племићи мађарски из почетка сами дизаху своју војску на њ. (НАСТАВИЋЕ СВ)

С) Рто4 Е. (Цавловић Сг,): Срби у Угар. кљ. I. егр. 65. (прим. 2).