Beogradske opštinske novine

БРОЈ 19.

ГОД. XII.

Л Г ^УЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ'Ч*Л"ЛЛЛ'\ЛЛЛ^Л^\*ЛЛ*'*/^*Л/А*ЛЛЛЛ*Л А ^*^^^ЛЛ^< ЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ^ Л^Л^^Л^ Л ЛЛЛ^- Л ^ Л л,ЛЛЛЛЛЛЛ^ л ^^ЛЛЛ^^-Л^"Л^»^ЛЛ^Л^^Л^^-ЛЛ^Л'ЧЛЛ^^Л^А^\^% л ^

ИЗЛАЗИ НЕДБЉНО ЈЕДАН ПУТ Цена за Србију: НА ГОДИНУ 6 дин. на појга године 3 „ ЗА СТРАНЕ 8ем .ЂЕ НА ГОДИНУ . . 9 „

НЕДЕЉА I. МАЈА 1894.

ЦЕНА ЈЕ ОГЛАСИМА 6 ПР. ДИН. ОД ВРСТЕ ПРЕТП1АТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукописи не враЂају се НЕПЛАЋЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ.

Т А Б Л И Ц А За паљење и гашење електричних лампа у Београду за мееец Мај 1894. год. Дана Упалиће ое у Угаеиће се у 1. 8 с. 2 ј м . 3 с. 2—8. Неће се палити никако. 9. 8 с. 40 м. 11 с. 10. 8 с. 40 м. 12 с. 11. 8 с. 40 м. 12 с. 30 м. 12. и 13. 8 с. 40 м. 1 с. 14. и 15. 8 с. 40 м. 3 с. 16—20. 8 с. 50 м. 3 с. 21. 9 с. 3 с. 22—29. 9 с. 2 с. 40 м. 30. и 31. 11 с. 2 с. 40 м. Нааомена. 1. Ове су таблицс израђене пре ма месечевим фазама и на оспову члана 25. уговора о електричном осветлењу вароши Београда. 2. У случају облачног времена лампе ће се надити и онда, кад се према овим табли цама иначе не би палиле. 3. У 11 часова пре по ноћи угасиће се половина лампа онда, кад исте еветле од пре па до поеле по ноћи. Од суда општ. вар. Београда 27. Априла 1894. год. ЕБр. 2055.

0 Б 3 Н А Н А

Управа водовода држаће на дан 2. Маја ове године од 3 до 5 час. по подне у својој канцеларији —хотел ЈЈондон, горнш спратјавну усмену липитацију, за давање под закуп своје ливаде око и на великом резервоару, и позива овим сва она лица која су вољна примити се закупа., да на ову лицитацију до1)у. Услови: 1. Рок аакупа важи од дана ндобрене лнцитације, па до 1. Новембра о. г. 2. Заграђени простор великог резервоара само се може косити, а \ г никојем слу чају за испашу употребити. 3. Са ливаде изван ограде пак, закупац је дужан да прву траву покоси а за тим је дозвољена иснаша, но тако, да за време кише и после ове на 24 сата, несме стоку изгонити. 4. Повреда ограде на великом резер воару оправљаће се на рачук закулца.

• 5. Кауција нре лицитације износи 30 динара и полаже се у готову. Нри саоиштењу одобрене лицитаиије доиуњује се ова сума на половину излицитиране цене. Остатак дужан је закупац да положи благајници Управе водовода 16. Јуна о. г. Повреда и неиспунење ма које тачке ових услова, који уговор замењују, носи са собом губнтак права на закуп, п право на повраћај дотле положеног новца. Бр. 2040. Из канеларије унравника водовода, 27. Аирнла 1894. год. у Београду. Н А Р Е Д Б А Чланом ХХУШ. правила о слободном клању стоке од 19. Новембра 1890. год. АБр. 2164, забрањено је урејону вароши Београда продавање живе стоке по варопш, већ се иста може продавати самонаједном месту, које Суд општински за то одреди. На основу поменутог члана — правнла, Суд општине варошн Београда, НАРЕТаУЈЕ: да се куповина и иродаја живе стоке у рејону вароши Београда врши искључиво само на Марвеном тргу — Тркалишту. Сваки купац и продавац који се о ову наредбу огрешп, казниће се по параграфу 326. казненог закона. Од Суда општине вар. Београда 2. Априла 1894. год. АБр, 2038.

Н А Р Е Д Б А

Да би се на Марвеном тргу, на Тркалишту, одржавао ред у погледу куповине и продаје стоке н осталог, што приватни за своју потребу купују, Суд општине града Београда, НАРЕЂУЈЕ: I. За време док грађани за своју лнчну потребу купују предлИете, што се на овом тргу продају, прекупци не смеју ништа куповати. Ово време траје до 9 часова пре подне, што ће се спуштањем заставе објавити. Трговцн, који се баве храњењем стоке и извозом, и месари, који су испунили прописе за упражњавање месарске радње, мо! у куповину врпшти у свако доба без нкаквог ограничсња. II. Свако лице, које хоће да на марвеном тргу заслужује било ношењем и терањем купљенс стоке, било клањем исте или ма чим другим, мора имати нарочити допуст од Суда ово општинског. Ш. Прекупци до 9 часова, а надничари и клачи за све време ппјаце, не смеју се бавити на другом месту на пијацн сем места, које им се нарочито одреди. Надннчар н клач може напустити одређено место само на позив купца, да му купљену стоку однесе, отера или кад са пијаце хоће да иде. IV. Ео се о ову наредбу огрети биће кажњен но параграфу 383. и 326. кривичног закона а у^ноновљеном случају забраниће му се приступ на трг. Од Суда општ. града Београда 9. Априла 1894. године АБр. 2237.

РАД ОДБОРА ОПШТННСКОГ 21. РЕДОВНИ САСТАНАК 7. Априла 1894. год.

Председавао заетупник председника члан суда г. Јован Антонијевић, од одборника били г. г. Вл. Чортановић, М. Велизарић, А. Стејскал, И. Милишић, М. Штровић, П. Павловић, В. Бадер, К. Ђурић, М. М. Ђорић Ј. Вајлони, А. Ј. Одавић, Н. Вулковић, М. Јовановић, од заменика г. г. В. Д. Губеревац, Ст. Максимовић, С. ЈосиФовић, Ђ. Н. Петровић, С. Вељановић, П. Т. МиЈгић, А. С. Јовановић, М. Павловић, Јев. Гдавинић. Председава)у&и отвори седницу одборску и позва секретара да прочита протокол последње седнице. С екретар прочита дротокол, који је без примедбе усвојен. За тим чита молбу Стевана Нишлића, којом понова моли општину да му откупи Фијакер. ПредседавајуКи саопшти, даје он био одређен од стране г. председника у комисију, да прегледа та кола, н да узгред пнта и за најнижу цену, пошто ће да их уступи општини, али да се није е њнме у опште погађао, и да је он пристао на цену од 650 дпн. Препоручује кола, јер.су добра, а и нотребна су.

/