Beogradske opštinske novine

Број 45.

- 191 -

Год. XII.

да му се изда обвеза, а оетатак да оетане отворен рачун и да му водоводна каса од евојих нрихода мало по мало исплати, По саслушању овога и по прочитању акта АБр. 7652 одбор је решио : да за исплату дуга А. Ц. Спанеру из Беча за набављене водомере може суд онштински издати обвезу у вредности од 10.000 (десет хиљаде дин. у злату с роком за највише три месеца, одобравајући у свему споразум суда са А. Ц. Спанером. VIII. Ио нрочитању реФората књиговодства АБр. 7689, да су рачупи општински за треће тромесечје склопљени, одбор је решио: да рачуне општинске за треће тромесечје прегледају г. г. Срета Стојковић Дим Милојевић и Јаков Алкалај одборници и поднесу одбору извештај. IX. На примедбу неколицине одборника, да има много одборника који не долазе никако у седиице или долазе сасвим ретко, одбор је решио: да суд општински од све господе одборника и заменика, који у данагању седницу нису дошли, затражи оправдање изо станка и извести одбор о учињеном. X. На предлог одборника г. Стевана Д. Поповића одбор је одлучио: ако одборник г. Тихомир Ј. Марковић не може долазити у седнице повереништва за проучавање понуда за зајам и радове, да се ове дужности разреши, а на његово место да буде члан повереништва одборник г. Захарија К. Ноиови11. Но ако и он не би могао учествоватн у раду овог повереништва, да сам председник оиштино одреди једног од одборника за члана. XI. По нрочитању иротокола лицитације АНр. 7569, држане за набавку мекиња, на којој није било лициганата и по нрочитању накнадних ионуда Илије С. Илића АБр. 7570 и Ђорђа Николића АБр. 7572 за ову набавку, одбор је рпиио: да се држи по ново лицитација за на бавку потребне колнчине мекиња, на којој да се лицитира од најниже понуђене цене од девет динара од сто килограма XII. Председавајући износи одбору на решење молбу грађана из Вигаеградске улице, којом моле, да се Вишеградска улица откона до сталне нивелете и тиме веже са нивелетом кнез Милошеве улице, коју јс онштина иривремено оставила да би избегла плаћање оштета појединим сопственииима имања у тој улици. По прочитању те молбе и мишљења грађевинског одељења ГБр. 4706, из кога се видн, да је по онштинске интересе боље, да остане стање улице Вишеградске онако, како је утвр1)ено с погледом на рампу у кнез Мплошевој улици као и да комуникација у вишеградској" улици са Кнез Милошевом није спречена, ношто је рампа за комуникацију у овој улици довољно широка одбор је решио. да се молиоци одбију од тражења и да навсаета Вишеградске улице остане и даље онака, како се не би морала кварити рамна у ки«»а Мшошевој улици.

XIII. Нредседавајући износи одбору на решење тражење грађевинског одељења ГБр. 4134 (АБр 5235) да се одобри кредит од 28590 дин. за нивелисање и калдрмисање прилипске улице. Одбор је одлучио : да се решавање о овом предмету одложи за доцније, пошто је доцкан да се ове јесени овај посао отпочне. XIV. Поводом многих молби грађана, да им се улице калдрмишу и да би одбор могао да цени, које би улице, по комуникацији, насељености и другим околностима трсбало нре или иоеле калдрмисати, одбор је на нредлог одборника г, Стевана Д. Поиовића решио: да суд општински што пре поднесе одбору табеларан преглед о стању калдрме и нивелације у појединим улицама, дао и списак оних улица, које никакве калдрме немају са назначењем, које улице по важности својој и комуникацији треба првенствено калдрмисати, како би одборско поверенигатво, које ће се доцније одредити, могло учинити расиоред калдрмисања улица у 1895 и осталим годинама. XV. Председавајући износи но нова одбору на решење протоколе лицитација ГБр. 4515 и 4402 држаних за грађење канала у Колубарској улици и за откопавање и насипање Колубарске и борове улице, који су иредмети по примедбама одбора од 10. Септембра 1894 год. били враћени грађевинском одељењу због извесних недостатака. По нрочитању тих акта одбор је рчкпо; да се грађење канала у колубарској улици уступи према проиисаним погодбама Ристи Крстиђу по цени од осам динара од курентног метра. Да се отконавање и насииање Колубарске и Борове улице уступи према прописаним погодбама Живку Тришићу по ценама и то: за откопавање у Колубарској улици ио четрдесет и иет пара од кубног метра, а за откопавање у Боровој улици и одношење земље у Колубарску по седамдесет и пет пара од кубног метра. Да предузимачи пре почетка рада потпишу прописане ногодбе и пристан} г на исте. XVI. По нрочитању молбе Панте Манојловића АБр. 6924, којом моли, да му онштина устули на топчидерском друму једно евоје земљиште да на њему о евом трошку отвори камени мајдан и да за извађени камен нлаћа општина одређену цену, — одбор је одлучио : да грађевинско одељење даде одбору своје мњење да ли се на траженоме зсмљишту може отворити мајдан а да његова експлоатација не смета саобраћају и не буде опасно по људе што туда пролазе, као и под којим би се погодбама отварање мајдана могло уступити. XVII. По прочитању молбе М. С. Начић са свима прилозима, којом моли, да му општина врати 159' 11 динара наплаћење калдрмије на еснап, што је он у 1890. год. извезао, — одбор је решио : да се молилац М С. Начић одбије од тражења.

XVIII. Председавајући износи по нова на речење предмет о проширењу рејона варошког. Како је овај предмет веома важан по интерссе варош и грађанства, то је одбор одлучио : да се овај предмет одложи до прве седнице, у којој да се одмах у ночетку изнесе на решење. XIX. Да би сваки одборник знао, шта ће се решавати у седници, у коју се позива, одбор је преаоручио : Суду, да уз иозив за ссдницу доставл.а увек сваком одборнику и дневни ред, у коме тачно да буде назначено, који су предмети остали из прошле седнице нерешени а који су приновљени. XX. Пошто има много предмета за решавање одборник г. Ст. Д. Поновић предлаже а одбор усваја: да се идуће недеље сазову две седнице одборске, а за будуће овлашћује се председник ошнтине, да може сазвати и ванредну седницу кад за потребно нађе. XXI. Одборник г. Љуб. Марковић тражи, да му се одговори на његова два питања о исплати радова у Споменичкој улици и зашто је само једна страна Крунске улице тротоарисана. Председавајућ је изјавио: да ће на ова питања одговориги председник онштине кад оздрави и кад буде у одбору председавао. XXII. Одборници г. г. М. Милашиновић и ЈБуба Марковић изјављују, да сваке суботе у вече имају селнице инжињерског удружења те због тога не могу да долазе у одборске седнице па моле одбор да реши, да се одборске седнице другог ког дана редовно држе. Одбор је решио: да се редовне седнице одборске држе од сада сваког четвртка. XXIII. Одборник г. Мих. Михајловић замера, што друштво за електрично осветљење наплаћује много више од нриватних људи за осветљење, него што би требало, те чине велику ненравду грађанима. Председавајући изјављује: да ће саопгатити комисији за осветљење ову неправилност и позвати је да уради што треба, да се ово више не дешава.

СТАТИСТИЧКИ ЗАПИСИ У ОПШТИНИ ВЕОГРАДСКОЈ

Путнички саобраћај вароши Београда. У седмици од 23. Нов. до 30. Новембра 1894 г. допутовало 1080, отпутовало 901, Од којих су: а.) Пола: мушког 1007, женског 73. б.) Вероисповести: православне 934. неправославне 113, мојсијевске 23, мухамеданске 10, свега 1080. в.) Постојбина: Србија 832, А.-Угарска 123, Босна и Херцеговина 9, Црна Гора 3, Грчка — Турска 56, Бугарска 7, Румунија 6, Русија 3, Германија 16 Франц. 4, Италија 20, остале државе — ван Европе 1-