Beogradske opštinske novine

БРОЈ 46

ГОД. XII.

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ Цена за Србију: • 8А ГОДИНУ 6 ДИН.

НЕДЕЉА 13. Н01ЕМБРА 1894

НА ПОЛА ГОДИНЕ . . 3 НА СТРАНЕ 8ЕМЉЕ НА ГОДИНУ . . 9

0 В Ј А В А Управа водовода града Београда доставља грађанству, да се са својим канцеларијама преселила на Зелени венац, а у кући г. Настаса Јовановића бр. 8. на горњем спрату. Из канцеларије управе водовода града Београда 10. Новембра 1894 В. Бр. 119.

0 Б Ј А В А

Суд општине београдске објављује грађанству ову наредбу управину и позива га, да се по њој управља. Од суда општине београдске 1. Новембра 1894. год. АБр. 7531.

ГРАЂАННМА БЕОГРАДСКИМ

У цел.и тачније статистике смртности, управа вароши Београда нарађује: да „посмртне листе" првенствено попуњују ординирајући лекари, и тек пошто се то учини од њих, посмртне лиете доносиће се дотичном општинском лекару, са којом ће он отићи у стан умрлога, ради констатовања смрти и одређсња сата, кад се дотични може саранити. — Ако је која од рубрика од стране ординирајућег лекара остала непопуњена, учиниће то оиштински лекар, приликом прегледа мртваца, као што ће приликом прегледи мртваца обратити и на то пажњу, (као и до сад) да ли је доМчни умро од природне смрти, или је сумња на насиље. У последњем случају разуме се, известиће о том надлежну власт, закраћујући укопавање, док се секција не изврши. У случајима пак да умрли није лечен од лекара, онштински ће лекар по могућтву ставити сам узрок смрти, но наредиће, да се умрли одмах пренесе у гробљанску капелу где ће остати прописно време до укопа. Укоп и пренос такових нелечених има се извршити без икакве параде, а лети ће се под надзором општинског лекара, одмах по констатовању смрти двогубо завити у чаршав, који је претходно натопљен 10°| 0 карболом, а то у цељи тој, да се избегне могућно развлачење заразних болести. Изнимак од ових наређења, чнниће онштински лекари само тамо, где је случај такав, да се позитивношћу може искључити зараза, а и то под њиховом личном гаранцијом.

Познато је свима коликој опасности могу изложени бити грађани и деца њихода од зараженик слугу и слушкиња. С тога суд општине београдске, старајучи се вазда о здрављу овдашњих грађана, одредио је једног лекара, који ће сваког дана пре подне у општинској згради бесплатно прегледати дојкиње, слуге и слушкиње и о здрављу њиховом лекарско уверења давати. Тиме ће се не само имућнији грађани и деца њихова сачувати од многих заразних болести (венерије, сифилИса, шуге, туберкалозе и т. д.) но и слуге и слушкиње ако су болеени на лечење упутити и од даљег пропадања спасавати. Да би се ова наредба етрого вршила, опомиње се сваки који послугу тражи: да никаквог слугу, слушаињу или дојкињу не нрима, док му лекаусно уверење уз буквицу не поднесе. Родитељи, који своју децу на занат давати желе треба сами да их иа преглед у општину доводе. Ту ће поред уверења и лекарски савет добити, да ли може изабрани занат каквих рђавих последица детињем здрављу донети. Еавеџије и механџије оиомињу се нарочито да евоје келнере и остаку послугу редовно у оиштину на лекарски преглед У п У ћ УЈУОд суда општине београдске. 6. октобра 1894. год. АБр. 7088.

ЦЕНА ЈЕ ОГЛАСИМА 6 ПР. ДИН. ОД ВРСТЕ ПРЕТШАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукописи не враЂају се НЕПЛАЋ.ЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ.

градски а 1895 год. да своје понуде донесу у дивиз. штаб до 19-ог тек. мца закључно. У понуди треба назначити цену од једног килограма и ставити да су услови по којима ће се маст лиферовати позиати и најзад пристаје ли на уже надметање испод повуђене цене, ако би било више понућача. Са понудом ваља спремити и предати 1500 дин. кауције у новцу или државним папирима. Услови набаве могу се видети сваки дан у интендаитури. Из канцеларије дунавскс обласне дивизије, 10. Новембра 1894 год. ЕБр. 7969.

Јљ

РАД општинсксг РЕДОВНИ САО^АНАК 3. новембра 1854. год.

ВОЈНА НАБАВА

Господин министар војни претписом својим од 2-ог тек. мца ЕЦБр. 6474 није одобрио излицитирану цену масти на III лицитацији, већ је наредцо, да се дримају понуде. С' тога се позивају сви рни који би хтели лифероватц маст за гарнизоц Бео-

Вредеедавао члан суда г. Мих. II. Живадииовић, нрисуствовао члан суда г. Схеван МккониК кметовски помоћник г. Д. Димитријевић, од одборника били г.г. Со®р Јовановић, Јеротије А. Миливојевић, М. Милашиновић, Влагоје Милошевић, Стеван Ђ Јорговић, Ферд. Розелт, Мих. Марковић, Горчаков Миловановић, Ј. Конктандиновић, Сава ИетЈ овић, Љуб Марковић, Стеван ЈосиФовић. Алекса Стојановић, Захарија К 3. Поповић, Јосиф Јовановић, Живк» Кувмановић, Ђорђе Димитријеви)!, Стеван II. Поповић, Стеван Ј!. Поповић, Ср. Ј. Стојковић, Дим. Милојевић, Ј. Алкалај, Јован Ри тић ; Н. Д Стеваш вић. I. Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 29. Октобра 1894 год. и на учињену иримедбу од стране г. Бдагоја Милошевића одборника, да је Васа Дучић иначе одборник за палилулске школе и да није требало њега бирати на место умрлог Мих. Цветковића, него друго лице, — одбор је примивши занисник без других измена паабрао: за члана одбора за палилулске школе г. Младена Николића, пуковника у пензији. II. По прочитању акта истражног судије за вар. Београд АБр. 7718, 7822, 7719, којима се траж& уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је из)авнч: да је Милош Ђурић бакалин доброг владања и доброг имовног стања; да су му непознати Михајло Тасић келнер, Живан Стојановић, Стеван Костић и Милан Костић свирачи. III. Пиедседавајући износи одбору на мишљење молбу Марка Стојановића, адвоката овд. да му