Beogradske opštinske novine

БРОЈ 47.

ГОД. XII.

Л/^ЛЛ^У^^Л^У%*Л/У\ЛЛЛЛЛЛЛЛАЛЛЛЛЛЛ^ЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ^ЛЛЛЛЛЛЛЛ^*лЛЛу^ЛЛ^ ЛЛЛЛЛ^ЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ^ЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ^^ЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ/»1

ИЗЛДЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ

8А НА НА

Цена за Србију: ГОДИНУ 6 дин. ПОЛА ГОДИНЕ 3 „ СТРАНЕ 8ЕМЉЕ НА ГОДИПУ . . 9 „

НЕДЕЉА 20. Н9ВЕМБРА 1894.

УГЧГТТТУГУУГТТУУУЧУТЈТГТУГУУ АААААААААААААИжааааааажаааа

'ТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТУТТТТТТУТТТТТТТТТТ

ЦЕНА ЈЕ ОГЛАСИМА 6 ПР. ДИН. ОД ВРСТЕ ПРЕ1П1АТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕНДИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукописи не враћају се НКПДАТ.КИА ПИСМА НВ ПРИМА.ГУ СЕ.

АААААААЈАЈЈШААИААААААЈ

0 Б Ј А В А

УЛУЧЛ^ЛУЛ^ЛХ^ЛЧ^^^^^^^ТТТТТТТТТТТТУУУУУУТТУУТУУУТТТУТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТУТТТТТТТЈТТ Ж1АЛААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААЈААААААААААА.

ТУУУТТУТТТТТТТТТТТТУУУТТУУУУУУУТУУУУТТТУУУУУУУТТУУТТТТ.ТТТТТТТ

јААА1ААААААААААА

АААААААААААААА

АААААААААААААААА

Управа водовода града Београда доставља грађанетву, да ее са својим канцеларнјама преселила на Зелени венац, а у кући г. Настаса Јовановића бр. 8. на горњем снрату. Из канцеларије управе водовода града Бсограда 10. Новембра 1894 В. Бр. 119.

0 Б Ј А В А

У цељи тачније статистике смртности, улрава варопш Београда нарађује: да „посмртне листе" првенствено попуњују ординирајући лекари, и тек пошто се то учини од њих, посмртне листе доносиће се дотичном општинском лекару, са којом ће он отићи у стан умрлога, ради констатовања смрти и одређења сата, кад се дотични може саранити. — Ако је која од рубрика од стране ординирајућег лекара остала непопуњена, учиниће то општински лекар, прнликом прегледа мртваца, као што ће приликом прегледи мртваца обратити и на то пажњу, (као н до сад) да ли је дотични умро од природне смрти, или јс сумња на насиље. У последњем случају разуме се, известиће о том надлежну власт, закраћујући укоцавање, док се секција не изврши. У случајима пак да умрли није лечен од лекара, онштински ће лекар по могућтву ставити сам узрок смрти, но наредиће, да се умрли одмах иренесе у гробљанску кааелу где ће остати прописно време до укопа. Укои и пренос такових нелечених има се извршнти без икакве параде, а лети ће се иод надзором општинског лекара, одмах «о констатовању смрти двогубо завити у чаршав, који је претходно натопљен 10°| 0 карболом, а то у цељи тој, да се избегне* могућно развлачење заразних болести. Изнимак од ових наређења, чиниће општинеки лекари само тамо, где је случај такав, да се позитивношћу може искључити вараза, а и то под њиховом личном ха]>анциј ом.

Суд општине београдске објављује грађанству ову наредбу уиравину и позива га, да се по њој управља. Од суда општине београдске 1. Новембра 1894. год. АБр. 7531. ГРАЂАНИМА БЕОГРАДСКИМ

Познато је свима коликој опасности могу изложени бити грађани и деца њихода од зараженик слугу и слушкиња. С тога суд оиштине београдске, старајучи се вазда о здрављу овдашњих грађана, одредио је једног лекара, који ће сваког дана пре подне у ошитинекој згради бесплатно прегледати дојкиње, слуге и слушкиње и о здрављу њиховом лекарско уверења давати. Тиме ће се не само имућнији грађани и деца њихова сачувати од многих заразних болести (венерије, сифилиса, шуге, туберкалозе и т. д.) но и слуге и слушкиње ако су болесни на лечење упутити и од даљег пропадања спасавати. Да би се ова наредба строго врпшла, опомиње се сваки који послугу тражи: да никаквог слугу, слушаињу или дојкињу не прима, док му лекаусно уверење уз буквицу не поднесе. Родитељи, који своју децу на занат давати желе треба сами да их иа преглед у општину доводе. Ту ће поред уверења и лекарски савет добити, да ли може изабрани занат каквих рђавих последица детињем здрављу донети. Кавеџије и механџије опомињу се нарочито да своје келнере и остаиу послугу редовно у општину на лекарски преглед упућују. Од суда општине београдске. 6. октобра 1894. год. АБр. 7088.

ОПШТИНСКИ ПОСЛОВИ

Подлистак. Од броја ових новина, што по реду долази, наставиће се изложење подшстка „Српски устаници" пошто су отклоњене сметњ<> и излазиће уредно, док сене доврши.

РАД ОПШТННСКОГ ОДБОРА РЕДОВНИ САСТАНАК 10. новенбра 1894. год.

Председавао члан суда г. Мих. П. Живадиновић, од одборника били: г.г. Мил. Маркови!!, Зах. К. 3. Ноповић, До. Никола X. Николић, Ђ Николдјевић Хаџи, Љ. К»љевић, Благоје Милошевић, Ср. Ј. Стојковић, Ј. Алкалај, Јеротије А. Миливојевић, Љуб Марковић, М. Милашиновић, Ђорђе Димитрије«ић, Живко Кузмановић, Горчаков Миловановић, Стев. Д. Поповић, Ферд. Розелт, Стеван Ђ Јорговић, Павле Ђ. Радосављевић, Стеван II. Поповић, Јован Ристић, Михајло МихајлоЕић, Дим. Милојевић, СоФроније Јовановић, II. Арамбашић, II. Д. Стевановић и М. Јовичић. I. Прочитан је записник одборских одлука седниде држане 7. Нов. 1894 год. ипримљенје без имена. II. По прочитању акта иетражног судије за вар. Београд АБр. 79В6, 7941, 7940, 7876 и акта истражног еуднје т: Јагодине АБр. 7873, којима се траже уверек>а"'о владању и имовном стању извесНих лица. одбор је и.цау.о: да су доброг владања' и доброг имовног стања Аврам Ешкинази, трг. помоћник, Настасија Ж. Спасе Крстића шкембара и Тома Вељковић кочијаш, да су доброг владања и слабог имовног стања Ђока-Гиза Јанковић каф., Милош Белић обућар и Петар Цветић издавалац историјских слика; да су му непознати Благоје Најдановић надничар, Милан Лазаревић кројач и Милутин Јоцић поштар. III. По прочитању протокола лицитације АБр. 7935, држане по други пут за набавку потребне количине јечма и зоби, која је остала на Ђорђу Николићу за 12"30 дин. од сто килограма, сада скуиље за 1-08 дин. од најниже понуђене цене на првој лицитацији, одбор је решио: да се и ова лицитација одбаци и трећа распише. Ако се на овој трећој лицитацији не достигне цена од једанаест динара и двадесет и две паре по сто килограма, која је најниже на првој лицитацији понуђена, да суд и без одбора уступи набавку потребне количине јечма и зоби Јакову Алкалају, овд. трговцу по једанаест динара и двадесет и две паре по сто килограма. IV. По прочитању протокола лицитације АБр. 7888, држане но трећи пут за давање под закуп продаје цубока у вароши од заклате стоке на