Beogradske opštinske novine

Год. XII.

— 210 -

Врој 50.

ГРАЂАНСТВУ БЕОГРАДСКОМ На збору грађана, држаном 4, дедембра о. г. изабрат је за кметовског помоћника г. Стеван ЈоеиФовић, трг. овд. еа 90 гла* еова, колико је евега и гласало. Против*кандидата није било. Против овог избора није било ни писмене ни усмене жалбе, због чега је овај избор пуно* важан. Г. ЈоеиФовић је у еедници одборској од 8. децембра 1894 год. пред одбором положио за> клетву на ову дужност и у исту уведен. Од еуда општине вар. Бео* града 9. децембра 1894 год. АБр. 8565.

п о з и в за све обвезвике i батаљона vii активог иешадиеког нука Краља Александра 1-ог. На основу претписа Господина Министра војног од 24. Новембра ове године Ф.Ђ.Н. 7985, позивају се сви обвезници — резервисти I батаљона VII активног пешадијског пука Краља Александра 1-ог, да 10 Јануара идуће 1895 год. у 7 чпсова изјутра дођу у нхтаб VII батаљона Краља Александра 1-ог, који се налази у великој касарни, на једно-дневни прозив и оверу епискова. Под овим се разумеју: 1) Сви обвезници борци све четири чете I батаљона. 2) Све административно особље, ордонанси, иосилни и коморџије који припадају саставу I батаљона.

СРПСКИ УСТАНИЦИ ПРОТИВУ ТУРШ У в Е 3 И СА НШДНШ СЕОБШ IТУБИНУ од 1459—1814. год. ИСТОРИЈСКА РДСПРАБА У ДВА ДЕДА НАПИСАЛИ Р. АГАТОНОВИЂ и П. М. СПДСИЂ. (Ака,џмијски Савет Вел. Школе иаградио ирвом видовдапеком налро.дом оишт. београдскеЈ. Мото: — „Пора нам перестат бит умними чужим умом и елавними чужоју славоју" (Време је да нрестанемо мудровати туЈ)ом иамећу, и славити се туђом славом). Карамзин. —-4Ф(НДСТАВАК) У исто време вођена војна у Лици и 1\рбави. Бојну отпоче сам народ. Шесет и пет јуначких иородица, које до сада становаху у Крмнови, Св. Ђурђевцу и Јабланцу, у једноме до очајања неплодном пределу Приморске крајине, скупе се на

3) Сви прекобројни I батаљона. 4) Сви обвезници допунске чете. 5) Сви они обвезници редовне војске којп стално живе у Београд}', а припадали су до ове године саставу местног батаљона. 6) Сви они обвезници редовне војске који су служили при I чети УП батаљона, родом су из Београда а до сада нису никако позивати. 7) Сви кадровски ислуженици иешадије других нуковских округа, који стално живе у Беогр^ду а нису нигде записани а немају још 30 година старости. Сви без изузетка да понесу собом своје војничке билете или отиусте из кадра. Ко д()])С на време, тог истог дана увече отпустиће се кући; Ко не до 1)0 овог дана, тај ће се предати војном суду на осуду за ненослушност. Само тежа болест извиниће недолазак, ал ово требе доказати лекарском сведоџбом и овереном полицијском влашћу. Уз лекарску сведоџбу послати штабу овог батаљона тог истог дана војнички билет, затим имсновати место свог стана и редовно занимање. Из канцеларије команданта VII батаљона Краља Александра 1-ог, 3 Децембра 1894 год. у Београгу Ј\з 6458. Предња наредба доставља се грађанима ове вароши којих се тиче, с' нозивом, да према истој неизоставно одређеног дана оду у команду VII акт. нука „Крал>а Александра I," иначе ће искусити све строгости војних закона. Други — засебни позиви по овоме од стране овог Суда неће се шиљати никоме. Из канцеларије војног оделења Општине града Београда 5. Дец. 1894 г. ОВБр 335,

Н А 3 Н А II) Е Управа Водовода, усљед неуредног плаћања рачуна од стране иојединих потроголемом стењу Велебита, изабраше између најхрабријих два најхрабрија кнеза себи за вође. То беху Јерко Рукавина и Дујан ЕовачевиА. Под предво1)ењем ових одважи се та мала чета да освоји Лику. У рату постигну ирилично уснеха. На њих се угледају Сењани те и они погоне Турке.(*) Да би се успех осигурао њима даду генерала Херберштајна, уз кога се одликовао пуковник ОршиА. „Бојна је текла према Будаку, Новом Граду, Рибнику, Бербовцу, Билају и Перушићу с ову и с ону страну потока Лике, Кршћани притицаху под окриље наше војске а Турци остадоше у полу попаљеним кулама и градовима.( 2 ) Херберштајн, немајући тоиова за освајање, врати се натраг с богатом пљачком.( 3 ) Ове год. вел. везир Ибрахим на послетку изради те Ем. Јекелија ухвате и пошљу у заточење. 'Кесаровцн му у Гор. Угарској узму многе градове, само је остао тврди Мункич , који је бранила врло храбро жена му Јелена кћи Зрињског. Само до(') На истом месту, стр. 227. ( 2 ) 8 т 1 с 1 к 1 а з Т:. Вл'је81о§о(1, оа1. 81ау. кн>. I. стр. 117. ( 3 ) Г)1е Гг. ТћеП е1с. 8; 152.

шача и да би одговорила својим многостраним обвезама, принуђена је да се послужи среством које јој даје чл. 19. правила за везивање новог београдског водовода: „Да се сваком оном потрошачл , који своје раније неилаћене рачуне — сем текућег — неће да плати, иа највише два позива од стране контролера, обустави даље издавање воде све донде, док свој дуг неизравна. Достављајући поштованом грађанству ову своју одлуку, уп])ава водовода моли га, да неуредним нлаћањем недоведе исту на ово крајње срество, непријатно и за Уираву и за потрошаче. Из канцеларије Управе Водовода 25.. новембра 1894 год. Бод.Бр. 431. у Београду.

С Т Е Ч А Ј У општини београдској уиражњено је лекарско место за кварт Савамалски. Сви они лекари, који се до сада нису пријавили а желе то место заузети, нека се иријаве са иотребним сведоџбама најдаље до 30. дец. ове године. Плата је 2.500 дин., годишње-.. Из суда општине београдске АБр. 8331. 10. децембра 1894 год.

ПР&ВИЛНИК за инсталацију електричног спровођења у ВАРОШИ БЕОГРАДУ. (СВРШЕТАК) Члан 5; Како целокупна инетадација, тако н свака група снроводника као и поједини одвојени спроводници морпју се осигурати нарочитп.м аутоматским прекидалима (од оловних и;пца, нлочица и т. д.) који ће прекинути струју чим она достигне Гј 2 иута већу .јачину од најјаче предвиђене струје. Та аутоматска прекидала могу се наместити за свакн огранак носебице или на централној табли (ако је буде) пли пошав од главног спроводника нред почетак бндо сваке групе било сваког одвојеног спроводника и бити ласком Сулејмана за в. везира и заузпмањем франц. послашша, он би пуштен у слободу. У зиму 1686. год и Аустрија и Турскаживо су се спремале за будући рат. Нови в. вези}) Сулејман са свом војском крене се Београду. Лесаровци под војводом Лудвиком Баденским и кнезом изборником Максом Емануелом крене се на Будим. „У царском стану под Будимом видело се шпанских гранда, италијанских грофона. енглеских лордова. немачких принчева из разних кућа, а и из многих грађанских међу њима 60 Каталоњана и већи број занатлија из Карселоне"/ 1 ) А ми додајемо и две■ хиљаде Срба (Не1(1искеп).( 2 ) Целокупан број опсађивача износи на 70 000 људи.

(') К1орр 0. 1)а.ч Јаћг 1083. е4е. 8. 402. ^ 2 ) 1)ј'е Гг ТПеП. е4е. 8. 88. — Наш летописац еко шт а вели : ,И нјдошн в' друтое лето, [Немци] и побиша и порарцша еиу турецк\ју јаже беше собрана под градом Вудоју, взјаша же и град того лета и и откреснии.^а [оближња] град, его взјаша и побиша множеетво Турков, и то)да при 'ожиша еја миози Сербм и поудаша сја цесарју и начаша восвати Турков, и новоеваша их от града Будима. жс до великаго Велгорода серцекаго.'. [Споменик V. сра. I краљ. академије стр. 31}.