Beogradske opštinske novine

чг

БРОЈ

/ *

ГОД. XIII.

ЛАААЛАЛЛЛЛЛЛЛААА\А^ЛАААЛЛЛЛАЛЛЛЛЛЛА^ААЛЛАЛАЛАА^ЛАА^У\ЛЛ^ АЛЛ.ЛАЛ А^АЛАЧАЛЛЛ^ЛАЛА^ЛАА А^ЛЛЛАЛА^ЛА^^ЛААЛЛА^ЛААЛЛЛЛЛЛА^/УУ^ЛЛЛАЛА^ЧЛАА^^А^А^ЛЛЛЛЛААЛЛАЛЛАЛАЛЛ^^^

ИЗЛАЗИ НЕДЕЉНО ЈЕДАН ПУТ

Цена за Србију: 8А ГОДИНУ НА ПОЛА ГОДИНЕ НА СТРАНЕ 8ЕМЉЕ НА ГОДИНУ

6 дан. з „

НЕДЕЉА I. ЈАНУАРА 1895.

ЦЕНА ЈЕ ОГЛАСИМА 6 ПР. ДИН. ОД ВРСТЕ

ПРЕТШАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОНДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукописи не враЋају се НЕПЛАЋЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ.

0 Б Ј А В А Суд општине варопш Београда позива грађанство Београдско. да у току меседа Јануара 1895. год. набави од општ. Београдске нове марке за своју пашчад, пошто су старе марке поништене. Нова марка кошта три динара, а када ее изгуби има се заменути другом уз доплату од једног динара. Од суда опгат. Београдске 31. Децембра 1894. год. АБр. 8135. II О 3 И В За све обвезиике I батаљона VII пука I позива народне војске. На основу предписа Господина Министра војног, од 24. Новембра о. г., ФЂБр: 7985, позивају се сви обвезници 1 батаљона VII пука I позива народие војске, да 10. Јануара идуће 1895 год. у 7 часова изјутра, до!)У у пали.тулеку касарну, на једно-дневни прозив и иоверу спискова.

Овди се разумеју: сви обвезници борци све четиричете, свеадминистратпвио особље, ордонансн, иоси.шћ, коморџије који ирииадлсже овом батал.ону, било штабу или четама. Сви они имају собом да нонесу свој врјничкн билет. Ко до1 )С на време, биће отпуштен кући исгог дана у вече. Ко не дође, тај ће се предати војном суду на осуду за неиослушноет. Само тежа болест извиниће недолазак, ову треба доказатн лекарском сведохбом, која је оверена полициском влашћу. Уз лекарскл сведоџбу, истог дана, послати и војнич^и оилет а и именовати место свог стаиа и редовно занимање. Бр. 12079 у Београду 7. Децембра 1894 год. Из канцеларије VII пуковс. окружне команде. Предња наредба доставља се грађанима ове вароши којих се тиче с' позивом да према истој неизоставно у свему сљедују иначе 1ае искусити све строгости војног за-

кона. Други засебни позиви ио овоме од стране овог суда неће се никоме шиљати. Из канцеларије војног оделења суда општине града Београда ОВБр. 369, 12 децембра 1894 године. II 0 3 И В ЗА СВЕ ОВВЕЗНИКЕ I БАТАЉОНА VII АКТИВОГ 11ЕШ4диског нука К раља А лександра 1-ог.

На основу иретписа Господина Министра војног од 24. Новембра ове годинс Ф.Ђ.Н. 7985, позивају се сви обвезници — резервисти I батаљона VII активног пешадијског пука Кра.ва Александра 1-ог, да 10 Јонуара идуће 1895 год. у 7 часова иејутра дођу у штаб VII батаљона Краља Александра 1-ог, који се налази у великој касарни, на једно-дневни прозпв и оверу спискова. Под овим се разумеју: 1) Сви обвезници борци све четири чете I батаљона. 2) Све административно особље, ордонанси, посилни и коморџије који прииадају саставу I батаљона.

СРПСКИ УСТАНИЦИ ИРОТИВУ ТУРДКА У В Е 3 И си тидјш сиЕШ у га§ од 1459—1814. год. ИСТОРИЈ СКА РАСПРАВА ° У ДВА ДЕЛА НАНИСАЛИ Р. АГАТОНОВИЋ и П М СПАСИЂ. /Јккадемшјоки Савет Зел. Школе шпрадио арвом видовдапском налрадом оишт. београдскеЈ. » Мото: — „Порн нам перестат бит уиними чужим умом и славними чужоју славоју" (Време је да ирестанемо мудровати туђом иамећу, и сдавити се гуђом славом). Карамзин.

(НАСТАВАК) Његов таст Јакок II. и сувигае одан католичанству, а поткупљен од Људевита ХП . побеже из Енглеске. те тим бегствои изгуби и круну и државу. А парламенат — конвенат — прогласи Виљема Ш. за краља снглееког. Овај пак, будући заклет проти-

вник .Ђудевита XIV. много је помагао Ау стрији у борби против ЈБудевита, на 12. марта 1689. закључи с њом велику алијанцију у којој стуни и Шпанија. Ну то опет однуче пажњу Аустрије на заиад. Турци, користећи се мировањем Ћесароваца, приберу се и уреде, па са султаном на челу крену се против Ауетрије. Оставивши султана у Софији једни се уиуте за Београд а други преко Видина и Фетислама на Угарску. Немци наморани да ратују стану се спрематн. Но немајући довољно своје војске, они привољевају Србе, да се уз њнх с Турцима бију.(')' Године 1689. прешао је у Срем 29. априла Јован Рашкови/1 кнез рашки са браћом: Мојсијем, Илијом, Мијаилом и многим Србима. Но смрти Манастирлије Јосиф I. наименује (20 јуна 1707). Мојсија пуковником целе српске војске. Мојсијеје живео у Шаренграду у Срему који је лепо утврдио.( 2 ) Лудвик Баденски догаав у јуну у Београд, заста мало војске ту, у брзо прикупи нешто нове и крене се Лагодинп. Кад сти-

V Годишњипа Н. Чупића, ки.. VI. стр. 143. «) Серб. Летоиис, ки, «4 чл. I стр. 23.

гне 17. Јуна у X. П-Паланну дознадс да Турци иду из Ниша на Београд. Он ту изда прокламацију на Србе којом их позива да се дижу на Турке и његовој војсци придружују, обећавајући им за то слободу и благостање. „Срби жудни слободе, и верујући у оно гато им се обећава. врвели су к Немцима тако, да је МаркграФ јога одавде из Паланке, где није остао ни иун мссец дана, писао своме цару и хвалио му се: како се многи храбри Србин с оружјем у руци придружује његовој војсци, и како се нада да ће их имати у скоројош много и много".(') Да би се успешније борио против гтавне силе турске која од Крушевца наступаше Београду требао .јс прво да осигура ле1)а. Да то учини он је сместио у Зворнику 5—6000 Срби и 150 Немаца; на Сави у већим местима сместио је 2 —3000 Срба коњаника. А надирање Текелије уз Дунав спречио је канетан Срета Продон са Србима у Фетисламу као и вигае хиљаде Срба који су посели све градове од Видина до Смедерева ( 2 ) После г ( Годипш.ница Н Чупи1,а, кш. VI стр. 144. г ' ДрашшеевнИ. Поло'трво илирско стр 156 — 163.