Beogradske opštinske novine

Год. XIII.

— -&Ш'— /

Број 5В.

иослала иисмепу захвалницу за учиљену помоћ заводу, ретењем одборским од 8. Децембра '894 1'0д. АБр. 8571.; да је познати српскп добротвор Фплин ла Ренотијер од Ферари предао општпни 150 динара у сребру за куиовину серума. Одбор је аримио к знању оба ова саопштења с тим, да се г. Филину ла Ренотијеру од Фера]>и изјави преко свих иовина јавна захвалност. ^И. Председник износи одбору на решење извештај л овереништва о електричном осветљењу. Но како мањина повереништва није своје одвојено мњење иоднела председништву, нити се данас у седницн и један из мањине налази а по објашњењу г. Т>. М. Станојевнћа нредседника комисије потребно је да се још данас реши, да ли ће се од нове године варош освегљавати без обзира на флзс месечеве, тоје одбор на предлог одборннка г. Стев. Д. Поповића решио : да се у Јануару месецу 1895 год. варога осветљава као и до сада што је било, без обзира на месечеве фазе а да се ме^утим у првој седници изиесе одбору на решење извештај комисије заједно са одвојеним мњењем мањине комисијске, Да се позову чланови мањине комисијске, да свој извештај поднесу одбору. УШ. 11о прочитању извештаја грађевинског одел .ења ГБр. 6107, датог услед одлуке од 29. Окт. 1894. -АБр. 6924 на молбу Нанте Манојловића, да отвори камени мајдан на онштииском земљишту идући Топчидеру, — одбор је реито : да се отварање ма,јдана на општинском уемљшпту на друму топчидерском одобри Нанти Манојловићу под погодбама изложеним у извештају грађевинског одељења. IX. Председник износи одбору на решење нредлог I омнспје одређене од с} г да општинског да контролише клање стоке и наплату аренде месарске, — да се правила о слободном клању стоке и иродаји меса у Београду и његовом атару донуне тнме, што ће се кријумчари казнити први пут са десетосгруком а други пут са двадеоетостру-

ком таксом, и да се за кријумчара сматра и с вак " онај клач, у чијем се стану нађе живо грло стоке као год што је кријумчар и онај клач, код кога се нађе цело грло заклано или и изуђено, јер сваки клач дужан је држати стоку или у своме или у јавном обору, а никако доводити исту својој кући. По ирочитању овога предлога одбор је решно да се продложене мере за контролисање клања и наплате месарске аренде привремено у свему усвоје и по њима поступа. Да комисија, која је овај предлог учинила изврши ревизију данашњих правила за слебодно клање стоке и поднесе одбору предлог за измене и допуне у истима. СТАТИСТИЧКИ 3АИИСИ У ОПШТИНИ БЕОГРАДСКОЈ Путнички саобраћај вароши Веограда. У времену од 4. Дед. до 25. Децембра 1894 г. допутовало 1599, отпутовало 1609, Од којих су: а.) Пола: мушког 1499, женског 100 свега 1599. б.) Вероисповести: православне 1400. неправославне 131, мојсијевске 38, мухамеданске 30, свега 1599, в.) Постојбина: Србија 1220, А.-Угарска

Од каФане „Америке" једренском улицом до тоскине чесме. Кроз јаворску улицу до кафане „Восне" поред параносовог хана на парни млин „Захарија" уз каменичку улицу до окружне апсане и зеленим венцом до „Америке." Плац треба ца запрема 5000 квадрат. м. најмање. Ако појединци неби имали плац довољне величине а њихов би плац са којим суседнпм одговарао горњој нотреби нека подпесу заједничке понуде. Понуде треба поднети најдаље до 20. Јануара 1895 год. ово општинском суду. АБр. 7716. Од суда општннв београдске 17. Децсмбра 1894 год.

||||4||ц|пА 1*1^1

РАЗНЕ ОШПТИНСКЕ ТАКСЕ

I. Димничарство: а) За чишћење димњака (цилиндера) без разлике на спратове 0.20 д. б) За не зидан шпархерд 0.20 д. в) За узидан 0.40 д. г) За велики узидан шпархерд у гостионици д) За чишћење димњака од два спрата 147, Восна и Херцеговина 28, Црна Гора 4, ђ) чишћење простог димњака . . . Грчка 5, Турска 82, Вугарска 36, Руму- е ) ' !а чишћење чункова од 2 и по мет. ч о 11 • п г тл • ^ г> 1 Р а ујвдно са нећима нија 13, Рустла 25, I ермани|а 2о, Франц. 8, . 0 , - 1 ' 1 ' ж) оа чишћење чункова од 2 и по меИталиЈа 3, остале државе 3 ван Европе —, тра уједпо са више пећи .... г., Занимање иутника: 1ежации економи з) За паљење димњака (цилиндера) без 86, Занатлије 167, Трговци 748, индустри- разлике на спратове јалци 8, шпекуланти и предузимачи 18, Го- II. Пражњеље помијара и нужника. стионичари 32, Интелигенција н војска 284, а) Од кубног метра 10 — д. ђаци 18, раденици и помоћнпци 97, Пиљари и бозаџије 12 надннчари и слуге 29.

0-05 д. 0.20 д. 0.10 д 0.10 д. 0.20 д. 0.75 д.

Из статистичког одељка Суда општине вароши Београда 28. Децембра 1894. год.

0 Б 3 Н А Н А Суду општине вароши Веограда потребан је један плац за подизање основне школе у овом кругу:

одведени 1 ) Али се Турци у брзо -умире. Никломини, врати се у Приштину, умре 9 Нов. 1689. на велику штету Аустрије, јер то беше један од строжијих генерала аустријских, који ма да је био суров, ипак је колико толико држао у запту ћесарску солдатију да својим злим делима но омрзне народу. А уз то се одликовао и као вешт државник задобијајући за се тамошње Хришћане. И за његова живота била је солдатија распуштепа, чинећи урођеницима Хришћанима многе неправде, а и он се одликовао многим наметима (контрибуцијама) 2 ) у' завојеваним земљама; ну после његове смртц нестаде и оно мало запта, те солдатија просто поче управ беснити; то да повода Албанезима да их напусте а и Срби стану хладнети.

') Ово потвр1)ује и Хамер, еаио што он тамо налааи саме 'Несаровие: „Цареве трупе по аауаећу Пиша нродрле су кроа кланац Шеркеј (всћећгкоЏ или Пирот чак до Драгомана, где < у од наша Омера и Кеманкеш-Ахмеда ОДбијени с губитком" г Оезсћ<1. овш КеЈсћес, В. III. 8 837.) 8 ) 1Ме ^гетИ. 'ГћсИп. е!с 8. 71.

Г1ре но што се вратимо .1 Иаденском, кога остависмо у Нишу, да бацимо кратак поглед на оно оделење турске војске што од Видина надираше Фетисламу , које предвођаше Текелија са Хусеин-пашом босанским. Они раставши се с Рецеп-пашом у Софији упуте се Дунаву да освоје Фетислам и Оршаву, затим да продру у Угарску и да помогну онсађеном Темишвару и Петроварадину. Ове градове бранили су понајвише Срби добровољци и нештО Ма џара, Текелија са 10.000 људи опседне Фетислам а флотом препречи 1.000 Срба из Оршаве да им не дођу у помоћ. После упорног отпора град се предаде 6. Авг. 3.000 ушију и заробљене заставе однесу султану као знаке победе. (НАСТАВИЋЕ СЕ).

(') Н а т т е г V. Ј. Оексћ А. оат. Кешћез, В. III. 8. 835.

3 — Д. 1 — Д.

б) Од акова 0.50 д. Ш. Псетарина. а) Марка за пашче за годину дана . б) Обнављање изгубљене марке стаје IV. Гробарина. а) Гроб за децу 7 — д. б) Гроб за одрасле 12 — д. в) Мала гробница 555.52 д. г) Велика гробница III. реда .... 998.39 д. д) Велика гробница П. реда . . . 1099.39 д. е) Велика гробница I. реда . . . 168.4.57

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА

За квартове : Савамалеки, Теразијеки, Варошки и Врачареки : 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом 0,25 д. 2. Од две или три собе, са кухињом или већег дућана са магазом . . . . 0.70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом. од гостионице са кухињом без штале . . . 1.50 д. За квартове : Дорћолски и Палилулеки: 1. Од собе и кухиње, или мањег дућана са собом 0.20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом .... 0.60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостио нице са кухињом без штале . . . 1 д. Од суда оиштине београдске 28. Августа 1892 године, АБр. 9449.

УРЕДНИИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГА СУДА

В ЛАСНИК ОПШТИНА БЕОГРАДСКА

Штимпарија Светозара П дкоди Ј ј ^, г 0 рк>а Јованова улица бр 53.

У РЕНДК УРОШ КУЗМАНОВИЋ