Beogradske opštinske novine

— 44 _

Год. ХШ.

Посредник, који се не би иридржавао ових лравила казниће се два пута по § 56 тог. закона, а трећи иут да му се радња забрани. 9. Продавцу, који би робу, коју је посреднику продао и упутниду на купца Фирму — примио, препродао другим посреднику, да се казни по прописима крив. закона. 10. При исплатама да се може давати ситног новца за поткусуривање само до 10 динара. V. Да се за сада трговина са земаљским продуктима концетрише на трговима: код „батал џамије" и „малој пијаци. Да се ван ових места продавци земаљских продуката свако врсне хране шљива, шишарки и т. д. не смеју задржавати нити погодбе закључивати, са посредницнма. VI. Да одреди време кад почиње продаја земаљских продуката, које ће време општински суд према сезони времена одређивати и обзнањивати. УП. Да за време одређеног пазарног времена на тргу мора бити стално један кмет или кметовски помоћник, са иотребним бројем позорника, који ће одржавати потребан ред и мотрити, да се ирописана правила за посреднике врше. Да општински одбор, за сваки од наведених тргова одреди од непосреднс близине по 8—10 трговца, од којих би по 2 дежурали уз кмета за време пијачно иди би их кмет позвао, кад има да ' реши какав спор о квалитету робе који се на тргу десио између продавца и посредника или овога и купца. IX. Да општински одбор избереиз своје средчне једну комисију, којаћестално надзиравати целу радњу на трговима и примећене неуредности достављати општинском суду и одбору. X. Да се правила за посреднике одштампају и да се раздаду свима општинским органима, с препоруком да се сви о тачном вршењу истих брину. 7. Октомбра 1891 год. Београд. Иредседвик комиеије Мата Јованови^ћ Чланови: Јанов Алкалај, Андреја Ј. ОдавиЛ, Пав. С. ЦвегкоеиК, Коста А. СимиК, Ђорђе Николиб.

Ш. ИЗВЕШТАЈ ПОВЕРЕНИШТВА ЗА УРЕЂ. ДРВАРСКИХ СЛАГАЛИША одбору општине београдске

Комисија, коју је одбор изабрао у седдници од 7. Октобра о. г. СБр. 15794 у цељи, да проучи питање о смештању дрва у Београду, свршила је иоверени јој посао, и има част поднети одбору своје мишљење на оцену. УРЕДНИЖИТВО

Комисија се састајала у три маха, обишла је сва места, у којима су сада дрва смештена и места којаби најзгоднија била да се оне преместе, па је нашла: 1. Да има дрвара раштрканих по целој вароши, и у најнасељенијим крајевима, па и у непосредној близини кућа. 2. Да се дрваре држе у опште нечисте, да се у њима задржава врло дуго влага, да се у њима коте нечисте животиње (мишеви, пацови, змије и т. д.), да се у њиховој близини после кише осећа кужан за дај од испаравања. 3. Да су дрваре, које су смештене по вароши и у близини кућа, не само онасне за случај ватре, већ су из и$гог разлога штетне по грађане, који своје куће осигуравају, јер морају Јосигуравајућим друштвима да плаћају много већт проценат. 4. Да дрваре смештене по вароши служе често као склоништа беспосличарима, за случај крађе или каква друга злочинства. 5. Комисија је још нашла, да се дрва слажу без икаквих правила, и врло високо, те су с тога врло опасна не само за раденике, који око истих раде, већ и за оне, који туда пролазе. Из свију горе наведеннх разлога, комисијаје мишлења, да треба све дрваре из вароши изместити и груиисати их на два места, и то на Сави и на Дунаву, а одредити места згоднија и за оне дрваре, које се сада на Сави и на Дунаву налазе Као најподеснија места за исте, комисија иредлаже одбору ово; На Сави могла би се употребити три места и то: а.) место које лежи између ћуприје, поред које је смештено купатило Димитријевића, и куће у бари „Венецији" Тодосијовића 6.) место између куће Тодосијевића и Несторове каване. и в,) место између Несторове каванз н пумие железнпчке. Сва. су ова три места доста пространа, равна и неби сметала ни будућем саобраћају, ни грађењу пројектованог кеа. Осим тога поменута места ннсу много плавна и општина би могла, са незнатним трошком обезбедити, уредити и у опште олакшати приступ до истих. Но од сва та три згодна места, комисија мисли, да би као најбоље било ово под б. између кућице Тодосијевића и Несторове каване. На Дунаву била би два згодна места и то: а.) заточеничка баигга, која лежи у продужењу Душановеулице до близу градаи б.) бивша ботаничка башта, која се сада издаје иод закуп. И од ова два места најугоднија била би заточеничка башта с тога, што је Дунав не плави, пгго лежи близу оног дела Дунава, чија је обала и при најмањој води приступна за истоваривање лађа; а са тога места лак је извоз Душановом улицом за сву источну и северну страну вароши, а доста је и удаљена од кућа. И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТШ

Ово је земљиште државно и елужи искључиво за баштованџиницу заточеничку. За ово земљиште могла би општина у замену дати држави друго како своје место, које би послужило за исту цељ или да општина узме под закуп бившу ботаничку башту и исту уступи. Комисија је мишлења, да би требало она места, која би одбор усвојио, премерити, поделнти на парцеле и одредитп им цену по квадратном метру н положају места. Осим тога, одредити начин слагања и висину. У Београду, Нов. 1891. г. Чланови комисије : Ђорђе ДимитриЈввиб, М. Велизариб, Р. ДраговуИ, Фалиа Впсиљ*виК.

ЗАБАВНО ВЕЧЕ Светосавска всчерња школа приређује друго С таросрбг/јансно вече у недељу 5. марта 1895 године у дворници ВеликеШколе у 3. сата после подне. Улазница 1 динар. Позивнице се могу добити у књижарници М. Марковића, у трговини Јевте Павловића и Косте Глишића (спрам старе поште) и на каси.

0 Г Л А С И На дан 7. Марта ове године држаће се јавна усмена лицитација у канцаларији Гарнизона Београдског за иродају ђубрета из свију војничких коњушница у Београд ском Гарнизону. А на дан 8 Марта т. год. у тој истој цељи држаће командант Београдског града луцитацију за продају ђубрета из градских коњушница. Кауција за ове лицитације иолаже се у 4; динара, а остали услови могу се видети на дан лицитације у горе именованим канцелариј ама. Лицитације ночињу у 9 сати пре подне а свршавају се у 1 сат по подне Ово се јавља купцима ради знања. Бр. 1226. Из канцеларије Дунавске Дивизијске области 27. Фебруара 1895. год У Београду.

Набавка. Главна управе оиштииске тропгарине, има да изврши набавку 50 нанталона за своје финансе. Услови за израду као и мустра материје. могу се видети свакога дана за време канцелариско у уирави трошаринској. Кројачи који би желели овога посла примити се, позивајусе: да иоднесу писмене понуде са ценама, закључно до 10. тек. месеца. Накнадне понуде неће се прнмати. Бр. 213. Из главне управе општинске трошарине 2. Марта 1895 у Београду.

СУДА

Вдасник ОПШТИНА БЕОГРАДСКА >

Штампарија Светозара Никодића Горша Јованова улица бр. 63.

У рвндник . УРОШ КУЗМАНОВИЋ