Beogradske opštinske novine

Год. XIII.

- 47 —

в. Зашто је се члан суда г. Мих П. Жива диновић у једној од нрошдпх седннца према љему незгодно нонашао. Председнпк је но прочптању тога протеста одговорио: да еуд оиштински односио иаидате трошаринске таксе на трамвајска ко.та иоступа по решењима одбора; Да је у прошлој седници дао објашње ње, зашто је Лудвик Рис још у служби; и да се је сукоб између њега и г. Живадиновића десио ван одборске седнице, те дв о томе не може бити говора у одборској седници. X. Услед пнтерпелације одборника г. Јеротија А. Миливојевића учињене у седници одборској од 20 Фебр. 1895 год. председник нодноси писмен извештај о томе, колпко је данашња општинска управа издада иозајмице чиновницима на име њихеве илате. По прочитању тога извештаја - АБр. 1085. (^дбор је решио : прима се к знању овај извештај пред седника ошптине с тим, да од сада суд може издавати појединим чиновницима иозајмицу кад докажу потребу, највише колико је једномесечна плата дотичног чииовника. XI. Одборник г. Дим. Мидојевић примећује, да се проносе гласови да је оиштина београдска иретрпила повећу штету услед небрежења оиштинског правозаступника, као и да су угинула два коња услед немарности и непажње оних општинских органа, што имају дужност да на коње назе и да их негују. Члан суда и правозаступник општине г. Мих. II. Живадиноаић одговара, да су ти гласовн лажни и доказао, да нити је било нити је могло бити штете по општину са његова рада; Марвени лекар г. Дим. Кнежевић одгОвара да су та два коња угинула од прострела (апћ-аха) заразне болести која се тешко лечи. Одбор је иримио ; к знању оба одговора, задовољивши се истима. ВАНРЕДНИ САСТАНАК 3. Марта 1895. год. Председавао председник г. Мијанло М. Богићеник, »риоуствовао члаи суда г. Мих. II. Живадиновић, од од О ој !ника били : г. г. М. Милашиновић, М. Ж. Марвнковић, Н. X. Тома, Јанаћ Костантиновић, ЈоеиФ С. Јовановић, Серг<)јб Станковик, Младен Николић, Сава Нетрови]), Љуб Марковић, Стеввн Ц Поновић, Др Иикола X. Николић, Живео Кузианови!], Сиасо X. Р. Шо, орац, Никола Бош ковић, Н Д. Стевановић, Михаило Михаиловић, Дим. Гавриловић, Миленко Марковвћ, Благоје Милошевић, 1'орчаков Миловановић, Јарослар Безуха, I. Прочитан је записних одборских одлука седиице држане 23. Фебруара 1895 год. и у одлуци АВр. 126 учињена је д ,ауна : да суд општински предузме корак код господина министра унутрашњих дела да мртвачка кола у Београду може држати само општина и нико други. II. По ирочитању акта истражног еудије за вар. Београд АБр. 955, 1188, 1297, 1277,1137, 1275, 1298, 1160, 1296, 1221, 1138, 1274, 1166, 1170, којима се траже уверења о владању и имовном ■стању извесних лица, одбор је изјавио:

да су му непознати Радисав Миловановић калфа обућарски, Адам Исајловић, Сава Сокошанин и Милорад Ајдуковић скитнице, Мнлорад син Нлајка Јерчића, Михајло Поповић млекаџнја, Коста Јовановић келнер, Никола Павловић надничар, Михл син Хриштова Мајера, Јанош Клича коларски раденик, Најдан Сандић слуга, Ветика Шнајдер раденица; да су доброг владања и сиротног имовног стања Орден Анастасијеви ћ дунђерин, Софија жена Саве Дринића служитеља, и Мика Панић касаиин; да су доброг владања и доброг имовног стања Михајло Костић — Албанез кафеџија. Милан Димитријевић адвокат, Никола Михајловић кафеџија, Коста Гинић кафеџија, Сава Мрцајловић апотекарЈ; да је Драгутин Матејка доброг владања и иепознатог имов ног стања. Ш. Председник износи одбору на мипгљење молбу Евице ж. М. Узунмирковића овд. адвоката, којим тражи уверење о свом породичном односу. По прочитању те молбе СБр. 3000. одбор је инјавио мигиљ њ°: да се молитељици може дати тражено уверење. VI. На молбу Богића Поповића ноћњег етражара а по одобрењу командира ноћних стражара АБр. 1127 одбор је решио : одобрава се Богићу Поповићу ноћњем стражару двадесет дана осуства што ће му се рачунати од дана, кад осуство стане унотребљтзвати. V. По прочитању ре®ерата општинског правозастуниика АБр. 1256, ио коме су Перишон и комп. предузимачи грађења коцкасте калдрме одустали од раније поднетог акта полицији да изборни суд ретцава о постојању пли непостојању \ говора закљученог између њих и општине и да сада траже, да изборни суд просуди, колико опш ,1 'ина има њима да плаћа према томе уговору за саграђену каддрму, одбор је решио : да у овоме спору буду у изборном С УДУ °Д стране општине исте оне судије, које је општина изабрала за регпавање спора између општине и трамвајеког друшгва. У овоме сиору да заступају општииу г. Мих. II. Живадиновић члан суда и општпнски правозаступник и г. Р. С. Мутавџић, ошнт инжињер. VI. По прочитању модбе Дпмитрија Шићанског овд. предузимача АБр. 1223, којом молп, да се ослободи плаћањ ! за воду 'утрошену из новог водовода нриликом грађења иалилулске школе. одбор је гдлучи^ : да се ова молба стави на дневнн ред кад по реду до1>е. VII. Нредседник .извештава одбор, да је управа вар. Београда актом АБр. 415, оснорпла право оиштинском одбору, да нроиисује који се предмети могу продавати на београдским пијацама, да ће свако решење онштннског одбора у овоме смчтрати као предлог и мпшљење општине и да ће га као таково узимати у оцсну. Да је нрема овоме ретнење ©дборско од 5. Јануара 1895.

АБр 215. Управа варотии актом својим АБр. 718 одобрила само у толико што је допустила, да се могу на нијацама београдским продавати и линунова и поморанџа норед оних артикала, изложених у хБеној народби од 7. Септ. 1894. године ЛБр. 1207. По саслушању овога одбор је не слажући с-с са оваким мишљењем унраве вар. Београда. да суд општински учини представку господину Министру унутрашњих дела ради решења, да ли је општина надлежна, да прописује, који се иредмети могу на пијацама продавати, или је за то позвана унрава вар. Београда. решио : VIII. По нрочитању протокола лицитације ГБр. 163 држане за набавку шљунка и грађење макадама од Вогојављенске улице до савске градске, каније. Одбор је решио : да се набавка шљунка и грађење макадама на путу од Богојављенске улице до савске градске капије уступи према прописаним погодбама Јакову Дамјановићу по цени и то: за један кубни метар шљунка по седам динара и дпадесет иара и за грађење макадама од једног квадратног метра по један дпнар и деведесет н осам пара. IX. Председник саопштава одбору, да су грађани Милошеве улице молили и да је суд општински ретиењем својам АБр. 1141 одобрио, да сами о свом трошку пред евојим кућама између истих и шеталишта наираве баштице и засаде их дрвима но плану и под надзором општине ; но да се не би залуд овом трошку излагали моле, да им општина гарантује, да се ове баштнце неће кварити бар за десет година. По саслушању овога н по прочитању тога ретпења судског Одбор је решио: одобрава се у свему ово решење судско с тим да општина за десет година не може ово земљиште ни на шта друго употребити п да га становници за то време могу употребити за баштице но само тако, ако сви сопственици непокретних имања у Кнез Мнлошевј улици даду писмени пристанка ди ће те баштице иодићи по прописипм а под надзором општине београдске. X. Деловођ одбора примећује. да је одбор општински у седници евојој од 13 П 1894 одобрио, да ■ се како нсво пројектована улица у ттродужењу Младенове ка Хилендарској и Болничкој просече, тако нсто и Поштанска да се продужи до палн лулске пијаце и да се потребно земљшите експропшпе под погодбама у том решењу назначеним, но да је случајно изостало, да се у занис ник заведе и за Поштанску улицу. По са лушању овога Одбор је 1>еш»о: дасерешењеодборско од13јП1894 допуни: да се и Поштанска улица продужи до палилудског трга под истим иогодбама под којима се има отворити ново иројектована улица од Младенове ка Хилендарској и Болничкој. XI. Председник општине подноси одбору спнеак ? по коме има благајница општинска да нлати разннм лицима за израђене послове око две стотине хиљада динара. Па како се овај дуг не може редовним нриходима нодмирпти, преддаже одбору