Beogradske opštinske novine

Год. XIII-

— 100 —

Број 26.

Но, наглашује се то, да ће општина имати право, да нзмеђу иоднесених јој пројеката по горњем програму, задржи за себе онај, који би од н.ене стране позвати вештади као најповољнији нрепоручили. У таком случају исплатиће општина дотичном конкуренту, на име трошкова око израде планова и осталих докумената, суму која неће моћи бити већа од 15000 др. у злату. Елаборат конкурента са којим се погодба закључила буде, постаје од тога дана опгатинска својина. При подпису уговора о зајму и радовима, којим ће се све појединости ближе одредити, имаће дотични конкурент да по ложи један милијун динара у злату на име куадије народној банци у Београду. Од суда општине града Београда 11. Јуна 1895 год. АБр. 3445.

Н А Р Е Д Б А Управа вар. Београда, актом од 14-ог Марта тек. год. ЛБр. 374. саопштила је суду ово^е наређење Господина Министра Унутрашњих Дела од 8-ог Марта тек. год. СБр. 1928. да се од 15-ог Априла тек. год. отпочне каламљење лица и деце у овој вароши. Судопштине београдскенаредбом од24-ог Марта тек, год. ЛБр. 324. позвао је грађанство града Београда, да по овој наредби постуии. Но како се овом позиву суда врло мали број грађана одазвао, то суд по други пут позива све становнике ове вароши, да сваке Недеље од 3 до 5 часова по подне доводе или доносе ради калемљења, 1. Сву децу која до сада нису никако пелцована. 2. Сву децу која су пелцована пре седам и више година, п 3. Да дођу сва одрасла лица, која или никако нису пелцована или су пелцована пре седам и више година. Калемљење богиња вршиће се у згради „Црвеног Крста" и у згради врачарског кварта. Ко од се родитеља овоме позиву на време не одазове, биће кажњен по тач. 8. чл. 21. закона о уређењу санитетске струке и очувању народног здравља. Од суда општине Београдске 27. Маја 1895 године ЛБр. 614. у Београду.

0 Б Ј А В А

Према решењу одбора општине вароши Београда, право на слободан улазак са колима у варошки реон, имају само она лица која на топчидерском брду имају винограде, и то за време од 1.Маја па до 1. Новембра. Они који хоће да уживају ову повластицу, треба уверењем опшинским трошаринску управу да увере, да на топчидерском брду имају винограде. И кад то учине,

добиће од управе свеску од 100 комада карата, за које ће платити 50. пара. Овим Картама саМо се три пута дневно може •бесплатно у реон ући више не, иначе мора се редовна такса платити. Карте се при улазу, на трошаринским линијама, морају увек предати финансу трошаринском, који ће их ради контроле жигосати и задржатиГ А на бесплатан улазак имају права само она кола у којима се вози онај на кога карта гласи или његова породица. Кола товарена са водом, дрвима и дрвеним иредметима немају права служити се овим картама. Таљигаши, који станују ван реона, имију цраво дневно једанпут бесплатно у реон ући, и то пре подне. Бр 487. од глав. управе општинске трошарине 1. Јуна 1895 год. Београд.

0 Б Ј А В А У општини београдској не само да су сва чиновничка и служитељска места попуњена, него ће се шта више према буџе'тузаовугодину[многа од тих места укинути. Према овоме, нека се нико не обраћа суду општинском за службу јер је неће добити. Уједно се ставља до знања молиоцима и то, да ће се од сад свако упражњено место путем стечаја попуњавати и првенствоно ће се примати у службу грађани београдски. АБр. 3269. од суда општине градаБеограда, 2 јуна 1895 год. у Београду. ОПШТПНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ На дан 17. о. м. пре подне држаће се у грађевинском оделењу суда општине вароши Београда усмена лицитација за оправку зграде општинског суда. Кауција износи 1100 динара. Предрачун и нацрт могу се видетн у канцеларији архитектонског одсека сваког дана од 3—4 сата по иодне. Из Суда општине вар. Беегр. АБр. 3402.

РДД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 18. Маја 1895. год.

Председавао заступник предселника г. Мих. П. Живадиновић, од одборника били: г. г. Сергије Станковић, Др. Ник. X. Николић, Миленко Марковић, Ј. Алкалај, Со*роније Јопанови!,, Горчаков Миловановић, Младен Николић, Живко Кувмановаћ, Љуб. Марповић, Спасо X РистићШокорац, Стеван П. Ноиовић, Мил Ж. Маринковић, Сава Петровић, Јанаћ Коетвндиновић, 'Ворђе Димитријевнћ. Ни кола Бошковић, Љ. Ковачевић, II. Д. Стевановић, Јован Ристић, Михаидо Махаиловић. I. Прочитан је занисник одборских одлука седнице држане 17. Маја 1895 год. и примљен је 6ез измена. П. По прочитању изјаве Ђорђа Л\. Нешића, главног благајника општине, дату услед решењаодборског од 23. Марта. 1895 АБр. 2204, одбор је на предлог г. Ник. Д. Стевановића одборника после поименичног гласања са 6 гласова нротив 1, (3 нису гласали) решио :

Да се имање Косте Јанића, које је заложио Ђорђе Ж. Нешић у кауцију општини београдској као њен главни благајник процени на начин, како се процењују имања за залогу управи фоидова, па да се та ироцона изнесе одбору. Одборник г. Живко Кузмановић нијезадовољан са овим решењем и тражио је да то имање процене неколико одборника,, које би сам одбор одредио. Ш. Заступник председника пита одбор, да ли се, решење судско од 24. Фебруара 1895. године,. АБр. 1141, односно грађења башта у Кнез Милошевој улици, које је решење одбор општински у седници својој од о. Марта 1895. год. у свсму усвојио, — има разумети тако, да општина исплаћује радове око грађења тих башта па да утрошену суму наплати од сопственика имања, или имају сами сопственици својим новцем те. баште подићи. По прочитању тога судског и одборског решења, одбор је решио: да се оба ова решења имају разумети тако, да сами сопственици имања у Кнез Милошевој улици имају својим новцем подићи баште пред својим кућама под означеним погодбама. А ако желе, да им општнна помогне давањем свога новца као позајмицу за ову намеру, да се обрате нарочитом молбом, па ће одбор ту њихову молбу узети у претрес. IV. По прочитању акта господина министра народне привреде ГБр. 567, којим тражи измену регулације у булеварској улици, и по пр читању мишљења грађевинског одељења, — одбор је одлучио: да се решавање по овом предмету одложи док се не расправи питање о својини земљишта, што је на тој улици. V. По прочитан.у акта кварта врачарског АВр. 2956 н 2951, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица одбор је, изјавио: Да су му непознати Франц Францезија, скитница, Василије Танасијевић надничар,. Василије Томић слуга, Т>орђе Богићевић надничар и Ракила Меналуца овд. VI. Ио прочитацу молбе Марије Јелисавац удове СБр. 7707 одбор иајаеко мишљ"1бе : Да се молитељици може дати тражено уверење о њеном породичном односу на основу исказа потписаних сведока. VII. На предлог командира ноћних стражара АБр. 2947, одбор јс решио: одобрава се тридесет дана осуства Петру Новаковићу ноћнем стражару, ради лечења с тим, да му се осуство рачуна од дана, кад га стане употребљавати. У1П. По прочитању протокола лицитације АБр 2724, држане за набавку одела за обвезнике нрвог позива из Београда, Одбор је решио: