Beogradske opštinske novine

Број 29.

- 117 -

Год. ХШ

X. По прочитању акта управе вар. Београда и њених одељака АБр. 3650, 3619, 3569, 3570, 3579, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица одбор је иајавио: да је Риста Атанацковић бив. ирактикант општннски доброг владања и сиротног имовног стања; да су му непознати : Васа Николић циганин, Терезија Будимовић служавка, Илија Павловић ћурчија, Естера М. Адрита вешерка. РЕДОВНИ САОТАНАК 22 Јуна 1895. год.

Председавао прецседник г. Мијаило М. ВогиКевић, лрисуствовао чдан суда г. Мих. П. Живадиновић, од од борника били; г. г. Јосиф Јовановић, М Милашиновић, Стеван П. Ноповић, С. Ђ. Јорговић, Горчаков Миловановић, Јанаћ Костандиновић, Ђорђе Димитријевић, Сава Петровић, Зах. К. 3. Поповић, Живко Куамановић, Дим, Милојевић, Михаило Михаиловић, Јаросл»в Бевуха, Јован Ристић, Софроније Јовановић. Мил. Ж. Маринковић, Спасо X Р. Шокорац, Ферд. Розелт. I. Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 19. Јуна 1855 год. и у одлуци КњБр. 429. учињена је доауна: да суд поред правила за чишћење и износ ђубрета поднесе и цене за износ. П. Према одлуци одборској од 19. Јуна 1895. год. друштво за подизање домаће индустрије нодноси иисмену изјаву, да је друштво у стању ,да изради псто тако издржљиве таблице за нумерисање домова и назив улица, какве су оне од лаве израђене у Паризу и да ће за кратко вре.ме поднети мустре. По прочитању те изјаве одбор је одлучио: де се са решењем по овој ствари причека док друштво не поднесе израђене мустре за ове таблице. Ш. Председник општине извештава одбор, да је иотребно, да се за сандирање земљишта обале савске за грађење кеја, ударе пилотне и да је за набавку тих пилотна и справа за ударање потребан кредит од 6000 дин. Одбор је решио: је требао да дође за краља шаанског, услед смрти ЈосиФа I. засед« у Бечу. А сад да се вратимо непосредаом суседству еашем — Миђарској. За време рата, за шиавски иресто, незадовољни Мађари, због иромене устава н огромвих намета, позвани од Фрање Ракоција П. сиеа Јелеве Зрињске, кога подбадаше Љубевит Х1У. краљ Фравцуски скоче на оружје против омрзнутог вм дома Хамбуршког. Па нозову 1704. у савез и Србе(') и Хрвате. Патријарх Арсеније не надајући се бољитку, ио цркву и народ свој, од бесвих Мађара, који «у га дотле гонили, не поверује њиховим обећањима и непристаде. Кад му побуњеии Мађари припрете, да ће се Србима грозно осветити, он онда пошље понуду у Мађарску у Беч. Па и браћа Хрвати не при

'] Интересан је позив побуњених Мађара, у коме 80вс Србе и Хрвате, да се, без оклеваша, дигну на оружје ва слободу отаџбине, за шта ће од оца на сина, бити ослобођени пореве, а имаће само да служе под оружјем отаџбину. „А. ако ли пак не устанете, 8а драгу нам отаџбину Угарску, као и за своју слободу, или ако оружје против нас окренете; тада ћемо вас тући и мрцварити без сарааен>а, па ћемо и вашу децу окренути под маћу те да вае тиме са свим иекоронимо, из наше Угарске домовине". 1Ј г . Ј. II. 8 е ћ п 1 е к е г: Ро1И. ^езсћ. 1>е Вегћеп 1п Шдап, ст^. 42 -43].

одобрава се кредит од шест хиљада дин. на терет зајма за набавку справа за набијање пилотна и набавку пилотна за сандирање земљишта на савској обали *а грађење кеја. IV. Председник износи одбору на решење акт задруге за подизање домаће индустрије, којом моли, да општина београдска приликом грађења канала у Београду употреби њене израђевине од земље, пошто ће оне у свему одговарати потреби и намери. По прочитању тога акта одбор }е решио: да се у погодбама за набавку материјала стави предузимачу у дужност, да мора набавити у Србији сав онај материјал, за грађење канала, кеја и антрпота, гато у Србији има и гато би одговарало цељи XI потреби. V. По прочитању протокола лицитације ГБр. 1019 држане за оправку куће, у којој је суд општински. Одбор је решио: да се оправка куће у којој је суд општински уступи према прописаним погодб.ама и плану Гаври Сабовљевићу за укупну цену од десет хиљада осам стотина седамдесет и девет динара. VI. По нрочитању акта Уираве вар. Београда п њеннх оделења АБр. 3655 и 3656, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица. Одбор је изјавио: да је Јован Ковачевић бив. извршитељ доброг владања и сиротног имовног стањаЈ да је Дамњан Смајић месар доброг владања и средњег имовног стања. УП. Председник износи одбору на мишљење молбу Тихомиља Рад. Пејића правника, којом моли, да му се да уверење о сиромашном имовном стању. цо прочитању те молбе, Одбор је иајавио мишљ'Њв: ставу уз Мађаре, највише због верске разлаке, надајући се да ће од бечког двора добати Славонију за указане услуге. Није нам вамера да ово ратовање подробно опи шемо већ ћемо то преставити што је могуће краће. Наша браћа Хрвати бранили су своје границе, да тиме ее продру Мађара, а највише гњева излију побуђени Мађари на Србе, који су вх, можемо поуздано тврдити, и смели, да не успу у свом предузећу Наш летописац ево како описује ту крваву борбу: „вздвигоше се от оугарскаго рода ребеланти (бинтовници) про тив цесарскаго велачаства и мвого пакости не в едном месте створише, пленише наипаче наш род српским, идезке кои в сих чтранах вам обрете се, горкоују и вауждпоују смрт и робство с всем домом в колевках саблјами секоше и мвогаа безчисленааа зла створише, кое зде в вратце известити невозможно. Тогда и свесшченаго чива не поштедише, егда и сеи светии монастуир (Грабовац у будим. околини) породише с келиами огнем сжегоше, и имение монастирское все до конца однесошо и разграбише^ 1 ).

['] Летоие М. С. аа 1881. кн.. 127. стр. 67,

да се молиоцу може дати тражено уверење. VIII. На молбу Тасе Марковића и по препоруци суда општииског, Одбор је решио : одобрава се Таси Марковићу, чиновнику општинском два месеца одсудства од дужности ради лечења с тим, да му се исто рачуна од дана, кад га стане употребљавати. IX. По ирочитању молбе Петра Стојковића овд. месара АБр. 2075, којом тражи, да му опгатина врати месарску аренду нанлаћену на маст и сланину, што је он ли®еровао за гарнизон београдски, и но прочитању мишљења марвених лекара, Одбор је решио: да се молилац одбије од тражења. X. По ирочитању предлоге одборника г. г. Милана Ж. Маринковића и Јеротија А. Миливојевића о томе како да се у будуће контролише материјал и израда "калдрме у Београду, Одбор је \ ешио: да суд општински приликом прописивања погодаба за грађење калдрме поступа према овом предлогу односно контролисања матријала и израде калдрма. XI. На предлог председника општине, Одбор је одлучио : да се на дан 26 Јуна о. г. сазове ванредна седница ради решавања о извештају комисије о водоводу београдском. XII. Председнип општине извештава одбор да грађани дунавскога краја из околине бркине улице траже, да се та улица регулише, пошто им је сиречен саобраћај са имањима и новоподигнутим кућама, Одбор је решио-. да суд општински одмах приступи свему ономе што је потребно за регулисање БрНо и Срби им дужви не остајаше^ 1 ) већ се очајвички( 2 ) с њима борише, новој отаџбини евојој, тако да су Срби, у почетку под Монаетирлијом, чувила „иодувавске долине од Будима, па све до Драве, са 1 200 пешака и 400 коњаника". Год. 1706. Маннстирлија, са 1000 иеш. и 1000 квњаника потуче( 3 ) Мађаре код Сегедина. Срби Шајкаши задавали су велика посла Мађарима на Тиса и Дунаву.

(наствиће се)

['] Наш Летописац о томе вели: „Тогда, Сербли аоказаше храброст своју крсцкују и Леоиолду цесару иомогоше вели и Сербли победише Мађара 1 '. [Гласник, XX, 10]. [ 2 1 Због еилног отпора, који том приликом Срби показаше у борби с Мађарима, ови их, провову дивљимрарима то<1 гаегок. Срби у Угарској, I. 103. — Ш«менити Мађари мора да су „питомији", кад су Србима и одојчад мрцварили! р] В а п и ч е к Ј. М. Шимић Ист. вој, кр. кн,. стр. 247