Beogradske opštinske novine

Год.Х Ш

— 125 —

Број 31.

бити за оставу ствари, сем тога да има и воду уведену у згради за пиће. Ко има овакову зграду, и жели је дати под закуп, иека до 1. Августа ове године поднесе писмену понуду суду. У понуди поред осталог треба да назначи, колико "тражи на име кирије годишње, као и улицу и број где се зграда налази. Зграда може бнти двоснратна, или приземна, шга два одељења у једној авлији. АБр. 3646 — Од суда општине београдске, 22 Јуиа 1895, год. У Београду. Суду општине београдске, потребна је једна зграда за смештај канцеларија кварта варошког управе вар. Београда, од 1. Новембра ове године. Зграда треба да је у средини реона кварта варошког, да је од тврдог материјала, да је видна и подпуно употребљива за становање, да има најмање 8 соба, сем других одељења као шупе, подрума и т. д. Ко има овакову зграду и жели је дати под закуп, нека до 1. Августа ове године, поднесе суду писмену понуду, у којој поред осталога треба да буде назначено, колика се кирија годишња тражи, као и улица и број зграде где се иста налази. АБр. 3163 —- Од суда општине града Београда, 22. Јуна 1895 год. у Београду.

Суду београдске општине, потребна је једна зарада, за смештај канцеларија кварта Савамалског управе вароши Београда, од 1 Новембра ове године. Зграда треба да је у средишту реона кварта Савамалског, да је од тврдог материјала, да је видна и подпуно употребљива за становање и да има најмање 6—8 соба, са осталим другим потребним одељењима, као подрум, шупу и т. д. Ко има овакову зграду и жели је дати под закуп, нека до 1. Августа ове године су тако испадали Задрањи и Шибеничани чак до Клиса, и увеа се враћали сш великои пљачкои.^ 1 ) По ваузећу Теиишвара ирииц Евгеније упути се у Беч, да се договори о ,даљеи ратовању, коие је иета била и Веоград. У ратнои сазету продре иишљење Евгенијево, „да се у продужењу рата с Турцииа, отпочне опсадои и освојењеи Београда." Па и у питању о прелазу преко Саве и Дунава, где се Турци не вадају, а не ареао Саве, коју су они добро утврдили.(|) У тој цељи вежу Дував Таиишем, и једног даза с војскои и флотои јаве се на Дунав испод Београда. Евгевије је спреиио велику војску, храее, Флотилу и друге потребе, вабавио олаа Београда, прикупио око себе најчувевије енжењере, па се тако приницнше Београду. Војска његова износила је око 140000 људи, иеђу којииа је било Срба драговољаца на 10000 људи. Ове огроине спреие и ова иногобројна војска, какву до еад паревива неиачка није амала, искупљееу 1 ЈИе Ј?геп\ т Ш§е ТћеПпаћте е4с. 8 242. 2 Годишњица Н. Чупића, кљ. VII. е. 242—243.

поднесе ппсмену понуду суду, у којој поред осталог треба да буде означено, улица и број где се зграда налази и колика се кирија годишња за исту тражи. АБр. 3164 — Од суда општиие београдске, 22. Јуна 1895 год. у Београду. Економно одељење суда општине Београдске. држаће лицитације за издавање под закуп општинских добара и права и то: Кауција се полаже 80 динара. I. На дан 5 Августа од 3—5 сати по подне, лицитају за издавање под закуп дућана испод чнтаонице код саборне цркве. Кауција се полаже 200 дин. II. На дан 8 Августа од 3—5 сати по подне, лицитацију за давање под закуп њиве до „Убанлића" вннограда. Кауција се полаже 50 дин. Све ове лицитације вршиће се у канцеларнји економног одељења, где се и остале погодбе могу видети. Позивају се лицитанти да означених дана дођу и лицитирају. АБ Р ; 3530, 3757, 3758. — Од суда општине Београдске, 22 Јуна 1895 године у Београду.

Н А Р Е Д Б А Суд општински приметио је, да многа лица јашући на коњу или возећи се на колима, прелазе преко макадама израђеног у појединим улицама а нарочито у Фишекџијској, Душановој и Споменичкој. Пошто су макадами израђени искључиво за шеталишта и пролаз публике пешке, то суд општински овим ставља до знања свакоме, да је пролаз са колима и коњима прекомакадамаи тротоарау опште забрањен. Ко противно овој наредби уради биће кажњен. АБр. 3761. Од суда општине града Београда, 23. Јуна 1895 год. у Београду.

на једнои иесту, показују, колико је вредео Београд, у оно вреие, као брана царевине неиачке, а и евег европског запада, од страшних турских навала.() Но није ово предузеће занииадо сано бечке двор, оно је баинтересовало це® хриш. свет, „нн један доњи европски владар није пропустио, а да не пошље у неиачку војску но кога члана своје породнце или да види и сазна шта ће бити са Београдои, или и да припоногне, да се та брана западне хришћанске Европе отргне из турских руку и пренесс у хришћанску власт". К. Протић их набраја на више од 40.( 2 ) Ну да оставиио 8а часак Ђесаревце, нек се и даље спремају, па да видино шта Турци раде 8а то вреие. „Урунелиде Белград Београд је Уруиелија", ако не већу, а оно исту су важаост и Турци придавали Београду, као и хришћани. С почетва су Турци, после пада Петроварадина и Теиишвара, били склони за иир. „Али је тешко било доћи до иира, Неици су иостигли ведике успехе, а било је с На истом иесту, стр. 244—245. 8 Н а т т е г V. Ј.: Оеасћ. (I. оат. Кешћез, В IV. 8. 149-150 9 На истом месту, стр. 245 246.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЉЕ ЂУБРЕТА 6а Евартове : Савамалски, Теразијсви, Варошви и Врачарски: 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом 0,25 д. 2. Од две или три собе, са кухињом или већег дућана са магазом . . . . 0.70 д. В. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале . . . 1.50 д.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ

I. Димничарство: а) За чишћење димњака (цилиндера) без разлике на спратове 0.20 д. б) За ие зидан шпархерд 0.20 д. в) За узидан . 0.40 д. г) За велики узидан шпархерд у гостионици . 0 - 05 д. д) За чишћење димњака од два спрата 0.20 д, ћ) За чишћење простог димњака . . . 0.10 д. е) За чишћење чункова од 2 и ио метра уједно са пећима 0.10 д. ж) За чпшћење чункова од 2 и по метра уједпо са више пећп .... 0.20 д. з) За паљење димњака (цилиндера) бе° разлике на спратове 0.75 д_ Ш. Гробарина. а) Гроб за децу 7 — д. б) Гроб за одрасле 12 — д. в) Мала гробница 555.52 д. г) Велика гробница III. реда .... 998.93 д. д) Велика гробница П. реда ... 1099.93 д, е) Ведика гробница I. реда . . . 168.457 д. За квартове : Дорћолски и Палилулски : 1. Од собе и кухиње, или мањег дућана са собом 0.20 д 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом . . . , 0.60 д 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостио нице са кухињом без штале . . . 1 д. Од суда општине београдске 28. Августа 1892 године. АБр. 9449

изгледа да ће лако доћи до новвх још ве ћвх користи, па дају нир, адн по цену, коју не сне да прими ни сам Султаи. Карло VI. хоће ни више ни иање него Београд и увањ сву Србију." Ови захтеви произведу супротно дејство. Сва преговарања сврше се без успеха, и Турци се одлучно одваже за рат, прикупивши сву силу, по својпи владавинаиа из три дела света. У то на везирство долази Нума ЋуирилиА, „човек уиан и способан, а вешт и државнин и во]ник ; при тон дрзак да га ништа не иоже да устукне." И већ се таласују насе нравоверних Муслоиана плавоме Дунаву да бране царевиву и спасу Београд- Ђуприлић предводи ту насу од 200 000 људи сеи тога он поела једно одева Мореју, а друго, с иађарским незадовољницииа, на Ердељ .0 (НСТВИЂЕ СЕ)

1 На истом месту, стр. 248—249.