Beogradske opštinske novine

год. хш.

ИЗДАЗИ НЕДЕ ЉНО ЈЕДАН ПУТ

Цена за Србију: 3\ ГОДИНУ 6 дин. НА ПОЛА ГОДИНЕ 3 „ НА ОТРАНЕ 8ЕМЛ .Е НА ГОДИНУ . . 9 „

ЦЕНА ЈЕ ОГЛАСИМА 6 ПР. ДИН. ОД ВРСТЕ ПРЕТП1АТУ ВА.ЂА С.ТАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД Д СВЕ КОРЕСПОНДЕНДИЈЕ НА УРЕДНИКА Рукописи не враЋају се ПЕПЛАЋЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ.

БРОЈ 42.

СРЕДА II. ОКТОБРА 1895

РаЈ>ено у дворани суда општ. београдске 5. Октоб. 1895 год.

ЗАПИСНИК Бирачког одбора држаног збора на дан 5 октобра 1895 године за избор 16 одборника и 8 заменика за општину београдску. Одбор општине београдске у седници својој од 6. Септембра 1895 године АБр. 5608 на основу члана 55. закона о устројству општина и општ. власти одредио је коцком која лица имају из одбора општ. да иступе. И решењем својим од 18 | 9 1895 г. АБр. 5786. репгао је да се на дан 5. октобра сазове општински збор ради нзбора бдборннка и заменнка на место оних што су иступили. Суд општ. београдске на основу поменути одборски решења а у смислу одредаба закона о општинама сазвао је за данашњи дан збор на начин законом прописани. Одбор је уједно одредио и два одборника за чланове бирачког одбора у смислу тачке 1. члана 21-ог и то: г. г. Сергију Станковића и Фердинанда Розелта. српски устшци протш турдкл У В Е 3 И СА НАРОДНИИ СЕОБШ У1УБИНУ од 1459—1814. год. ИСТОРИЈСКА РАСПРАВА У ДВА ДШЛА НАПИСАЛИ Р. АГАТОНОВИЂ и П. М. СПДСИЂ. (А^пдемијски Савет Бел. Школе наградио арвом видовданском наградом оишт. београдскеј. Мото: „ПОРА НАМЂ ПЕРЕСТАТБ ВНТ1 УМННМИ ЧУЖИМЂ УМОМЂ И СЛАВННМИ ЧУЖОИ С.ТДВОШ". КарамзиНЂ. ■(НАСТАВАК) У тои се окрабри сва војска, на Турке тако потуче, да их је остало на бојиом пољу око 5 000 мртвих, Ћесаревци изгубе 872 војника и 34 <.Фицира које мртвих, које рањених и задобију 50 застава. Зз Баната одступе Ћесаревци у намери, да пређу прево Смедерева и заишав Турцима с леђа да им одсеку везу и тиме да их принуде да иапусте Мехадију и Оршаву. Они доиста пређу 19 авг. Дунав код Смедерева, али ту дознаду, да се крећу

Тачно у 8 часова у јутру председннк општ. као председник збора објавио је да је збор отворен и иозвао је присутне бираче, којих је било иреко 20 на окупу, да по тач. 2-гој члана-21-ог поменутог закона изберу између себе 2 лица за чланове бирачког одбора Присутни бирачи иза брали су за чланове бирачког одбора г. г. Спасу X. Ристића-Шокорца секретара министарства финансија и Самуила Пијаде трговца овд За овим је одмах отпочето примање гласова и трајало до 12 часова када је прекинуто. У 2 часа ио подне настављено је примање гласова. Тачно у 5 часова по подне затворени су сви улази на биралиште и продужено примање гласова од оннх што се на биралишту затекли, који је рад трајао до 5 8 | 4 часова по подне. По азбучном списку имало је на овоме збору право гласа 2859. Од овог броја дошло је и гласало свега 416 гласача. Од овог броја датих гласова добили су ној едини кандидати и то: Турци из Ниша и Јагодине, којн их у мало не одсекоше од Београда; с тога брзо нааусте Смедерево и 28 авг. утврде се код Вишњице. Да би одржали везу с Банатом рвди хране, поставе мост на Дунаву. Велики везир по освојењу Оршаве дознав, да суЋесаревци у Смедереву, новуче се преко Видина к Нишу. Из Вишњипе Ђесаревци се наместе испред Београда 8. септ. Турци се ној&ве под Београдом и поседну, без икаква отпора, висове око њега. Веаики везир Јеген-паша 15 (4) септ. допре до Колара спали га и на брзо заузе и Сме дерево, које су браниди 150 људи. Они пак Турии из Мехадије и Оршаве пођу Дрином, и допру до Панчева, где буду сузбијени. Турци су се дуже задржали пред Београ дом, ве нападајући га, па се почетком октобра врате натркг. Ћесаревци пак пређу с већим делом војске у Банат и натерају Турке да одступе до Оршаве.^ 1 ) При одступању Ђесареваца из Србије особито су се одликовали Срби добровољци, који су се на сваком кораку борили с Тур(!) Натег V. Ј.: бевсћ. (1. оат. Кејсћеа, В. IV. 8. 345-347- — Серб. детопис, књ. 64. 2. I. стр. 24—25. Годишњица II. Чупића кп>. VIII. 8. 309—320.

За одборнике Мијаило Павловић тргов. 415 гласова. Никола Спасић трговац 416 гласова, Антоније Пеливановић чл. касације 415 гласова, Драгутин Милутиновић проф. Вел. Школе 415 гласова, Давид Були трговац 415 гласова, Драгутин Стаменковић секр. држ. савета 416 гласова, Настас Антоновић пред. вар. суда 415 гласова, Сава Џеваировић ћурчија 416 гласова, Љубомир Марковић инжињер 416гласова, Димитрије Довијанић директ, гимназ. 416 гласова, Мијаило Штрбић кројач 415 гласова, Иван Козлић ипжињер 414 гласова, Драгутин Величковић књиговођа 416 гласова, Др. Војислав Суботић-млађи 416 гласова, Драгутин Нвстић трговац 416 гласова, В.гадислав Ђорђевић бакал 416 гласова. За заменике: Јевта Стевановић проф. В. Школе 416 гласова, Ђорђе Богдановић трговац 416 гласова, Др. Марко Николић хемичар 416 гласова, Светозар Швабић трг. 416 гласова, Голуб Јаиић трговац 414 гласова, Дамцнма храбро, сиречавајући ах, да робе и пљачкају. У томе су се нарочаго одликовали нод својим капетанима: Јованом ТхурчиЛем који је војевао с Турцима на Мо рази; апетаном пожаревачке српске војске, који је испадао чак до Видвна, па је једвом праликом и једвог турског пу ксвника заробио; Мијушком КујунџиКем. који 30. авг. погибе у боју код Смедерева Станигаом Марковићем^) који чувајући срн ска села разбије једном са својвм људима једно пљачк&шко оделење турске војске код Гроцке, и другим командантима Срба до бровољаца. Једно јаче оделење српских хајдука имало је чешће судара с Турцима око Јкгодиве и Хасан-пашине Паланке. При навали турској к Београду, они су их за

С 1 ) О Станиши Марковићу — Млатишуми знамо, да је је још ва Евгенија био обер-капетан. 0 њс-му имамо ломена, да је 29. новем. 1733. г. код Брзе Наланке раетерао Турке и варобио Хвруп гашу год. 1739. 7. јануара Ставиша пође да запали мост на Морави. Но кад му то јагодински паша предупрети он ее овда окрене на Рудник, ааузме поруши и попали га. Колико је Станиша био Ћееаревцима, види се из његовог етрашног поступка наспрам побуњених Румуга, које је немилице сатирао. Најперг (ген.) ухапси га за то у Фебруару. Но маршал Ванис цусти га и преко барона Гендинга обдгри пред свим официрима златним ланцем, што се у многим приликама према непријатељу добро показао (1Ме Гг. ТћеНп. 8. 263--267.