Beogradske opštinske novine

Год. XIV.

— 159 -

Број Зб.

9. Штаб дивизиске команде у доњем београдском граду. 10. Сигиално телеграФСко оделеље и II телеграФско оделење на Бањичком логору. 11. Пекарска и месарска чета у доњем београдском граду. Све коморе горњих јединица сем болничарске чете имају доћи на збориште где је исто и за дотичне части означено. Ко не дође на одређено време, а изостанак не оправда, казниће се по определењу војног закона најстрожије. Брдска артиљерија биће на вежби 7 дана и са иете отпустиће се 19. истог месеца а свн остали обвезници из свиЈу јединица као и њихове коморе биће на вежби и маневру 16 дана. Сви обвезници горњих јединица и даваоци коморе за ове јединице позивају се да до конца тек. месеца дођу у здање општинског суда да им се наређење команданта VII пуковског округа бр. 8874 односеће се на предњу вежбу саопшти. Од стране суда општине града Беотрада 23. августа 1896. г. ОББр. 2172 у Београду. РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА ВАНРЕДНА СЕДНИЦА 16. августа 1896. год. Председавао председник г. Михаило М. Богићевић; од од■борника Оили: г. г. ЈоеиФ С. ЈовановиК, Мид. Ж. Марингсовић, Стеван П. Поповић, Дим. Гавриловић, Дамњан Стојгсовић, II. Антоновић, Сава Ковачевић, Сергије Станковић, ЈЗлагоје Милошевић, Јанаћ Конетантиновић, Т5лг,д. М. Ђорђевић, Сава М. Џевајровић, Мдхаило Михаиловић. I Прочитан је записник одборских одлука седниде држане 8. августа 1896. год. и примљен је без измена. Л Одборник г. Сава Џевајровић тражи, да се сва ошдтинска вересија од иојединих грађана, за које је општина иослала комору, најбрже и екзекутивним путем наплатп: Одборник г. Стева П. ПоповиЈз тражи, да се одмах изнесе одборској комисији на рад регулација Варош-капије. Председник је изјавио, да ће учинити шта треба по овим тражењима. Ш По прочитаљу акта управс вар. Београда и њених одељака АБр. 6533, 6672, 6570, 6538, 6803, 6534, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је пзјавио, да су Матилда и Маријета ћери Едварда Надлера чиновника, доброг владања и доброг имовног стања; да је Андреја Марјановић — Јовановић рђавог владања и сиротног имовног стања; да су му непознати Катарина Мандић шваља, Наталија Миљковић, Терезија Тирк служавка, Ђераси Ђузепе надничар, Мита Путник кочијаш, и Јелисије Матовић зидар. IV По прочитању -молбе Катарине Радовановић АБр, 6723, одбор је изјавио мишљење,

да се молитељици може дати тражено уверење о њеном породичном одноеу. V По прочитању молбе Милорада Т>. Гајића оиштинског инжињера и мишљења грађевинског одељења ГБр. 1918 одбор је решио, да се Милораду Ђ. Гајићу одобри тридесет дана осуства ради лечења с тим, да му се исто има рачунати од дана кад га стане употребљавати. VI По прочитању протокола лицптације АБр. 6765 држане за набавку сена и сламе, одбор је решио, да се набавка сена и сламе по прописаним погодбама уступи Луки Пурићу овд. као најнижем лицитанту по цени и то: по три динара педесет девет пара и деведесет девет стоти од паре од сто килограма сена и по два динара и четрдесет и три паре од сто килограма сламе. VII Председник извештава одбор, дајемасаЉубице Вучковић тражила судским путем извршење пресуде, квјом је општина осуђена да платп маси 25.706" 19 дип. на име накнаде штете са осталим досудама и да је кварт варошки о томе известио општину акто.м. По прочитању тога акта одбор је одлучио, да суд општински поднесе извештај у првој седници за овом, колико има општина да плаћа на име накнаде штете по свима до сада свршеним парницама, како би се сва овака плаћања једним решењем обухватила, а да се одговори кварту варошком, да до решења одборског 'не предузима ништа по овом предмету, VIII Предеедник износи одбору на решење захтев војених власти, да општина има за војску набавити и предати 321 коња или вредност у новцу рачунајући за свакога коња по 600 дин. По прочптању тога захтева АБр. 6631, одбор је одлучио, да се овај предмет одложи до прве седнице за овом. IX Председник износп одбору на решење представку друштва за улепшавање Врачара односно уступљења прихода- са цветног трга у корист цркве св. Саве и молбу Данпце М. Петровићеве да >ј се изда издржавање за три године од једном за свагда. Одбор је одлучио, да се оба ова предмега одложе до прве седнице за овом.

ОГЛАС Пошто командант Дунав. дивиз. области није одобрио прву лицитацију, која је држана на дан 25. тек. месеца за продају овчијих и овнујских кожа, то ће се по наређењу команданта дунав. дивиз. области од 27 овог месеца Еј>2 5571, држати дру! усмена лицитација, на дан 5. септембра ове год. пре подне од 9 сати у канцелариј и ове управе.

Кауција се полаже у готовом новцу или у српским вредећим папирима према излицитираној цени, Позивају се купци да реченог дана у означено. време дођу и лицитирају. Из канцеларије Управе дунав. стал. проФијант. слагалишта 29. августа 1896. године № 5065 у Београду. ОПГЛЕ-А.С У граду Крушевцу држаће се тродневни вашар о Малој Госпојини 8., 9. и 10. септембра ове године. На овоме вашару продаваће се стока и сви ово-земаљски производи, који су законом дозвољенп. Крушевачка пијаца чувена је нарочито са сточним тргом. Јавља се ово трговачком и осталом свету ради знања и управљања. Из канцеларије суда општине града Крушевца 17. августа 1896. г. РЈ>2 1184 У Крушевцу.

* Према наређењу Господина министра војеног ЕЈУ$ 4618 од 22. августа 1896 г. држађе се на дан 3. септембра ове год. јавна усмена лицитацијау гарнизону нишкоме за набаву и испоруку милион килограма пшенице потребних гарнизону нишком за идућу 1897. годину. Услови и све остало може се видети сваког дана у канцеларији интендантуре морав. див. где ће се и лицитација држати. Кауција према закону. Од команде моравске дивиз. области 24. августа 1896. год. ЕЛ5 7671 у Нишу.

0 Б Ј А В А Општина ова као сваке тако и ове године држаће тродневни вашар у варошици Брусу и то: у дане 29., 30. и 31. августа тек. године на коме ће се марва и остали ово земаљски производи законом дозвољени иродавати. Из канцеларије суда општине бруске 9. Августа 1896. год. № 777 у -Брусу. 0 Б Ј А В А Командант дунавске дивизијске области решењем својим од 23. августа 1896. год. ЕБр. 5486 смањио је г^ену сену, што се за овдашњи гарнизон набавља, од 5 на четири ааре по килограму. Ово смањеље цене вреди од 24. августа о. г. од сванућа. Суд општине београдске објављује ово грађансгву ради знања и управљања. Од суда оашгине београдске 23. авг. 1896. год. АВр. 7176 у Веограду.