Beogradske opštinske novine

Број 46.

— 202 -

Год XIV

Владимир Савик касаиин и Јулка жена Стојана Николића сењара; да му је непозната ЈБубица жена Петра ЈБотића ковача. III По прочитању молбе Мидана и Николе Јовановића АБр. 9772, одбор је изјавио мишљење, да се молиоцима може дати тражено уверење о њиховом породичном односу. IV По нрочитању молбе Јелене Тодић удове АБр 9486, и молбе Бранка Димитријевића са препоруком н решењем одборске комисије АБр. 2053, одбор је решио, да се Јелени Тодић удовој издаје из општинске касе на име издржавања по двадесет динара месечно од данас, из партије на издржавање сиротиње. Да се по решењу одборске комисије издаје на име издржавања Бранку Димитријевићу по двадесет динара месечно од првог маја о. г. из партије на издржавање сиротиње. V По прочитању накнадног извештаја комисије АБр. 9561, о узимању куће под закуп за смештај једног разреда основне школе на Врачару, одбор је решио, да се узме под трогодишњи закуп кућа Милана Јаковљевића, капетана у пензији за потребу школску за цену од сто тридесет динара месечно под погодбама, да он сам извриш потребне преправке, да општина није дужна доводити кућу у првобитно стање нити накнађавати оно, што се буде дугом употребом искварило; да се закуп овај може и пре рока раскинути са отказом на шест месеци раније, ако општина у времену закупа буде сазидала школску зграду. VI Председник износи одбору на одобрење процену имања Јанаћка Константиновића за просе бави што има ка Млечићима остави на миру Дубровачку републикуС) 3) Што неки историци придају Урошу надимак „апер§18" који по свој прилици долази од његове матере Ане, којајебила, као што смо напоменули, унука дужда млетачког; и на послетку 4) У неколико и то, што видимо да и сам Урош некако нагиње Латинима и приближује им се родбинском везом, а Јевдокија није била по пореклу латинка, већ Ана, друга жена Првовенчанога. Ма да сви наши извори о овом ћуте, те немамо и непосредних доказа, ипак према [ овим посредним разлозима с којима се за . сада, док се ова ствар временом боље не разјасни каквим сигурнијим доказом, мо- ј рамо задовољКти, наше је мишљење да је ј вероватна могућност да је Урош I заиста син Ане млечанке. Па пошто се Првовенчани оженио Аном 1217 г. изашло би да је Уро/и / рођен од прилике између 1217 и 1219. г. (1) е88с<1о е§И рауеп4е <1п Уепег^аш, рсиеће 1а аиа та<1ге ега поћПе сИ УепесЈа еазепЗо 1а герићНса сЦ Ка§иза гас,сотап<1а1а а!1а ро(;ег!опе <Н чиеПа, 81 соп4еп1аа8е. (Растић: Нгошса Ка^изта. Моп. врес. ћхв* 81аг. теујд. ХХУ. в. 89.)

цање Симпне улице, извршену од полициске власти услед решења Одборског од 5. септембра 1896. АБр. 7990. По прочитању те процене АБр. 9674 одбор је решио, одобрава се процена имања Јанаћка Констандиновића у Скадарској улици за просецање Симине улице извршена од кварта палилулског 4. новембра 1896. г. по којој се има платити сваки квадратни метар по двадесет и осам динара у сребру. Да се исплата изврши из регулационог Фонда по могућству п то пошто се сви терети интебулисани скину и тапија на општину пренесе. VII По прочитању молбе есна®а рибарског АБр. 9594 и мишљења у праве трошарпнске АБр. 9680, одбор је одлучио, да се овај предмет одложи до прве седнице. VIII По прочптању акта одбора за прикупљање прилога за пострадале од поплаве АБр 9604, одбор је једногласно решио, да се из касе општинске а из капитала општинског изда одбору -за прикупљаље ових прилога десет иљада динара у сребру као помоћ пострадалима од поплаве у Србији. IX Председавајући износи одбору на решење извештај одборског повереништва ГБр. 2340 о уступању општинског земљишта задрузи за подизање домаће индустрије. Одбор је одлучио, да се решавање по овом предмету одложи. док не дође на решавање извештај одборског повереништва о продаји општинских непокретних имања. X На предлог председавајућег одбор је одлучио, да се у првој седници за овом изврпш Краљу Урошу I крштено је име Драгослав а надимак Урош, под којим је и познат у историји, добио је како веле историци у почаст свог прадеде жупана Уроша Великог.О) Сем овога Урош је био познат и под надимцима: страшни^) храаави, абави и аперзгз. Назив страшни налазимо у повељи Дечанскога Хилендару, где он вели о себи: „Стеранв ввнукв превисокако и светако и страшаго крал1а СтеФана Уроша."( 3 ) Храпави пак једни веле звао се за то, што је говорио некако из гркљана т. ј. кркљао,( 4 ) а други, што је Урош I пре владања имао по целом телу некакву проказу, па му се у сну јавио св. Никола и рекао да се окупа у води (бањи) поред реке Лима у Рашкој и тако „омивЂета исцелен-в бивт. због чега је кад је ступио на престо, на том месту подигао манастир истом свецу, где су долазили болесни ради оздрављења.( 5 ) Надимак „апербГв" биће да долази од његове (1) Видаковић: Иет. е.т. ср. нар. 8. 10 7 :; Раић: Ист. разн. слов. народовЂ. 8. 387. ( 3 ) РејасеуЈс: Шз1. 8етае 8. 198. ( 3 ) Моп. 8егћ 8. 110. ( 4 ) П. Срећ..- Ист. срп. н. II 8. 129. ( 6 ) Гласник V. 8. 52.

избор поротника за 1897. год. и чланова комисије за разрезивање коморе војене према садањем закону о устројству војске. XI Услед изјаве одборника г. Николе Снасића, да не може вршити дужност члана пореског одбора због честог путовања, одбор је решио, да се Никола Спасић ослободи дужности члана пореског одбора изабрав на његово место Николу Вулковића, трг. овд. XII По нрочитању предлога школског одбора за дунавски крај АБр. 9038, одбор је решио, да се из непредвиђених потреба изда школском одбору за дунавски крај две стотине динара за набавку материјала и алата за ручни рад у основним школама дунавског краја. ИЗВЕШТАЈ о раду санитетског оделеаа општине београдске Од 20. до 26. октобра 1896. г. I. Санитетско аолициски вршени су свакога дана с полпциском влашћу Од неуредности на!>ено је : 1. У кварту варошком: 22. октобра код Милоша ГолубовиКа млекара на великом тргу волеко млеко. Јован МиловановиА и Стеван МиливојевиИ сељаци из вел. Иванче донели живину на обраницама. 26 октобра Наум Анђелкови% пиљар до реалке продавао труло воКи. Анастас ЈовановиИ ашчија до реалке (Узун Миркова улица) продавао водено млеко. Код Стојана ЈовановиКа бурекџије на варошкапији велика нечисто&а. 2. У кварту теразиском и савамалском : 23. октобра код НиИифора МиленковиАа продаваоца ужичких производа на теразијама 94 киле аоквареног сувог меса и кобасица. Код Петра СтојковиЛа касапина на Теразијама иун ду(1ан иоганог саиуна 24. октобра код Станоја ИантпвиИа продаваоца ужичких производа 89 кила аоквареног сувог меса и кобасица. матере као што то вели и Пејачевић. Абави пак значи што и храпави. Сад настаје питање где је био и шта је радио Урош I док је владао његов старији брат Владислав? Као што су обично владаоци давали евојим млађим наследницима поједине области на управу и то обично Зету, биће да је и Урош за време владе Владисдава, имао на управа Зету и помогао брату. Кад је Владислав отерао Радослава с престола повредио је закон о наследству, јер би по том праву имао доћи син Вуканов а не он. С тога је овим била увређена не само властела већ и стриц му Сава, кога видимо да оставља архиепископску столицу и одлази у Јерусалим. Даје св. Сава заиста био љутит види се и из нарицања Владислављевог на гробу његовом, јер вели: „ вђмб отвче мо1е свгришенше прт.вше бЂчоун отв мене сотвор® те и краме свођго ти отвввства ввзбрани прљставити се'^ 1 ) Према овом изгледа да (!) П. Срећ.: Ист. ср. н. 8. IV 21. — У животу Св. Саве од Доментијана стоји и овако : „ ...,не иде же вб полатн Владиелавт> кра.п,, но первје иде ко стаго гробу и нему же лрипаде о перетт. главои дУаше, глаголици: ■ако мое еогреште прогна тт . отечества твоего., и кј - оми