Beogradske opštinske novine

Број 5

- 18 —

Год. XV

Јовановић дрвар, Риста Петровић каФвџија. Светозар Стојадииовић бакалин, Хајм — Мика — Мејухас трг. ђ) ири кв. савамалсном : Алекса Крсмановић грг., Ванђел Тома дуванџија, Васа Николић дрвар, Влајко Гођевац трг., Гавра Пурић трг., Давид Симић трг., Димитрије Ђорђевић трг. Драголхир Здравковић трг., Илија Анхоновић трг. Петар Ђурић трг. Риста Паранос трг., Стеван Павловић трг. е) ири канцеларији среза врачарског: Аксентије Голубовић кравар, Алекса Анђелковић механџија, Благоје Ајдуковић каФ. Владимир Д. Губеревац каФ., Димче Срдановић лебар, Ђорђе Бранковић иензионар, Ђура Пантелић иензионар, Јован Влаховић пензионар, Јован Драгашевић пензионар, Јован Ђорђевић бакалин, Јован С. Миловановић дрвар, Коста Делић предузимач, Љубисав Лишанин приватије, Љуб. Остојић пензионар, Милош Бошковић лебар, Михаило Магдаленић пензионар, Наум Младеновић бакалин, Никола Милишић бакалин, Павле Хорстиг пензионар, Сава Мајсторовић брашнар, Сима А. Добросављевић пензионар, Стојан Трајковић шпекулант, Фердинанд Розелт предузимач, Франц Штибнер каФеџија. VIII Председник износи одбору на решење питање о продужењу уговора о закупу куће за канцеларије палилулског кварта. По прочитању уговора закљученог 10 априла 1891 који је ошптина продужила 23 септ. 1893 АБр. 5430 и коме 1 маја 1897 год. рок истиче,. и по прочитању акта сопственика те куће АБр. 10854 којим тражи извесну суму новаца за оправку те куће, одбор је решио, да се уговор о закупу куће масе Др. Лазе К. Лазаревића за канцеларије кв. палилулског продужи још за три године рачунајући од првог маја ове 189седме године под истим погодбама и по цени од две хиљаде и четири стотине динара у сребру годишње.

КРАЈБ УРОШ I ВЕЛИКИ ИСТОРИСКА РАСПРАВА Мото: СгеЗеге ипа соза, регеће 81 е исН(;о <Нг1а е регсће поп 81 е ати(;о сига б! еватјпаг!а, (а 1ог4о а1ГиЦе1еио <1е1Гиото. ТеорагЈл напиоали: П. Ј. ГРВБЕНАРОВИИ и Т. КОБЛИШКА (По ареаоруци Академијкког Савета Велике Школе ова је раеарава награЈјена нарочитом видовданском наградом оаштине бео^радске у 1895. 1од.) (наставак) Но, пре но што о овом будемо дали и своје мишљење, неће бити излишно ако изнесемо у кратко мишљење досадањих писаца, који су на овом радили и о њима по нешто рећи. Као полазна тачка за расправљање ове ствари служио је натпис на цркви Бојанској код СоФије, који гласи: Взвдвиже са ш семлА и свзда са пр]>пистг1 храмт, стаго иерарха хва Н иколђг и стаго и великославнаго м^ченика хва Пантелеимона течениемв и троудомв и лмбовншб многои« Кали"ћна севастократора, братучеда царева,

Да грађевинско одељење прегледа ову зараду и поднесе суду извештај какве се оправке имају извршити, које падају на терет закупцу према уговору и шта би исте коштале, а суд да тај извештај поднесе одбору на решење. IX По прочитању молбе В. Марковића и Павловића овд. трговаца АБр. 11067 да остатакдуга у 90 дин. за саграђени тротоар пред кућом у дубровачкој улици, коју су купили на лицитацији, не плате цео но само половину, — одбор је решио, да се ова молба одбаци и да се цео овај остатак општинског примања у 90 дин. од молиоца наплати. X Председник извештава одбор, да је добио писмо управе манастира Драче. којим се умољава да скупља прилоге за оправку истог. По прочитању тога писма АБр. 11066 одбор је изјавил, да председник општине може приватним путем скупл>ати прилоге од појединих грађана. XI Нредседник извештава одбор, да је превисоким указом од 31 децембра 1896 год. постављен за председника оиштине г. Никола П. Пашић бивши изванредни посланик и пуномоћни Министар у Петрограду и да је према акту управе вар. Београда АБр. 47 дошао г. Пашић да на ову дужност положи законом прописану заклетву, што је и учинио. Одбор је нримио к знању ово полагање заклетве г. Пашића. XII У овој седници одборској накнадно су пололожили заклетву на одборничку дужност одборници г. г.Коста Д. Главинић, Ник Р. Поповић и Др. Пачу.

ввнукг, стаго СтеФана, кралћ срћбвскаго; написаже са при царвство блгарское, при благовЂршћмБ благочвстивФМБ и христолмбивЂМБ цари КонстанБдшгб Асвну, едикто. вб лето зфаЕЗ.«0 Иричек у својој „Историји Бугарије" врло мало говори о Константину Теху. Он ослањајући се на једну листину у којој сам Константин о себи вели: свлтаго Симемна НемаА, деда царства ми",( 2 ) тврди да је он Србин, син Техов а унук Стевана Немање.( 3 ) Али опширније о овомговоре: Руварац, Ив. Павловић и П. Срећковић. Руварац у својим „Прилошцима (Глас. 49 8. 13—17) тврди да је Ансбертов (Апвћег11 Мвћнча с1е ехресИНопе М<1епс1 ши1е ■ Г1С1 шрегаЈот, есКсШ Добровски Рга^ао 1827 8. 33) „Тоћн" син Немањин, који је по уговору Барбаросе саНемањом (27 јула 1189 г.) треба да узме кћер Бертолда херцега Далматинског -— једно исто лице са ( Ј ) Овај је Факсимил слике овог записа, г. Сава Груић, бив. српски посланик у Вугарској, дао на самом меету начинити. Слика са натнисом налази се у народној библиотеци у Београду. ( 2 ) ШаФарик : Рата4ку, 8. 23. ( 3 ) Иричек: (тезсћ. <1. Вч1§. е(;с. з. '209 и 884.

РАСПОРЕД полугодишњих испита у београдоким осн. школама /, Код Саборне цркве 28 јануара пре подне: у I раз. мушке и I разр. женске школе. По подне: у III раз. мушке и II раз. женске школе. 29 јан. пре подне: у II и V р. 2 од. мушке и III р. женске школе. По иодне: у IV и V р. 1 одељ. мушке и IV р. женске школе. II, На Дунавском крају 28 јан. пре подне : у V р.; IV р. 1 од.; IV р. 2 од.; и III р. 1 од. муш. школе. По подне: у II р. 1 од.; II р. 2 од. мушке и I р. 1 од.: I р. 2 од.; и приправном раз. женске школе. 29 јануара пре подне: у III р. 2 од. мушке; III и IV раз. 1 одељ. и III и IV р. 2 одељења женске школе. По подне: у II р. 1 од.; II р. 2 од. женске; I р. 1 од.; I р. 2 од.; и приправном разреду муш. школе. III, На Теразијама 28 јануара пре подне: у IV р. муш. и IV р. жен. школе. Поподне: у III р. муш. и III р. женске школе. 29 јануара пре подне: у II р. мушке и II р. женске школе. По подне: у I р. мушке и 1 р. женске школе. IV, На 3. Врачару 28 јануара пре подне : у Ш и IV р. мушке; и III и IV р. женске гаколе. По подне: у I и II р. мушке; и 1 и II раз. женске. V. На И. Врачару и Савинцу 28 јануара ире подне: у II р. женске; II р. 1 од. муш. школе на И. Врачару и III и IV р. жен. школе на Савинцу. По подне: у II р. 2 од. и IV р. мушке и П1 р. женске школе на И. Врачару. 29 јануара пре подне: у I р. мушке школе на Савинцу; I и IV р. жен. школе Тбур;, т . ј. „отац Константина, цара бугарског а син СтеФана Немање, и по томе брат СтеФану првовенчаном, Вукану и Сави." Но ово мишљење отпада кад се зна да је „Тоху' - рђаво прочитано из онога документа (где стоји у генитиву Толни) Толин (српски Тољен) и да је овај био син Мирослава, Немањина брата а кнеза Хумског.0 Ив. Павловић( 2 ) полазећи од онога што је Константин Тех рекао у својој листини, тврди да је Константинов отаг^ син Немањин и тражећи који је то од три позната сина Немањина, долази до закључка, да то мора бити Стеван Првовенчани и да се он звао Тех.( 3 ) Напослетку завршује да је Стеван Првовенчани имао не 4 већ 5 синова: Радослава, Владислава, Стефана, Предислава и Уроша — да је СтеФан тај Константин. Да би пак ово довео у везу са оним записом на цркви Бојанској, где (!) т §аг. Кеуие, 1898 г. 8. 23—27 , Гл. XXXV. 1,-) Гласник БУП а. 150—178. ( 3 ) Гласник БУН 8 159. То је Павловић, како он вели, извео из Орбинја који каже, да је непоередни наследник Немиљин био нијстарији еан његов „ТаћотП" (Види М Орб.: Ша(;. (1. 81. р. 249); но мићемосе па ово вратити.