Beogradske opštinske novine

— 35 -

:МВ[_9

ничких послова требало узети нарочитог правозаступника, па предлаже одбору, да ово усвоји и одреди начин за избор општинског правозаступника. По саслушању овога одбор је решио. да се правозаступнички послови општине београдске повере нарочитоме лицу, које мора бити јавни правозаступник; да се преко општинских новина позову правозаступници да поднесу писмену понуду, који би се хтели примити да заступају општину и да раде општинске правозаступничке послове и са којом наградом. Погодбе за овај стечај да пропише суд општински, међу којима да буде и тај, да ће правозаступник бити дужан сваког дана у одређено време бити у суду општинском и давати потребна обавештења и мишљења. VII Председник извештава одбор, да се је досадањи члан суда г. Н. Трпезић примио државне службе и да би требало на његово место изабрати другог члана суда; у исто време изјављује, да би требало, према развијености послова у општини нарочито у судском одељењу, као и ради отправљања административних ствари, — изабрати још једног члана суда, који би могао замењивати и нредседника општине, кад се потреба укаже. По саслушању овога одбор је решио, Уважава се у свему предлог председника општине, да се данашњи број чланова суда умножи са још једним чланом за послове у предлогу означене, и да се, према томе, на дан двадесет трећег Фебруара ове год. сазове збор општински ради избора два члана суда за општину београдску. Придају се председнику збора за чланове бирачког одбора г. г. Милутин Ј. Марковић и Соломон Ј. Азријел одборници, Да суд општински даље поступи по закону. Овом приликом одбор је у интересу општинских послова изјавио жел^у, да гранису знали шта да се ради или што су били већ у мањем броју а пре куд и камо надмашнији. С тога, мислећидаих је Михаило издао, нагну у бегство. На њих тако 1 збуњене Грци одмах нападну и већи део њих погубе; остале, осим мало њих, живе ухвате, а ме1)у њима и самог ахајског принца. Сицилиски краљ пак са мало својих тајно побегне".^) Дакле Михаило епирски и његови савезници буду потученп и наш краљ Урош мораде отступити одПрплипа и његове околине и „наиустити све земље које је освојио осим Призрена и његове о6ласти."( 2 ) Но и ако краљ Урош I, као што смо видели, није са сво.јим покушајем на југу прошао славно, ипак он не клоне духом да и даље ради на осигуравању и проширењу своје државе. Сад он обрати пажњу на север, на Мачву, због чега је, као што кемо видети ратовао 1267 године са Маџарима. Но пре тога гледао је да се они окану претензија на Хум, па да би то постигао он ступи у пријатељство са угарским краљем Велом IV дајући му више (') №сГ. бге^. 8. 71—75. ( 2 ) Љ. Ковач. — Љ. Јов.: Иот, ср. н. I 8. 100.

ђанство, ако нађе за потребно, и ако му буде могућно, изабере једног правника за I члана суда. I VIII На предлог председника оштине, одбор је решио, да одборници г. г. Д-р Лаза Пачу, Дим. Ћирковић, Мих. Павловић , Милутин Ј. Марковић и Драг. Величковић, као одборски повереници са председником општине проучавају евентуалне понуде за остварење зајма општинског и подносе одбору од времена на време извештај о своме раду и успеху. IX Председник износи одбору на решење- извештај одборског повереништва изабратог у седници одборској од 23. Јануара 1897. АБр. 239 за проучавање предмета о закупу кућа Јов. Илића пензионара и Д-ра Марка Николића хемичара, узете за диФтеричну болгшцу. По нрочитаљ}' тога извешгаја АБр. 653, одбор је решио, Усваја се у свему предлог одборског повереништва изложен у овоме извештају и према томе има се продужити уговор о закупу куће Јов. Илића још за годину дана од првог новембра 189 шесте годиие по истој цени и по истим погодбама с тим да се у овој кући могу лечити само дифтерични болесници. Да општина са разлога у извештају наведених сматра, да према Др. Марку Николићу нема никаквих обавеза и да му према томе није дужна ништа плаћати на име кирије.

општински послови Избор кметова. — Досадањи члан суда општине београдске г. Никола М. Трпезић примио се државне службе, на чије се место има изабрати нов члан суда. пута и војну помоћ. Тад је (1260) у Угарској, у највећем јеку плануо рат између Беле IV и чешког краља Отокара II, који се био започео још пре готово 15 година. Узрок овом рату датира се још од 1246 г. кад је Бела IV у савезу са Отокаром II чешким ратовао иротив Фридрика аустриског, који тада погине од мача Вартола Франхопана. Рат је овај воћен што је Фридрик аустриски, кад је оно Бела од иоплаве татарске 1241 г. добегао са женом и децом к њему, употребио прилику и заробио га, те му је Вела, да би се ослободио, морао том приликом на писмено уступити неке суседне жупаније. Смрћу Фридриковом Аустрија остане без законнтог мушког наследника, те је око ње неколико година пламтио рат свих против свију, док се 1252 г. краљевић чешки Вацлав, младић од својих 23. год. не ожени једном законитом наследницом аустриском. И од овога доба место рата свих против свију, настаје рат између Чешке и Угарске (наравно опет око Аустрије), који се је продужио и до ступања на престо Отокара II, и овај, да би једном Чешка данула душом од непрестаног ратовања, преда

Осим овога одбор је општински у сед| ници својој од 31 Јануара 1897 год. на | предлог председника општине решио, да I се у интересу општинских послова изабере још један члан суда. Према овоме ће се на дан 23 Фебруара 1897 год. држати општински збор ради избора два члана суда за општину београдску. Збор ће се држати у здању општинског суда. Збор за бирање почиње у 8 сати изјутра а бирачи могу долазити на збор до 5 сати по подне, у које ће време престати пуштање бирача на биралиште, али ће се примити глас од свију оних који на збор до 5 сати буду дошли. Од 12 часова до 2 по подне гласање ће бити прекинуто. Ч им председник збора каже да је збор започет, бирачи ће (њих двадесет најмање) изабрати из своје средине два лица за чланове бирачког одбора.

Н А 3 Н А Њ Е На основу одељка код г. члана 6 и 7 правила о новом гробљу, Суд београдске општине овим објављује свима онпма којп имају сарањених сродника на новоме гробљу, да је истекао рок првом „турнусу" 1886—-1896 првог јануара ове године и да ће ирекопавање старих гробова одпочети најдаље првог марта ове годнне, пошто су скоро све парцеле попуњене. Прекопавање ће се вршити оним редом, којим је укопавање одпочето без обзира да ли је гроб плаћен или је дат бесплатно. Јер према одељку под А. члана 4, правила нико нема права својине земљишта на новоме гробљу но само привремену службеност. Но ко оће и даље да задржи гроб својих упокојених сродника и пријатеља, може то учинити, ако плати: Бели'Штајерску до Семеринга, алп ипак задржи себи назив „војводе штајерског," у чему је и била клица будућем рату. Бела IV преда ову војводину свом сину Стевану (У), кога још у 15 години ожени ћерком Куманског војводе Кутена. Алп Отокар II, и ако је сам предао Штајерску, ипак од како је ту изгубио није мировао, гледајући да је ма на какав начин опет поврати. А наскоро му се и указа прилика. Тада је Штајерска спадала под надбискупа солноградског где је био надбискуи, митом изабранп. ФилВп, брат корушког војводе Улрика, човек неспособан за свештеника и који је свој живот проводио више мање раскалашно, због чега га папа Александер IV прокуне а капитол избере себи за надбискупа, секванског бискупа Улриха уз кога пристане и Стеван Шубић бан Хрватски, намесник младог Стевана, сина Белиног.( Ј ) Сад се, због овога, у Шгајерској створи корушка странка и настане рат између ове две странке. (НчставиКе се) (!) Онде треба имати на уму да је Стеиан, син Бедин, владао, Штајерском под надзором овога Шубића бана хрватског.