Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

ГОД. XV.

НЕДЕЈБА, 13 АПРИЛА 1897.

ВРОЈ 16

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-ПУТ О®«ЦЕНА: За Србију на годину — на пола године За стране земље на годину

динара

— — 3 — — 9

ПРЕТИЛАТУ ВАЉА СЈЈАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСИОДЕНЦИЈЕ IIА УРЕДНИКА

РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. НЕПЛАЋЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ

0 Б ЈАВА Наредбом председника општине града Београда од 7. о. м. ЛБр- 669 учињен је овакав распоред са г г. лекарима општинским: 1 , Бг Самуило Попс, вршиће дужност санитетско полипијског и сиротињског ле • кара у кварту дорћолском; станује у Душановој улици бр, 45, до св. Савског дома; 2., Бг Фрања Рибникар вршиће дужност санитетско-полицијеког лекара у целом кварту врачарском а дужност си ротињског лекара на источном врачару; станује на цветном тргу Његушева ул. број 213., Вг Даринка Маленићева, вршиће дужност сиротињског лекара на западном врачару и водиће надзор над негом и чувањем деце, што се о општинском трошку издржавају; станујеу балканској улици бр. 10. 4., Ог Милорад Гођевац, вршиће дужност санитетско-полицијског и сиротињског лекара у кварту савамалском; стан ул. иоплукина бр. 9. 5Бг Бока Николић, вршиће дужност санитетско полицијског и сиротињског лекара у кварту теразијском; стан у ул. краљице Наталије бр. 27 6., Вг Јован Станковић вршиће дужност санитетско-полицијског и сиротињског лекара у левој половини палилулског кварта, од ул. видинске и ратарске; стан у хилендарској ул. бр. 17. 7., Ог Влада 'Борђевић, вршиће ду жност санитеско-полицијског и сиротињског лекара у десној половини кварта палилулског. од ул. Видинске и Ратарске; станује у дворској ул. бр. 11. 8., Бг Демостен Николајевић каошеФ лекара, вршиће дужност санитетско полицијског лекара у кварту варошком, стан у Јевремовој ул. бр. 36. 9., Бг Михаило Хаџи Лазић, вршиће дужност си| Отињског лекара у кварту варошком; станује у ул. Југовића бр. 11. Сви санитетско-полицијски лекари врше и преглед мртваца и издају посмртне листе сваки у своме кварту.

Грађанстно семожеи у сваком кварту известити где који лекар станује. ЛБр. 669. Од суда општине београдске 8. априла 1897. год у Веограду.

ОВЈАВА ГрА'БАНСТВУ БЕОГРАДСЕОМ Пошто је безимено друппво за електрично осветлење Београда, исиунило погодбу изложену у чл. 43 уговора о електричном осветлењу Београда, и поднело на потврду нову претплатну листу за претшгатнике електричног осветлења коју је надзорна комисија општинска усвојила и одбор општински одобрио у седници својој од 27. марта ове године, то суд општине београдске, објављује, грађанству београдском: да почев од 16. априла ове године, важи ова претплатна листа за претплатнике електричног осветлења, која гласи: ОИШТИНА ГРАДА ВЕОГРАДА Безимено Друштво за осветден.е Београда Преталатна листа. Долепотпнсати претплаћујем се код горе означеног друштва а по одредбама ове претплатне листе на годин месеци ито: На лампа сијалица од ио свећа. На иламених лампа од ло свећа. На потребиу количину струје за индустриске циљеве а за кућу у улици Бр овде у Београду. За струју утрошену на горе споменути циљ плаћаћу динара, месечно или према стању, које буде показао струјомер од ампера а који буде иоставило друштво. Поменути претплатни рок продужиће се према одредби чл. 11 ове претплатне лпсте ако не буде писмено отказан на петнаест дана пре истека његовог. У Београду 189 Подп. нретплатника

са сгапом у улици Бр, Примедба: ова се претплатналиста иснуњена и потписана мора завести у нарочиту књигу Онштине Београдске.

Услови претпдате Члан 1. Безимено Друштво за осветлење Београда даје електричну струју у границама обележеним чл. 9 н 31 уговора сваком оном, који се претплатп најмање за шест месеци. и којн пристане на одредбе ове претплатне листе. Члан 2. Друштво ће о свом трошку спровести струју од гдавног уличног спроводника па до стана или до уличне граниде пмања ако стан ннје на улнци. Члан 3. При нотпнсу ове претплатне листе претплатник ће ноложити каси друштва на име гаранције по 2,50 дин. од сваке лампе сијалице, а по десет динара од сваке пламене лампе (ако другу какву погодбу, која не може бити тежа од ове. не би међу собом утврдили). Ова сума вратиће се претплатнику по истеку његовог претплатног рока, ношто се иретходно одбпју суме, које претплатник има да нлаћа друштву. Члап 4. Претплатник ће према потреби ма кога дана од 7 часова пре нодне до 7 по подне, доиустити чиновницима друштва, да дођу до апарата и инстадације, да их прегледају. Ово прегледање инсталације друштво ће бити дужно вршити најмање једанпут свака трн месеца, Друштво задржава себи право у шггересу нретплатника, да обустави струју свакој инсталацпји, која ио извршеном прегледу не би одговарала нрописима општинског правилннкаСамо ће друштво имати кључ од сандучета, у коме је прекидач за довод струје Члан 5. Електрична струја бићена слободном расположењу претплатнпку у границама његове претилатне листе. Потрошња претплатника бележиће се струјомером система, који буде усвојила опшгина и друштво. Изречно је забрањено претплатнику, да ма што мења у струјомеру п њиховим споредним органима, нпти у његовом положају без присуства друштвеног чиновника. Сваки струјомер пре иего што се намести код претплатника мора бнти оверен у физичком инстнтугу Вел. Школе, ако претплатник сам купи сгрујомер, он га такође мора оверити у номеиутом заводу. Сваки оверен струјомер однеће се непосредно из физичког института код претплатника и у прнсуству једног општпнског чиновника код претплатника наместити. Када се поклопац струјомера намести запечатиће се печатом претплатника и концесионара. Друштво ће моћи само у присуству претплатника или његовог заступника скинути те печате, кад за нужно нађе, да стројемер очистн или подмаже, по сваком свршеном том послу печати ће се нонова ставити. Струјомер ће се подврћи поновиом прегледу или оверавању на захтев било претплатника бпло друштва. Трошакоко оверавања сноси она страна, која поновно оверавање буде тражпла.