Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

ГОД. XV.

НЕДЕЉА, 20 АПРИЛА 1897.

БРОЈ 17

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕ ДАН-ПУТ

ЦЕИА: За Србију на годину — — — — на пола године — — — За стране земље на годину — — — —

6 динара 3 9

11РЕТПЛАТУ БАЉА ОДАТИ УПУТНИДОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОДЕИЦИЈЕ НА УРЕДНИКА

РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. НЕПЛАЋЕНА ПИСМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ

НАРОДУ СРПСКОМ Објављујем Моме драгоме народу, да на неко време полазим на пут изван Отаџбине. На основу члана 9. Устава земаљског наређујем да Ме у вршењу Краљевске власти, по прописима Усгава земаљског, заступа Мој министарски Савет у свему, осим права помиловања, давања одличија, наименовања министара и чланова Др жавно! 1 Савета и наименовања у војсци. Препоручујем и у овој прилици Своју драгу Отаџбину закриљу Свемогућега. 18 априла 1897 год. у Београду. Адександар с. р.

ПОЗИВ РЕГРУТА По наређењу команданта VII пуков ског округа од 4. тек. месеца Бр 3746. имају се на дан 25 т. м упутити на службу у сталан кадар сви регрути из 1896 године одређени за пешадију, а тако исто и они регрути из године 1894 и 1895, који су били привремено неспособни па у 1896 години оглашени за способне. На основу предњег наређење команданга VII пуковског округа. позивају се сви они младићи регрутовани у 1896 години, а који до сада у кадар упућени нису, да 25. т. м тачно у 7 сати пре подне дођу у двориште општинскога суда, одакле ће се са списком упутити у штаб VII пуковског округа, ради упута у сталан кадар. Сваки регрут има собом понети два пара чарапа, један пар рукавица и 6 до 8 дина^а готовог новца за куповину ситница. Од овог позива нико изостати не сме, јер сваки регрут оддана позива за ступање у сталан кадар подлежи под војену дисциплину, а ко овом позиву не би следовао казниће се дисциплински. Од стране суда општине града Београда 16. априла 1897. г. ОВБр. 857.

П А Р Е Д Б А Према наредби г. Мвнистра Унутр. Дела СБр. 1819 од 18-ог Фебруара тек" год. има се каламити крављим богињама све становништво београдско које није никад каламљено, пли које није за последњих 10 год. каламљено са успехом То опште каламљење, вршиће се од 15-ог Априла до 30-ог Маја ове године сваког четвртка, недеље и празничног дана у целој вароши после подне од 3 сата и то: У кварту варошком — у гостионици „Уједињење" У кварту теразијском — у локалу „Душан Силни" У кварту палилулском — у каФани „Официрска Касина 1 ' У кварту врачарском — у ,Сали Мира" У кварту савамалском — у гостио ници „Златна Лађа" У кварту дорћолском — у згради „Црвеног Крста". Ко не би донео — довео дете на ка ламљење као и одрасли, који не дођу да се каламе, биће први пут кажњени са 5—10 дин. а опет ће се морати каламитл, други пут са 10 — 20 дин; а ако који постане узроком заразе, са 100 дин. у корист касе општинске (види распис г. Министра Унутр. Дела СБр. 3749 од 19. Марта прошле год) Допуштено је свакоме да се калами приватно од неког лекара, но то мора доказати уверењем од лекара који га је каламио. Ученици и ученице свију без разлике школа, каламиће се у школама, у данима који ће се касније одредити споразумно са старешинама школа. ЛБр. 656 Из канцеларије лекарског оделења управе града Београда 10:Анрила 1897- год Београд.

0 Б Ј А В А Наредбом председника општине града Београда од 7. о. м. ЛБр. 669 учињен је овакав распоред са г.г. лекарима општинским: 1 , Вг Самуило Попс, вршиће дужност санитетско полипијског и сиротињског лекара у кварту дорћолском; станује у Душановој улици бр, 45, до св. Савског дома; 2., Бг Фрања Рибникар вршиће дужност санитетско-полицијског лекара у целом кварту врачарском а дужност сиротињског лекара на источном врачару; станује на цветном тргу Његушева ул. број 21. 3., Бг Даринка Маленићева, вршиће дужност сиротињског лекара на западном врачару и водиће надзор над негом и чувањем деце, што се о општинском трошку издржавају: станује у балканској улици бр. 10. 4., Вг Милорад Гођевац, вршиће дужност санитетско-полицијског и сиротињ ског лекара у кварту савамалском; стан ул. поплукина бр. 9. 50г г Бока Николић, вршиће дужност санитетско полицијског и сиротињског лекара у кварту теразијском; стан у ул. краљице Наталије бр. 27. 6., Ог Јован Станковић вршиће дужност санитетско-полицијског и сиротињског лекара у левој половини палилулског кварта, од ул. видинске и ратарске; стан у хилендарској ул. бр. 17. 7., Бг Влада Ђорђевић, врншће дужност санитеско-полицијског и сиротињског лекара у десној половини кварта палилулског. од ул. Видинске и Ратарске; станује у дворској ул. бр. 11. 8., Бг Демостен Николајевић каошеФ лекара, вршиће дужност санитетско полицијског лекара у кварту варошком, стан у Јевремовој ул. бр. 36. 9., Бг Михаило Хаџи Лазић, вршиће дужност сиротињског лекара у кварту варошком; станује у ул. Југовића бр. 11. Сви санитетско-иолицијски лекари врше и преглед мртваца и издају посмртне листе сваки у своме кварту. Грађанство семожеи у сваком кварту известити где који лекар етанује. ЛБр. 669. Од суда општине београдске 8. априла 1897. год у Веограду.