Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

ГОД XV.

НЕДЕЈБА, 10 МАЈА 1897.

ВРОЈ 19

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-ПУТ

ЦЕНА: За Србију НА ГОДИНУ — — — — — НА ПОЛА ГОДИНЕ — — За стране земље на годину — — — —

- 6 ДИНАРА - з - 9

ПРЕТПДАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТПИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА

РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ. НЕПЛАЋЕНА ПИСМА НЕ ПРИМА1У СЕ

О Б Ј А В А Прво четворомесечје за наплату пореза ове 1897. годвнс, иоекло је концем меседа Априла, По паређењу члана 102. закона о непосредном порезу и распису Господипа миМистра Фипапсија од 17. Априла ове год. По.Бр! 9293, Одељење је наредило квартовним порезницима, да од данас приступе егзеаутивној наплати пореза од свију дица, коЈа порез за прошло четворомесечје до данас још нису платила. Одељење овим и последњи пут опомиње и позива грађанство, да порез за истекло четворомесечје као и порез за раеије године, одмах положи каво би избегло непријатпе Јшсл-едиде од егзекутивае наплате. Из Пореског Одељења града Београда 5. Маја 1897. године. Пор.Бр 1 5504.

0 Г Л А С

Услед наредбе УправеВар Београда Бр. 20226, ставља се грађанству до знања, да сваки, који жели вадити пасош за инострансгво мора се претходно обратити овом општинском суду за допуст, којом приликом мора показати пореску књижицу и војни билет. Из статистичког оделења општиие београдске 1. маја 1897. године у Београду СтБр. 1074.

Н А Р Е Д Б А Према наредби г. Министра Унутр. Дела СБр 1819 од 18-ог Фебруара тек. год. има се каламити крављим богињама све становништво београдско које није никад каламљено. или које није за последњих 10 год. каламљено са успехом То опште каламљење, вршиће се од 15-ог Априла до 30-ог Маја ове године сваког четвртка недеље и празничног дана у целој вароши после подне од 3 сата и то : У кварту варошком — у гостионици „Уједињење 1 ' У кварту теразијском — у локалу „Душан Силни" У кварту палилулском — у каФани „Официрска Касина 1 '

У кварту врачарском — у Сали Мира" У кварту савамалском — у гостио ници „Златна Лађа" У кварту дорћолском — у згради „Црвеног Ерста". Ко не би донео — довео дете на каламљење као и одрасли, који не дођу да се каламе, биће први пут кажњени са 5—10 дин. а опет ће се морати каламити, други пут са 10 — 20 дин; а ако који постане узроком заразе, са 100 дин. у корист касе општинске (види распис г. Министра Унутр. Дела СБр 3749 од 19. Марта прошле год) Допуштено је свакоме да се калами приватно од неког лекара, но то мора доказати уверењем од лекара који га је каламио. Ученици и ученице свију без разлике школа, каламиће се у школама, у данима који ће се касније одредити споразумно са старешинама школа. ЛБр. 656. Из канцеларије лекарског оделења управе града Београда 10:Априла 1897. год. Београд.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ ВАНРЕДНИ САСТАНАК 8 Аарила, 1897 го,и

Нредседавао заступник нредседника члан суда г. Бр. Ј. Рајић, од одборика били г. г. М. Савчић, Др. Марко Т. Леко, Мих. Павловић. И. Козлић, Влад. Чортановић, Коста Чупић, Љуб. Марковић, Степан Максимовић, Д. Стојковић, С, Ј. Азријел, Јевта Стевановић, М. Капетановић, Влад. М.Ђорђевић, Коста Д. Главинић, Евг. М. Чоловић, Р. Драговић, Милутин Ј. Марковић, Г Б- Милијашевић, Н. Р. Поповић.

Нрочитан је записник одборских одлука седнице држане 3. априла 1&97. године и примљен Је без измена. II На тражење одборника г. Владе Чортановића, председаваЈући је поднео одбору сиисак о датим нозајмицама из оиштинске касе. Одбор је оддучио, да се стави у дужност одборском по вереништву за преглед општинских књига и рачуна, да и о овом предмету поднесе одбору извешта.ј у првој седници за овом.

III По прочитању протокода лицитације АБр. 2003, држане за давање под закуп два киоска на калимегдану, на којој није било ни једнога лицитанта, а по прочитању накнадне понуде Ђорћа Димовића посластичара АБр. 2002, одбор је решио, да се оба киоска на калимегдану уступе под једногодишњи закуп а под прописаним погодбама Ђорђу Димовићу за укупну цену од шесдесет динара годишње. IV По прочитању протокола уже лицитације АБр. 1996, држане за издавање дванаестога дућана у краљ Александра улици, одбор је решио, да се општински дућан под бројем дванаест у краља Александра улуци, изда под трогодишњизакуп од првог маја 1897 године под прописаним погодбама Моши Ј. Овадији за годишњу цену од седам стотина деведесет динара. V По прочитању извештаја економног одељења АБр. 1995, да Гавра Пурић није испунио погодбе о набавци потребне количине сена и сламе, нити је одређену количину оверане набавио и предао општини, одбор је решио. да се уговор између општине београдске и Гавре Пурића о набавци озна чене количине сена и сламе закључен решењем одборским од 18. Децембра 1896. године АБр. 10283. сматра за раскинут и кауција набављачева да припадне оп штини као њена својина Ненабављена и општини непредата количина сена и сламе, да се набави на штету набављача на начин прописан у тачци 5 погодаба од 13- Јула 1896 год. АБр. 6229. у; Заступник председника усмено извештава одбор о ресултатима нреговора са Костом Н. Лазаревићем о узпмању његове куће нод закуп за смештај канцеларијз пореског одељења. По саслушању тога усменог извештаја, одбор је после поименичног гласања са 15 гласова против 4, решио, да се за смештај канцеларија пореског одељења узму под закуп исте оне