Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

ГОД XV.

НЕДЕЉА, 13 ЈУЈ1А 1897.

БРОЈ 26

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-ПУТ

ЦЕНА: За Србију ка годину — — — — — НА ПОЛА ГОДИНЕ — — — —. За стране земље на годннј' — — — —

6 ДИНАРА 3 9 »

ПРЕТПДАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕНА УРЕДНИКА

РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ. неплаћена писма не примају се

Извештај одборског доверениш гва о стању беогр. водовода н о потребама за његово одржавање и ироширен.е, Председнику општ. београдске. Госиодине иредседниче (СВРШЕТДК) Као најнужније што треба извршити јесте иовећање и усавршење инсталације за издвајање гвожђа из воде, те да се отклони неиријатно замућивање А за тим, треба вршити тачну контролу над потрошком воде и иобринути се за савесно одржавање водовода у добром стању. Ако ли, пак одбор општински налази, да треба грађанству ставити више воде од 66 литара на сваког становника, или, ако је мишљења, да, с обзиром на то што ће се становништво из године у годину умножавати треба још ове године, приступити повећању водовода, односно повећању количине воде, онда би требало извршити оне радове, који су побројани програмом од 1889 године, а то су у главном ови радови: 1). Треба повећати број бунара толико, да се при рацијоналном раду магаина, може добити из тих нових бунара још једин и ио до два мглиуна литпра воле за 20 сати рада 2). Треба за црпљење те количине воде, набавити још један пар машинаса потребним котловима. ЗЈ. Треба за ту повећану количину воде, саградити и Филтре за издвајање гвожђа из воде 4). Треба поред постојећег довода од Белих вода до великог резервоара положити нов довод од цеви пречника саобразно повећаној количини воде. 5) Рреба уз садањи велики резервоар саградити још један одељак, или градити нове резервоаре на за то удесном месту, а с обзиром на цравац у ком се варош шири. То би било у главном нослови, које би требало извршити, ако се Ж1 *ли, да се нрисгупи осигуравању воће количине воде. За све те нослове треба израдити детаљан пројекат, па је с тога потребно израду тога пројекта новерити за тај посао снремном лицу. У појединости,какопобројане послове треба вршити, ми се не можемо упуштати, али налазимо да ће, нри изради пројекта, давати највеће тешкоће питање о потребном броју бунара, о величини тих бунара, као и о величини и о конструкцији инсталације за издвајање гвожђа из воде.

За носледњих седам година израђен је доста знатан број водовода, који су слични са нашим водоводом из Макиша и то како у погледу природе терена, тако и у погледу природе саме воде. С тога се онај који буде пројекат градио можс доста користити искуством стеченим у тим варошима како у погледу броја и величине бунара, тако и у погледу инсталацију за издвајање гвожђа. Али, при свем том мишљења смо, да би, пре него што се извршењу приступи, требало израђени пројекат дати на оцену господину Оскару Смрвкеру. Таквог смо мишљења с тога, што је г. Смрекер, као пројектант садањег водовода, већ онда имао на уму повећање водовода, па ће он моћи и дати оцену, да ли је пројектовано иовећање целисходно, а друго и иоглавито с тога што -је г. Смрекер за последњих седам година, дакле после грађења нашег водовода, пројектовао и израдио око десетак нових водовода од којих су четири или пет са гвожђевитом водом а три од исгих г. Смрекер сам и експлоатише. Према томе г. Смрекер има искуство и у начину хватања подземне воде и у начину издвајања гвожђа из воде Што се доброте воде тиче ми нала зимо, да је вода из београдских водовода добра и да у томе погледу немамо никаквих других предлога, сем оних које смо већ поменули за издвајање гвожђа из воде и за уредно одржавање водовода. Остаје нам још да напоменемо и коштање поменутих послова и о времену за које они да се изврше. Тачан рачун коштања могао би се дати на основу израђеног детаљног пројекта али, ослањајући се на коштање већ извршених радова може се рећи да ће: грађење потребног броја бунара, набавка нових машина и котлова, израда темеља за те машине; грађење нове инсталације за издвајање гвожђа грађење резервоара, довод до резервоара; као и за израду пројекта и за надзор при извршењу, требати сума од 600.000 до седам стотина педесет хиљада динара Тако повећан водовод моћи ће давати воде за 80.000 становника и то по 70 литара на сваког стаиовника. Толики издатак сада од једном учинити, налазимо до је много, нарочито с погледом на имовно стање општине и имовно стање београђана. Певећању водовода треба поступно приступити али по извесном напред утвр-

ђеном плану и то из прихода самог водовода. За радове, које треба ове године из вршити, а то су повећање инсталације за издвајање гвожђа из воде и за оне радове који сгоје у вези са том инсталацијом, биће довољна сума од 150.000 д. Остале послове распоредити на неколико следећих година. На завршетку напомињемо, да би требало одмах повећати број чесама на старом водоводу, бар на оним местима где су и нређе биле, јер је пре свега то тековина од старине а за тим, том би се водом у извесним приликама могли служити бар за пиће Како је са старим водоводима сиојен и бунар иепод војног сењака то би се могло начинити и више чесама но што их је пре било Тоје господине председниче, у главним потезима, наш одговор на постављена питања. у Београду 21. Априла 1897. г. Н. И. СтаменковиК с. р В г . Марко Т. Леко с. р. ј Коста Д. ГлавцниК с. р. Тоша Селесковић с. р.

Смедерево, 29. анрила 1897. г. Господине иредседниче, , На позив Ваш од 21. ов месеца да, Вам писмено Формулишем предлог који сам поднео у последњој седници садашњег одбора за проширење водовода, и који је том приликом и примљен, част ми је саоиштити вам ово: Сваки водовод треба да буде инсталисан према максималној иотреби воде (никако иросечној ), и за веКи број становништва но што је Фактичко дакле бар за неколико година унапред (а не да је тако рећи већ при самом отварању сво јем у овом погледу застарио). Наш је водовод пак инсталисан према просечној потрошњи и за број становништва, који је био мањи но и ондашњи кад је во довод отворен. Ван сваке је сумње, дакле, да Београду треба много више воде, но што је укупна садашња инсталација водовода у стању да даде. Ово нарочито вреди за време летње сезоне, и има тек да се осети, кад се водовод отпочне збиља уиотребљавати за све потребе за којеје и намењен. Водовод наш треба, дакле г што пре проширити.