Beogradske opštinske novine

Б р. 29

— 118 —

у праву да по тач. 11. уговор раскине без суда и парнице. 16. Поред ове понцесије, а на основу решења одбора општинског од 15 Фебруара тек год. АБр 1171. уступа се Радовану Антићу и концесија за хватање паса и стрводерски рад под овим погодбама: 17. Концесионар једужан дау реону варошком редовно врши хватање паса, који немају прописне марке (литара). Хватање паса концесионар може вр шити само од три сахата по поноћи па до 6 сахати ујутру. 18. Псе ухваћене концесионар несме пре 24 сахата убити, но их мора за то време у животу одржати. 19 Концесионар је дужан и остали стрводерски посао радити бесплатно било по наредби полицијске власти или суда општинског, у смислу издатих правила за стрводере од 1. маја 1882 год. СБр. 1878 (санитетски зборник, књига друга страна 378). За вршење овога посла концесионар има права да од приватних лицанаплати ову таксу; а), од једног угинолог вола, краве или коња по пет динара. б), од једног угинулог телета, ждребета магарца или мазге по три динара; в), од једног овна, јарца, овце или козе по два динара Угинуле лешине мора прописно за копати. Но ако санитетска власт дозволи да се од угинулих лешина може скинути кожа, концесионар може узети кожу место ове таксе, ако исту нехтедне соп ственик угинуле животиње да узме. 20. Ако би се над угинулом стоком, због заразне болести морала вршиги десинФекција трошак око тога пада на терет општине, ако се не зна сопственик угинуле стоке 21. После одређеног рока у тач, 18. концесионару је дозвољено, да ухваћене псе поубија, и кожу од истих да скине и употреби за своју корист; а да би се исплата по тач 22. могла из касе општинеке извршити концесионар је дужан, да од поубијаних паса, одсече врхове од њушки и општинском марвеном лекару на нреглед поднесе, од кога ће добити реверс, са назначењем: коликоје њушки и кога дана на преглед поднео. Њушке ће марвени лекар прописно поништити, а поубијане псе мора концесионар прописно укопати. Убијање и укопавања паса може се искључиво вршити на „карабурми". 22. За свакога ухваћеног пса, који се после одрећеног времена убија, суд општински платиће концесионару из своје кас-е по четрдесет пара дин. од комада. Оволику таксу платиће суд општински концесионару и онда, кад псаухваћеног по наредби суда пусти, за коју цељ мора имати писмени налог. Уз поднети рачун за наплату, концесионар мора приложити све реверсе добивене од марвеног лекара, као и налоге писмене за пуштене псе, иначе му се рачун неће признати ни исплатити. 23. Концесионар не сме ни у ком случају ухваћеног пса пустити без пис меног одобрења суда општинског, а ако то учини суд општински има права да концесионара казни новчано од 50—100 (од педесет до сто) дин. у корист касе општинске.

24 Ове погодбе означене у тач 16, 17 18, 19, 20, 21, 22 и 23 уговора о хватању паса и стрводерски рад важиће све донде, док суд општински не пропише друге и не среди остало што је по правилима за стрводернице нужао, а кад то буде готово. погодбе овепрестају важити, а концесионар вема права да се жали нити од суда општинског накнаду да тражи. 25. Оваква су написана три равнокласна уговора и кад полицијске власти потврђени, од којих је по један примерак предат уговарајућим странама, а трећи полицијској власти која је уговор потврдила. Таксу за потврду уговора плаћа концесионар Антић. АБр 1947 15. октобра 1896 год у Београду Уговорачи: За општину београдску за Председника општине Судија: (М. П.) Н. Трпевић с. р. Концесионар, Радован Антић с. р. Уговор је овај потврђен код кварта варошког 25. новембра 1896. године Бр. 11684 Према овоме суд општине београдске позива грађане, да са своје стране све учине да суд сазна све неуредности концесионара како би могао на њега примењивати уговорене казне Од суда општине београдске, 4. авг. 1897. год АБр. 4083.

С Т Е Ч А Ј Оаштини београдској потрдбан је управник свих гехничких послова општипских (грађевинских, водоводних и других). За избор овог управнива општинарасписује стечај. Кандидати са својим свелоџбама имају се пријавити Суду опшгине београдсве најдаље до краја августа 1897 године Кандидати треба да имају ове погодбе: 1, Да је свршио коју од признатих европских подитехника и на истој положио и инжињерсаи испит. 2, Да је као инавињер правтиковао најмање 5 годипа у Србији или на страни. 3, Да је досадањим радим својим стекао гласа као способан, снреман и савестан техничар и старешина. Плата овом управнику утврђена је од одбора онштинсвог оа 8000 динлра год. Од суда општине београдске 23 Јула 1897 год. АБр. 2612.

Н А 3 Н А Њ Е На основу одељва под Г. члава 6 и 7 правила о новом гробљу, суд београдске општине овим објављује свима онима, који имају сарањених сродника на новоме гробљу, да је истевао рок првом „Турнусу* 1886 —1896, првог Јануара ове године и да ће прекопавање старих гробова отпочети најдаље првог Септембра ове године, пошто су своро све парцеле попуњене. Прекопавање ће се вршити оним редом, којим је укопавање отпочего. јер према одељку под А, члана 4 правила, нико нема

права својине земљвшта на новоме гробљу, но само привремену службеносг. Но во оКе и да*е да задржи гроб својих упокојених сродника и пријатеља, може то учинити ако плати: I. Сву до 1. Јануара ове године неплаћену таксу за одржавање, која Је два динара годишње за веливи гроб, а један динар за мали гроб. II, Тавсу са обнов Турнуса, која је: а) За гроб мали за лвца испод 10 г. динара 6. б), 3<* гроб веливи за даца преко 10 год. динара 10. Таксу ову напла^иваће благајвица београдсво оаштипе свавог радног дана од 8 —12 пре и 2—5 по подне, а празвивом до 11 сати пре подне. Од суда опшгине београдсве 15 Јануара 1897 године АБр 248. у Београду.

0 Б Ј А В А Одбор општине града Београда реше њем својим од 13. Јуна 1897. год. АБр. 3176 и суд опшгинсви ревдењем св јим од 26 Јула 1897. год. по чл. 5 завопа о чувању пољског имања одредко је ниже изложене казне воје ће важити за ову 1897. годину. 1. За потрице, 1) За прегажени или опашени 1 кв. м. пашњака, браника, воћњака, ливаде и детелине 0.10 динара; 2.) За 1 кв м. баште и баштовавџанице прегажен или опашен 0.50 динара; 3.; За 1 чокот винограда упропашћен 1 динар; 4) За прегажен пли опашен 1 кв. м. њиве засејане житом или ражи 0.20 дин.; 5.) За прегажени или опашени 1 кв. м. њиве засејане је >мом или овсом 0.15 дин.; 6) а) За 1 струккукурузапре прашења 0 05 динара; б) За 1 струк кукуруза после прашења 0.10 динара; в) За 1 струк кукуруза после другог прашења 0.20 динара; II За >ништене и ошгећене воћке и украсно дрвеће. а.) За дрво испод 5 сантимегара у преч. уништево 10 дин. а ошгећено 3 дин. 6.) за младо дрво од 5 с. м. пречника уништено 20 дин. а оштећено 5 динара; в.) За дрво од 5 — 10 см. у пречнику уништено 30 динара оитћено 10 динара; г) За дрво од 10—15 см. у пречвику, уништеио 50 дин. а оштећено 15 динара; д.) За дрво прево 15 сантиметара у пречниву унишгено 80 дин. а оштећено 20 динара. Од суда општипе града Веограда 28 Јула 1897. год АБр 3176.

0 Б Ј А В А На дан 8. августа т. год. управа општ. трошарине продаваће у кријумчарењу ухваћена 4 балона есенције, и то 3 од по 5 килограма и 1 од 10 килограма. Продаја ће отпочети у 8 сати пре подне пред каФаном „Гргеча" Краљ Алек сандра улица. Позивају се купци да на продају дођуБр 171 — Из главне управе општинске трошарине, 29 јула 1897. год. Београд.