Beogradske opštinske novine

Бр. 38

1 52

XV год.

водству па да оно правилно ггоказуЈе стање, и даувекбудеисправно— ажурно. — Образовао је комисију од троицс стручн.ака, да они изврше нреглед књиговодства, и поднесу свој изветтај о истом, и да предложе шта све треба да се у књиговодству измени. Стручњаци ови прегледалису оппггин ско књиговодство и сва друга оделења која са књиговодством стоје у вези и о томе поднели суду свој извегатај. Шта су све они у свом извештају написали, нехтознато јс, ,али сигурпо је да нису саветовали да се двојно кп.иго водство замени са простим књиговодством. После иримлЈеног извештаја одбор је поверио рачуноиспитачима ко.ј и прегледају општинске рачуне, да они иропишу пра вила, како да се води општинско књиго водство. Како ће ониовај посао извршити видећемо, али познато је да су готово сви рачуноиспитачи главне контроле одсудни противници двогубог књиговодства, а овом је узрок тај, што мало има рачуноиспитача који знају дупло књиговодетво. Војати је се дакле да општина не пође у књиговодству натраг, т. ј. да се не врати са двогубог на једноставни систем, што никако не би било ни оправдано ни умесно, јер је желити да се корача у напред, а никако да се удара у реакцију у осталом ако је се са тим начисто да се књижење врши по простом начину, онда нису никакви прописи потребни, јер за то већ има одштампана правила која је прописао г министар Финансије у договору са главном контролом. Надаги се је дакле да ни суд а ни одбор општински неће пасти у ту погрешку, па да уништи једну тако лепу и корисну ствар, но ће се потрудити да изнађе начина како да се двојно књиговодство усаврши. па да општина београдска својим устројством послужи и другим општинама варошким у Србији као углед, а не да се она угледа на њих 11. Буџет оаштински. Буџет београдске општине, ни једне године није на време склопљен и поднет на одобрење Ово је један од главних узрока, за што се сви буџети општински у појединим позицијама прекорачују.

Од 1891. године до данас, нема ни двс године једна за другом да су им буџети склопљсни по јецном истом реду. те да се могу све партије сравнити, а сем тога у истом времену ни један буџет није правилно склопљен. Буџст треба да је најдаље до 15 или 20 децембра одобрен од ообора и послат на одобрење надлежној власти Позиције увек да остапу по исгом реду, разуме седасепојединеноне партије могу додати на одговарајуће место, или већ постојеће избацити. али свс остале да остану ио своме старом реду Да буџет буде правилан, захтева се, да у буџет буду уведени апсолутно сиа примања и издавања, у елучају да се превиди какав издатак, онда вал>а тражитизаистинакнадникредит од надлежне власти, па по одобрењу издатак завести на крају буџета На прво место у расход ставити ин терес и отплату на општинске дугове. Буџет оиштински треба поделити па редован и ванредан буџет. У редован буџет долазе све оне позиције које се сваке године иредвиђају, и он се закључује са добитком и губитком. У ванредан буџет долазе ске оне по зиције, ко.је се показују према потреби или по приликама на пр канализација, кеј, калдрма из зајма, дужници, новериоци и т д. овај се буџет закључује са рачуном изравнања Оваком поделом буџета ствара се мо гућност да се сваке године покажу кроз буџет сва примања и сви издатци, а не као што је до сада било, да се поред буџета трошило још готово толика сума, ако не и већа Сем тога одпадају реа>ерати и књижење кроз првобележник ван касе. Избегавати цепкање беџета на ситне позиције а ово нарочито код плата, све службенике једног рода ставити у једну партију на пр. писаре практиканте, све служитеље, и т. д а не као до сад скоро сваки поједини писар има засебну партију

НАСТАВИИЕ СЕ

ЛИЦИТАЦИЈА

ПУТНИЧКИ САОБРАЋАЈ ВАРОШИ БШОГРАДА У времену од 15. октобра до 22. октобра 1897 год.

Постојбина приспелих путиика :

———•—

11 0

Л А

Ф 'Г?

Босне и Херцегов.

<х> Р<

.

Бугарске

Ф к

• - <х> -I• 1

и |

О о

X X зе 3 >. ЗЕ

X X ЗС о X <х> %

Из Срби

АустроУгарске О са> И а И"

Грчке

Тур ске

Румувиј«

Русије

а д св 2 04 г.

а X сЗ Он е

Итадије

Ве-чике Британи

§ и н о О л °н

ра н и св С«

7 Ч 4 (

26 !

6101

114

13

1 |

_ 1 1

28

14

Ч 1 0 1

1

4

4

16

1 -|

*

1

Занимаље путнпка:

Допутовали

Разлнка:

8Г Џ & ■ М <§ м 1 н 8

• ф •1—Ј а н н 48 К «5 СО

Трговди

Н а д Д а 1? 3

Војска

& Ш «

а н а © н а

Гостионичари Шнекуланти и пиљари

Раденици

Падничари

Слуге и келнери Пролетаријат У јавним локалима У приватним становима

Допутовал!

а »=з 03 м о сн к н О

59

6 7

435

|25

20

24

7

14

7

9

12

1 31

I —

772

38

1 10:128

Пошто на првој лицитацији није био довољан број Лицитаната, то управа дунавског проФ. слагалишта на основу на-

ређења команданта дунавскедивиз области од 30. пр. м-ца ЕБр. 10 043 поново држати у својој капцеларији другу усмсну лицитацију за издавање под закуп говеђих папака говеђих белих и црних џигерица, бурага говећих и овчих, црева и бурага јагњећих, за време од 1. јануара до 31, децембра 1898. год. на дан 13 новембра ове године, од 9 пре па до 1 сахат по поДне истог даиа. Лицитанти полажу кауцију ито: ср пски 10 од сто а страни поданици 20 од сто од излицитиране ценс. Услови ове лицитације могу се видети у канцеларији ове утграве сваког радног дана за време канцелариског рада. Бр 670ћ Из каннолар. управе дунав проФ. слагалишта 1 новембра 1897. год. у Београду.

ЛИЦИТАЦИЈА Пошто г министар војни није одобрио излицитирану цену на првој лицитацији за превоз дрва командама београдског и топчидерског гариизона, и за труне на бањичком брду у 1898 години, — то ће ова управа а на основу наређења г. министра војног од 20. т. м. ЕГБр 6705. и команданта дунав. дивизијске области од 22. овог м ца ЕБр-9723 држати другу усмену лицитацију на дан 7. новембра тек. год. за горњу цељ у својој канцеларији у доњем београдском граду од 9 пре па до 1 сахата по подне Услови ове лицитације могу се видети свакод радног дана за време канцелар. времена пре и по подне. Кауција се полаже 400 динара. ББр 6527. Из канцеларије управе дунав проФијант слагалишта 27. ? октобра 1897. год у Београду.

17. октобра 1897 год.

Из статистичког оделења оашт. вар. Веограда

ЛИЦИТАЦИЈА Пошто г. Министар војни није одобрио излицитирану цену на првој Лицитацији за превоз угља, Командама и во} ним надлештвима овде по вароши у 1898. години, тоће управа држав. проФ: Слагалишта.на основу наређења г Министра војеног од 28 пр месеца ЕГБр. 6786 и команданта дунавске дивиз. области од 30 истог месеца ЕБр 10038. држати у својој канцеларији другу усмену Лицитацију за превоз угља командама и војним надлештвима у реону Београдског гарнизона ау 1898 год на дан 12. овог месеца од 9. сахати пре па до 1. сахат по подне истог дана. Лицитанти полажу кауцију 400. динара Услови ове лицитације могу се видети у канцеларији ове управе сваког радног дана за време канцелариског рада Бр. 6705. из канцал^рије управе дунавског профијант слагалишта 1. Новем бра 1»97 год у Београду

УРЕДНИШТВО И АДМИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОИШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА БЕОГРАДСКА

Парна радикална штампарија

Уредник УРОШ КУЗМАНОВИИ