Beogradske opštinske novine

Број 40

- 160 —

Год. XV

да одборници г. г. Милан Капетановић, Бг. Марко Т. Леко, Коста Главинић и Милутин Ј. Марковић, проуче ово тражен.е, да ли је општина дужна да даде бесплатно ово земљшнте, и ако јесте, које и колико би се земл>иште могло уступити. X По поновном прочитању акта г. министра војног АБр. 3539, којим тражи да му се уступи цело врачарско ноље и цело тоичидерско брдо за грађење касарне, и по саслушању продлога иредседника опттине, одбор је решио, да се преко једног изасланства од граЈ)»на београдских умоле надлежни г.г. мииистри и Његово Беличанство Краљ, да се ово земљиште не одузима од општине, јер је оно веома потребно и јер би без њега општина остала са свим без утринс. Изасланство да састављају: председник општине и ови грађани: Дим. Ћирковић, Мијаило Павловић, Дим. Стаменковић, Никола Вулковић, Никола Спасић и Стеван Ивковић, трговци. XI По прочитању предрачуна и Извештаја грађевинског одељења АБр. 1577, одбор је решио, одобрава се кредит од седам хиљада девет стотина динара на терет овогодишње буџетска партије за одржавање друмова и калдрме, а за оправку пута од доњега града ка Душановој улици. ХП На предлог суда општинског ГБр. 1496, одбор је решио, одобрава се, да се из овогодишње буџетске партије на одржавање калдрме и друмова исплати сто осам динара за набављени песак за оправку калдрме у Дубровачкој улици испод Митрополије. ХШ Председник извештава одбор, да је ради нивелиеања улице од Српске Круне поред Национала до краја Богојављенске улице, ангажовао једног државног инжињера, да овај посао помоћу тахиометра изврши — с тим, да трошак за ово падне на терет партије за одржавање калдрме и друмова. Одбор је решио, прима се к знању овај извештај председника са одобрењем потребног кредита за извршење овога посла. XIV По прочитању молбе Љубице А. Хитрове удове, АБр. 4048, којом моли, да јој се да накнада за штету нанету њеној кући нивелисањем Кнез Михаиловог Венца, и по прочитању извештаја грађевинског одељења ГБр. 1702, да би се ово имање могло довести у ред са 1749'64 динара, одбор је решио, да суд општински путем лицитације изврши у предрачуну предвиђене оправке на овој кући, одобравајући за то кредит од хиљаду седам стотина четрдесет девет динара и шесет четир паре. Овом оправком има се сопственица задовољити и напустити свако даље тражење накнаде штете. XV Председник износи одбору на решење молбу грађана ван рејона варошког, којом моде, да се призна, да су и њихова имања у рејону варошком, а ако се то не призна, да се осдободе плаћања трошаринске таксе. Но прочитању те молбе АБр. 4747, одбор је решио, да се молиоцима не може дати задовољења ни у једном ни у другом погледу;

да се умоли надлежна државна власт да најенергичније забрани зидање кућа и отварање јавних локала ванрејона; да се у ошпте најтачније и најстрожије извршује закон о местима. XVI По прочитању предлога управе водовода АВр. 4931, да се од сада ненлатише не оиомињу писмено, да плате такоу за утрошену воду, него да се нозову преко новина и да им се вода затвара, одбор ,је решио, да се овај предлог одбаци и да се управа водовода има и даље управљати ио рсшењу одбора од 4. Јула 1896. год. АВр. 4518 односно начина наплаНивања нешшћене таксе. XVII Одбор је одлучио, да се у првој седници за овом изврши избор поротника за 1898. год.

ОПШТИНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ Општина београдска држаће у канцеларији економног оделења следеће лицитације и то : На дан 28. ов. м. лиџишацију за давање под закуп права наплате аренде од продаје бозе. Кауција се полаже 300 дин. На цан 29. ов. м. лицишацију за давање под закуп I, П, IV, V, VI, УП, УШ, IX, X, XI, ХП, ХШ, XIV, XVI, Х^Ш, дрварског плаца у бари Венецији. Кауција се полаже 10°[ 0 од досадање закупне цене. На дан 2. Децембра шек. год. лицишацију за давање под закуп права узимања и продаје цубока са кланице. Кауција се полаже у 3000 динара. На дан 3. Децембра шек. год. лицишацију за давање под закуп права наплате таксе за вађење леда за ову зимску сезону. Кауција се полаже 600 динара у новцу или вредећим папирима. На дан 4. Децембра шек. год. лицитацију за давање под закуп чишћења улица, изношење сметлишта и ђубрета из приватних авлија, и наплате Фијакерских такса. Кауција се полаже 4000 динара. Све горње лицитације, сем дрварске, почињу одређеног дана у 2 сата по подне, а дрварска лицитација почиње од 9 сати пре подне, и трајаће целога дана. Позивају се лицитанти, да изволе доћи у економно оделење суда општине београдске означенога дана да лицитирају. АБр. 4962, 4966, 4965, 6505, 6385. Из канцеларије Суда општине београдске, 20. Новембра 1897. год. Београд.

0 Б Ј А

А

0 Б Ј А В А Управа водовода премештена је у кући г. проте Алексе Илића, — где је пређе био ово-општински Грађевински Одсек — у Капетан Мишиној улици бр. 12. 0 овоме се извештава овд. грађанство ради знања. Из канцеларије Управе Водовода ВБр. 1930, 15. Новембра 1897. год. у Београду.

Грађевинско Одељење ошптине београдске пресељено је од 1. Нов. ове год. у кући г. епископа Никанора Ружичића — Косанчићев Венац, до „1'аспопове" куће. Од суда општинс београдскс, 15. Нов. 1897. год. у Београду.

0 Б .1 А В А За Управу Водовода потребно је да се набави за идућу годииу 150 (сто педесет) вагона угл»а за водоводне машине употребљивог. Набавка овог угља има се извршити путем офершалних понуда, које се имају прописно поднети Управи Водовода до 8. Децембра ове год. Услови за набавку овог угља могу се сваког дана прочитати у канцеларији Управе Водовода. Из канцеларије Управе Водовода 16. Нов. 1896. год. ВБр. 1953, у Београду.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА

За квартове: Савамалеки, Теразијсви, Варошки и Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0'25 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0'70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — 1 - 50 д. За квартове: Дорћолски и Палилулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0'20 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0*60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом од гостионице са кухињом без штале — 1'— д. Од суда општине београдске 28. августа 1892 год. АБр. 9449.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАНСЕ I. Димаичарство: а) За чишћење димњака (цилиндера) без разлике на спратове — — — 0 - 20 д. б) За незидан шпархерт — — — 0*40 д. в) За узидан — — — — — — 0'20 д. г) За велики узиданшнархерт у гостионици — — — — — — — 0 - 50 д. д) За чишћење димњака од два спрата 0'20 д. %) За чишћење простог димњака — 0-10 д. е) За чишћење чункова од 2 и по метра уједно са пећима — — — 0'24 д. ж) За чишћење чункова од 2 и по метра уједно са више пећи — — 0-20 д. з) За паљељс димњака (цилиндера) без разлике на спратове — — — 0'75 д. II. Пражаеае помијара и нужника: а) Од кубног метра — — — — 10"— д. б) Од акова — — — — — — 0'50 д. Ш. Гробарина: а) Гроб за децу — — — — — !•— д. ј б) Гроб за одрасле — — — — 12 - — д. в) Мала гробница — — — — 555'52 д. г) Ведика гробница Ш реда — — 998'93 д. д) Велика гробница П реда — — 1099'93 д. ђ) Велика гробница I реда — — 1684"57 д.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Вдасник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штампарија Д. Димитријевића

Уредник УРОШ КУЗМАНОВИЂ