Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Год XV.

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДА Н-П 7 Т Ц ЕНА:

Л^^УЧ\У\\\\\^\Ч\1\*«ХХ*М*ЧХЛ.*Х»\*»Ж*\*»^Ч\\\\\\Ч\\\\\-У^\\\\ЧХЧ\Л\\\У\\\\\\\\\\\\\\\\У\\\^\\\\\\\\\\\\\\\\*1-к»г\\Л*У\«' НЕДЕМ 14. ДЕЦЕШБРА 1897. Број 43. Ш'КТППАТЛ' ИЛЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШ' ИВСКИ ОУД А СВВ КОРЕСПОДЕНЦИ.1Е ПА УРЕДНИКА.

За СрЛију на годиггу .... на пола године . За етране земље на годину

6 динара ^ » 9

РУКОИИСИ НЕ ВРАТ.АЈУ СЕ. НЕПЛАЋЕНА ПИС'МА НЕ ПРИМАЈУ ОЕ.

0 Б Ј А В А Пошто општина београдска има свој званичии лист, у којем се имају штампати сви огласи, то да се не би и даље излагала излишним трошковима за оглашавање у другим листовима, — председник општине наредио је, да се ни један оглас о општинским стварима од сада не штампа и не оглашује у другим сем у новинама општинским. 0 овоме се извештавају грађани ради знања и управљања. Од суда општине београдске, 14. Нов. 1897. год. АБр. 6401.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 27. Еовембра 1897. Иредседавао председник г. Н. Д. Стевановић лрисуствовали чланови суда г.г. Бран. Рајић и Ђ. Карајокановић, од одборника били еу: г.г. Ђ. Милијашевић, М. 0. Петровић, Н. И Стаменковнћ, Др. Леко, Ђ. Димитријевић, Др. Стеван Марковић, Коста М. Ђурић, Стеван Максимовић, С. Ј. Авријел, Ђ. Р. Одавић, К. С. Караџић, Н.Р. Иоповић, Стеван Миљковић, М. П. Тодоровић, Трајко Стојковић, Коста Чупић, Милан Арсенијевић, Марко Петронијевнћ, М. Савчић. Милутин Ј. Марковић, Љуб. Живковић, Р. Драговић, Голуб С. Јањић, Мијајло Ђ. Илић, Коста Д. Главинић, Влад. Чортановић, Тодор Ј. Ми.јајловић, К. II. Михајловић. (Свршетак) VI 11о прочитању предлога и извештаја грађев. оделења ГБр. 2390 о осигурању обале савске код дрварских иладева, одбор је решио, одобрава се иотребан кредит за осигурање обале савске код дрварских плацева. Да се овај посао да у израду путем лицитације пошто се израде потребни послови, ногодбе и предрачуни. VII Председник извештава одбор, да би требало нриступити извршењу решења одборског од 11. окт. 1897. АБр. 5749 односно лродаје нлацева регулационог Фонда, али да би то било врло незгодно учинити нре него се расправи спор са државом због плацева регулационих, које је држава задржала. По саслушању овога одбор је одлучио, да се пре продаје плацева регул. Фонда има предходно расправити питање о задржаним плацевима од стране државе, што се ставља у дужност општинском суду да учини. Исто тако да се учини и односно бив. тоиџијске пијаце, којујевојена власт себи присвојила без питања и пристанка општине.

УШ Председник извештава одбор, да су рачуноиспитачи главне контроле, према решењу одбора од 13. Окт. 1897. АБр. 5801 израдили н предали општини нацрт са ч>ормуларима, како треба водити општинске књиге, па да оне одговарају и правилима двогубог књиговодства и правилима и нрописима законским и главне контроле о вођењу књига јавних надлештава; да им је суд општински за овај рад, а према овлашћењу одбора, одредио награду од 600 дин. свакоме, која изгледа, да је велика. По саслушању овога одбор је одлучио, да одборници г.г. М. Арсенијевић, Бл. Чортановић и Соломон Ј. Азријел прегледају овај рад рачуноисгштача и оцене, колико би им требало дати награде за исти, па да поднесу одбору извештај. Да се међутим задржи од извршења решење суда од 28. Окт. 1897. год. АБр. 5801. IX По прочитању молбе Пере А. Јовановића и извештаја унраве трошаринске АБр. 6117, да му се врати 36 дин. наплаћене трошаринске таксе на демент, што је ван рејона варошког извезао, и по прочитању молбе Ђорђа Р. Васикића, и извештаја унраве трошаринске АБр. 3461, да му се врати 1299-60 дин. наплаћене трошаринске таксе на дрва, набављена и предата за војену потребу, — одбор је решио, да се оба молиоца од ових својих тражења одбију.

По прочитању жалбе Хермана Флајшера овд. АБр. 4978 изјакљене противу решења суда општинског од8. Авг. 1897. АБр. 3820, односно његовог тражења да му се да накнада за откопану земљу нред њђговим имањем у кнез Милошевој улиди, — одбор је решио, да се ова жалба одбаци оснажавајући решење суда по овој ствари од 8. Авг. 1897. АБр. 3820. XI Председник извештава одбор, да је Коста II. Јовановић инжињер општине и вршилац дужности управника водовода актом отказао даље службовање у општини од 15. Авг, 1898. г. када истиче рок уговору његовим са општином. По прочитању тога акта АБр. 6336, одбор је решио, прима се к знању отказ даљег службовања у општини београдској од стране КостеП. Јовановића општинског инжињера, да се Јовановић о овоме ириЈ *ему његовог отказа од стране одбора писмено извести. ХП Председник нодноси одбору на решење извештај рачуноиснитача главне контроле који пре-

гледаЈу рачуне општинске од прошлих година, у којем су изложили, да су, прегледајући рачуне за 1892. год. наишли на извесне позиције прихода, чије се суме не утврђују документима. По прочитању тога извештаја АБр. 6634, одбор је одлучио, да овај извештај проуче и са књигама сравне одборници г.г. Н. Р. Поповић, Мих. Ђ. Илић и Ђ. Милијашевић, и поднесу одбору извештај. XIII Председник извештава одбор, да би требала општина да ноложи кланичном друштву 30.000 дин. као другу и трећу уплату за, уписаних 2000 акција друштвених. По саелушању овога одбор је решио, да се друга уплата у петнаест хиљада што је могућно пре уплати, а да се умоли друштво да за трећу уплату причека опгатину до пролећа 1898. год. XIV На предлог суда општинског и по прочитању извештаја грађевинског оделења и предрачуна ГБр. 2450 одбор је решио, одобравасе кредит од шест хиљадашест стотина четрдесет и два динара и четрдесет и једне паре за калдрмисање Ибарске улице. Наиомена. Овом је приликом одбор константовао потребу да се што пре калдрмишу и улице доња и горња Јованова. XV Председник износи одбору на решење извештај комисије о прегледу понуда за главног благајника општинског и о изјави Ђор1>а Ж. Нешића садањег благајника изложеној у његовој понуди под АБр. 6433. По прочитању тога извештаја АБр. 6577, којим повереништво изјављује, да је отказ службовања г. Ђорђу Ж. Нешнћу, садањем благајнику учињен од стране суда правилан у смислу чл. 35. тач. 1. зак. о устројству општина и општинских власти, и којим је повереништво препоручило за избор од пријављених каидидата Двојицу, — одбор је после тајнога гласања са 17 гласова против 10 (2 иису гласала) решио, да у општини београдској буде главни благајник Милан М. Банковић трговац овд. са платом која је у буџету предвиђена, и која ће му се рачунати од дана, кад на дужност дође. XVI По извршеном избору главног благајника општинског председник је изјавио, да је са овим у вези питање, оће ли се по досадањем начину