Beogradske opštinske novine

Број 8

- 34 —

Год XVI.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК 9. Фебруара 1898. год. ЈЗредседавао предеедник г. Пикола Д. Стевановић, при сутвовао члан суда г. Јов. Антонијевић, од одборника били: г.г. Ђ. Ј. Пантелић, Којадин С. Караџић, Трајко Стојковић, Ривнић, Гаврило Бркаћ, Голуб, Јаннћ, Глиша Стојановић, Стеван Максимовић, Дим. Гавриловнћ, Стеван Миљковић, Дамјан Сгојковић, М. Кшетановић Р Драговић, Мијаило Ђ. Илић, Коста М. Ђурвћ, Д. Ћиркопић, Милутин Ј. Марковић, Г Б. Р. Одлвић, М. 0. Петровић, Љуб. ЈКивковић, Др. Ј1еко, М. Савчић, Епг. М. Чоловић, Ј. М. Јанховић, Др. Ст ван Марковић, К. П. Михајловић, Нлад. Чортановић, Коста Д. Главинић. I Прочитан је записник одборских одлука седниде држане 5. Фебруара 1898. год. и примљен је без измена. ii На предлог председника општине, а да би дао видљива дока,за поштовања и захвалности на трудољубивом раду блаженоупокој еног архијепископа београдског и Митрополита Србије господина Михаила, на српској нросвети, цркви и народности. одбор је једногласно решио, да се о трошку Општине београдске узида у зид Саборне дркве с поља мраморна плоча, са сходним натписом, која ће обележавати гроб блаженоупокојеног нрвосвештеника по угледу плоча, што обележавају гробове Вука и Доситија. Трошак око овога да падне на терет партије буџетом одређене за непредвиђене потребе. Ш По прочитаљу акта Управе вар. Београда и њених одељака АБр. 793. 927, 926, 794, 887, 874, 873, 889. 903, којима се тртзже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да је Павле Џелебџић радник у монополу дувана доброг владања и сиротног имовног стања; да су доброг владања и средњег имовног стања Анка жена Милана Петровића пензионара, Новак Бошковић лебар, Настас Н. Најдановић ђак; да је Живота Обрадови11 трг. доброг владања и доброг имовног стања; да су му непознати Јеврем Мишковић покућар, Драгомир Милић—Кесић типограФ, Јован Ристић надничар. IV Председник износи одбору на мишљење молбе, којима се траже уверења о породичном односу. По прочптању тих молби СТБр. 477, 402 и 432, одбор је изјавио мишљење, да се молиодима Милици М. Благојевића, Катарини М. Милић и Младену П. СтоЈичевићу може дати тражено уверење о њиховом породичном односу. V Председник саопштава одбору акт господина Министра грађевина, АБр. 6709, којим је објашњено, да је седница грађевинског одбора само онда пуноважна, кад су свих пет чланова одбора на окупу. Одбор је примио к знању ово објашњење г. министра грађевина. VI По прочитању понуде Косте Панђеле овд., АБр. 6834, да му онштина откупи имање његово у Савамалској улици, одбор је решио, да се ова понуда одбаци.

VII Пе прочитању понуде Денка Стојановића трг. АБр- 6787, да му опшгина откупи његово имање на Врачару, одбор је решио, да се ова понуда одбади. По прочитању понуде Јоце Ерстића, Александре Петровићке и Јелисавете Мијатовићке АБр. 6904, да им општина откупи њихово имање у Кнез Михајловој улици, одбор је одлучио, да одборници г.г. М. Ј Марковић, Д. Ћирковић и М. Савчић проуче ову понуду и виде, да лп би по општину пробитачно било, да ово имање откупи и под којим погодбама па да поднесе одбору свој извештај на решење. IX Председник износи одбору на решење предмет о откупу двеју локомотива од М. Карамарковића из Пожаревца. По прочитању извештаја стручне комисије ГБр. 269 97 о нрегледу ових локомогива и по прочитању акта М. Карамарковића АБр. 5424-97 одбор је решио, да стручно повереништво још једном прегледа ове локомотиве и поднесе одбору своје мњење о томе, да ли се ове локо мотиве могу оправнти тако, да могу послужити намери за коју се купују и колико би требало платити за оваке. какве су сада. Чланови повереништва да буду: Т. Селесковић и Свет. Зорић проФ. Вел. Школе Влад. Марковић и Јоца Станковић инж. железн. дирекције и Јован Ракић шеФ ложионице железничке. Тројица могу пуноважно радитп. X По прочитању молбе Косте Гинића овд. кавеџије АБр. 3589, да се његова каоана нрема Новоме гробљу или ослободи плаћања трошаринске таксе или да се нризна да је у рзјону варошком, и ио прочитању извештаја управе трошаринске и мишљења општинског правозаступника АБр. 3888, одбор је решио, да се преко ове молбе иређе на дневни ред. XI По прочитању поновне молбе Мирковића и Лучића АБр. 6998, да му општина исплати 457 дин. која се сума није могла наплатити од службеника општинских за дата им дрва за огрев, одбор је одлучио, да се овај предмет упутн општинском правозаступнику на мишљење.

0 Б Ј А В А Поводом тнм, што се често дешава, да се- гробниде и гробови на новоме гробљу а но захтеву приватних отварају, и пошто тај посао кошта гробљанску касу плаћајући надничаре и зидаре, то је суд општине београдске рсшио, да се од 1. Јануара 1898. године за отварање гробова и гробница на новоме гробљу наплаћује ова такса: I. За отварање и затварање мале гробнице 4 - — дин. П. За отварање и затварање велике гробниде .... 5'— дин.

Ш. За отварање и затварање гробнице са преносом тела из простог гроба у зидани 8'— дин. IV. За откопавање простог гроба ради преноса тела из гробља 5'— дин. Таксу ову наплаћиваће благајница новога гробља у корист гробљанске касе, и издаваће допусте за овај рад. 0 овоме се извештава грађанство ради знања и управљања. Од суда општине београдске 20. Децембра 1897. год. АВр. 7239.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ

I. Димњичарство:

а) За чишћење димњака (цилиндера) без

разлике на спратове — — —

0'20

д.

6) За незидан шпархерт — — —

0-40

д.

в) За узидан — — — — -—■ —

0-20

д.

г) За велики узидан шнархерт у гости-

оници — — — — — — —

0-50

д.

д) За чишћење димњака од два спрата

0-20

д.

ђ) За чишћење простог димњака —

0-10

д.

е) За чишћење чункова од 2 и по ме-

тра уједно са пећима — — —

0'24

д.

ж) За чишћење чункова од 2 и по ме-

тра уједно са више пећи — —

о см 6

д.

з) За паљење димњака (цилиндера) без

разлике на спратове — — —

0-75

д.

II. Пражаење помијара и нужника: а) Од кубног метра — — — — 10'— д. б) Од акова — — — — — — 0'50 д.

Ш. Гробарина: а)' Гроб за децу — — — — — 7-— д. б) Гроб за одрасле — — — — 12'— д. в) Мала гробница — — — — 5оо'5^ д. г) Велика гробница Ш реда — — 998 93 д. д) Велика гробница II реда — — 1099'93 д. ђ) Велика гробница I реда — — 1684'57 д.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА За кпартове: Сапамалелш, Теразијски, Варошви н Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0-25 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0'70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — ГоО д. За квартове: Дорћолски и Налллулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — •— — — — Д2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — - 0'60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каФане са кухињом од гостионице са кухињом без штале — 1'— д. Од суда опгатине београдске 23. августа 1892 год. АБр. 9449.

ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ ЗА МРТВАЧКА КОЛА - 10 дин. - 18 „ - 24 „ - 60 „

а) Проста кола са 2 коња — — б) Кола са анђелима са 2 коња в) Стаклена кола са 2 коња г) Стаклена кола са 4 коња — — —

угкднип1тво п администрација је у здању општинског суда

В јмник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА

Штаипарија Д. Димитријевића Бр. 129—98.

Уредник УРОШ КУЗМАНОВИЂ