Beogradske opštinske novine

Број 16

- 68 -

Год. XVI

за прву седницу за овом и то: понуда за откуп справе за пресовање сена; прецена имања званог „ГГараносов хан"; одобрење кредита за исплату државног прпреза на општинско имање; ослобођење хемијске лабораторије од плаћања воде; о награди месном рачуноиспитачу; молба Влад. Маџаревића због калдрме; молба столар. бравар задруге због плаћања воде. РЕДОВНИ САСТАНАК 19. Марта 1898. год. Председавао предеедник г. Н. Д. Стевановић, присуствЈвали чланови суда г.г. Б. Ј. Рајић и Јов. Антонијевик од одборника били: г.г. Марко 0. Петронијеви!], Др. Стеван Марковић, Стев. Ивковић, Михаило'Б. Плић, Којадин С. Караџић, Азријел, Трајко Стојковић, К. Н. Лаааревић, Голуб С. Јанић, Дамјан Стојковаћ, Н. И. Стаменковић, Р. Драговић, М. 0. Петровић, Коста М. Ђурић, Ј. М. Јанковић, Д. Леко, Коста Д. Главинић, Евг. М. Чоловић, Б. Димитријевић, Д. Ђирковић, Милут. Ј. Марковић. I Прочитан јо записник одборских одлука содница држане 16. Марта 1898. год. и у одлуцн КЊБр. 182 учињена је допуна, да се ова цена има разумети за лебац од пшеничног просејаног лебног брашна. .II По прочитању акта Управе вар. Београда и њешгх одељака АБр. 1934, 1921 и 2004. којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је пзјавио, да је Бернхавт Рапопорт трг. агент доброг владања и доброг имовног стања; даје Коста Марковић бакалин доброг владања и средњег имовног стања; да му је Ђура Живановић раденик зидарски непознат. Ш Преседник износи одбору на мишљење молбе ^гојима се траже уверења о нородичном односу. По прочитању тих молби СТБр. 848 — 830, одбор је изјавио мишљење, да са молигељици Катарини Рајковић удовој и Велимиру Тодоровићу за Зујицу Трајковић може дати тражено уверење о породичном односу.

женске школе на Западном Врачару, примила је да школује једну девојчицу, која је показала најсјајнији успех изме^у својих другарица а која је тако сиромашног стања, да би морала прекинути даље школовање. И доиста, Управа се није преварила у својој питомици, чему је најбољи доказ, уверење овлашћене женске школе г ђе Марије Маринковићке о одличном њеном успеху из предмета I гвмназијског разреда. Она је кћи Лазара Станојевића шесдесето-годишњег старца, по занату обућара, а име јој је Вукосава Станојевић. Примивгаи ову девојчицу, Управни одбор у споразуму са надзорним одбором, одредио је да се на име помоћи у њеном школовању, као и на име набавке хаљиница и школског прибора утроши до краја 1897. године 132-45 дин., што је и утрошено. Имајући у виду, да је Управа овим учинила једно бого-угодно дело, а тако исто и сјајан успех своје питомице, учвршћују Управу у пуној нади, да ни поштовани збор неће имати ништа противу њеног поступка, негода ће га једногласно и одобрити.

IV По прочитању понуде М. С. Начића овд. трг. агента АБр. 403. да му општина откупи справу за пресовање сена и по прочигању мишљења комисије о тој справи, на истоме акту одбор је решио, да се ова понуда одбаци. V Председник извештава одбор, да грађани неки наваљују, да се изврши просецање улице преко имања званог „Параносов хан", која је улица предвиђена утврђеним регулационим планом и која би возивала Малу пијацу са житним тргом; даље саопштава одбору, да о томе просецању постоје ситуациони пдан и процене имања што се за ту улицу имају екснронрисати, али да од 1894. год. кад су ове процене извршене, није на овоме предмету ништа рађено нити је одбор дао своју реч о овим проценама. По сачлушању овога одбор је одлучио, да одборници г.г. К. Д. Главинић, Дим. Ћирковић и Др. Стеван Марковић проуче овај предмет и поднесу одбору извештај, да ли је потреба да се сада ова улица отвори и ако јесте на који начин да се ова експропријација изврши с обзиром на Финансиско стање регулационог Фонда. VI По нрочитању акта београдског нореског одељења АБр. 1757, одбор је решио, да се из буџетске партије на плаћање порезе државне на општинску имовину исплати држави седам стотина шесдесет и девет динара и 34 паре, на име 22% приреза за набавку кола за војску, колико на општпнску порезу овог прирезадолази. VII По прочитању молбе државне хемијске лабораторије АБр. 1545 да се ослободи плзћања таксе за утрошену воду и по прочитању мишљења водоводног одељења о томе тражењу, на истоме акту одбор је решио, да се државна хемијска лабораторија ослободи плаћања таксе за утрошену воду за 189седму и 189осму годину. (Свршиће се)

хш ТТТто се тиче одлука донесених на прошло -годишњем збору овога друштва: 1. ДаУправнп и Надзорнн одбор раде на куповини плаца или куће на друштвени рачун, и то тек онда, ако не буде споразума са општином о потпори удружењу за подизање храма „св. Сави"; и 2. Да Управа може радити на остварењу кијосака по целој престоници. Управи је част известити поштовани збор, да ни по једној од ове две одлуке, није могла ншпта предузимати, из разлога што се односно одлуке под 1., још није могло доћи до споразума између општине и поменутог удружења и односно одлуке под 2, што се опгатина није одазвала наредби Управе града Београда, односно лепљења плаката по улицама. XIV На завргаетку управа има част замолити збор, да сгави у задатак будућој Управи да се постара: а. Да другатво добије продужење концесије о прикупљању прихода саЦветног трга;

0 Г Л А С Општина београдска даваће под закуп путем јавне усмене лицитације кошење траве : у новом општинском сењаку у старом гробљу, и код резервоара водоводних и кошење и попашу траве код „Кршне Ћуприје". Лицитација ће се држати на дан 22. овог месеца пред каФаном код „Шумадинца" у палилули. Ово се даје јавности и позивају се лицитанти да дођу да лицитирају. Од суда општине београдске 15. Анрила 1898. год. Београд.

0 Г Л А С На дан 25. ов. мес. у 3 сата по подне држаће се друга лицитација за продају старог гвожђа и месинга који се налази у механичкој радионици општинској (пробирници) на топчидерском друму. Лицитација ће зе држати у истој радионици, где се може и материјал видети. Позивају се лицитанти да дођу да лицитирају. Од суда општине београдске 18. Априла 1898. год. Београд.

ТАНСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУБРЕТА 8а квартове: Савамалски, Теразијски, Варопгки и Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањег дуКана са собом — — — — — — 0'25 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом —- — — 0 - 70 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од ка®ане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — 1*50 д.

б. Да друштво добије место, о коме је било говора у овоме извештају и на њему подигне један велики шумски парк; в. Да се нивелишу и нокалдрмишу све улице на Врачару, које до сада нису; и г. Да подејствује код општине, да се улице врачар. чисте. Са овим иецрпели смо нашу радњу у минулој години. На вама остаје да оцените јесмо ли одговорили нашој дужности, а ми вам на досадањем поверењу благодаримо. Председник управног одборл Свешозар МилојевиК с. р. П.председник В. Бадер с. р. Дедовођа Стан. П. ПоиовиЛ с. р. Чланови: Јов. ПетрониК с. р., К. П. ВуковиЛ с. р. Замепиди : Богоје ЈовановиИ с. р., Сш. МиљковиИ с. р.

Уредник УРОШ КУЗМАНОВИЂ

УРЕДНШПТВО И АДМПНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДА ЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА Вла «ник ОПШТИНА ВЕОГРАДСКА Штампарија Д. Димитријевића Бр. 245—98.