Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Год. XVI.

НЕДЕМ 24. ШЛЈА 1898.

Број 21.

Л.Х\.\У\\Х\*.ХЧЧХУХХ>ЛХ\ЧХУ\УХ'ЧЧ^УХУХ'

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉЕО ЈЕДАН-П7Т Д I -: Н V : За Србију на годину 6 динара на пола годино •' » За стране земље на годину 9 »

^'ЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖЖл

ЛРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНОКИ ОУД А ОВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА.

РУКОПИСИ НВ ВРАИАЈУ" СЕ. ЕПЛАКЕНА ПИОЗЖА НЕ ПРИМАЈ7 ОЕ.

Н А Р Е Д Б А Чланом 38. другом алинејом грађевинског закона за варош Београд, одН.Децембра 1896. године наређено је: „да се постојеће ограде са схране улица морају у року од једне године дана тако пренравити, да одговарају нрописима овога закона". Пошто има врло млогих случајева, да еопственици имања у којима има ограда са лица улица нису исте уклонили, то суд општине вароши Београда овим позива све сонственике дотичних имања, да у року од месец дана, од дана када овај оглас изађе, буду дужни уклонити постојеће ограде и друге поставити које ће одговарати прописима грађевинског закона и правилника за варош Београд. ЈКоји соиствсник не изврпш ово судско наређење, искусиће законске последице. Од Суда општине вароши Београда, 1. Маја 1898. ГБр. 932.

РАД ОДБОРА 0ПШТИНСКОГ ВАНРЕДНИ САСТАНАК 13. Маја 1898. год. Председавао председник г. Н- Д. Стевановић, од одборника били: г.г. Н. И. Стаменковић, Стеван Максимовик, Коста Д. Главинић. М С. Петронијевић, Дим. Гавриловић, Дамјан Стојковић, Гдиша Стојановић, Д. М. Ђорђевић, Др. Жеко, Ризнић, Сод. Азријел, Р. Драговић, Васа Никоаић, Евг. М. Чоловић, Милан Арсенијевић, Ј. М Јан ковић, М Ј. Марковић, М. 0. Петровић, Стеван Миљковић, К. II. Михајловић, Мих. Ђ. Илић. I Прочитан је записник одбороких одлука седнице држане 7. Маја о. г. и примљен је без измена. II По прочитању акта Управе вар. Београда АБр. 3083, 3125, 3147, којима се траже уверења о владању и имовном стању извесних лица, одбор је изјавио, да су му непознати Марија жена Петра Решића рабаџије. Стеван Опрић, надничар и његова жена Фема, Мирко Јовановић калФа берберски и Стојан Мијушковић келнер. Ш По прочитању молбе Пере Петровића, директора Кредитног Завода АБр. 3168, да и општина прими на себе известан део трошкова око продаје куКе пок. Глише Ђорђевића, која је кућа била залога и општини и њему, одбор је решио, да се ова молба одбаци и преко ње пређе на дневни ред.

IV Председник износи одбору на решење извештај одборског повереништва о нацрту уговора за пренос мртваца. По прочитању тог извештаја и нацрта уговора од повереништва иоднетог, одбор јерешио, да се пренос мртваца уступи Биљану Вуковићу и Кости Нешићу сходно решењу одбрском од 22. Јануара 1898. год. АБр. 751 а под погодбама изложеним у овом нацрту уговора, у који да се унесу и ове допуне: а. За кола за пренос умрле деце, у којима да буде места и за свештеника, да буде такса осам динара. Умрла деца до три године, могу се са обичним Фијакерима сарањивати; б. За парадна кола са 4 коња да буде такса шесдесет динара; в. Ако послуга буде у неуредном оделу, да се уговорачи казне оа десет до двадесет динара. Саопштити ово решење и погодбе Вуковићу и Нешићу.

Председник извештава одбор, да су Браћа Крсмановићи платили за саграђену калдрму пред њиховим имањем по рачуну, али одричу да плате и интерес са разлога, што су дужну суму положили одмах, чим су позвати. По прочитању извештаја суда о овоме, СБр. 14776)97. одбор је решио, да се напусти тражење овог интереса, пошто су браћа Крсмановићи на први позив суда платили дужну суму. VI Председник износи одбору на решење предлог одборника г. Н. И. Стаменковића и осталих да ез изабере стална комисија за руковођење свима великим општинским радов 1 ма. По поновном прочитању тога предлога АБр. 2938 одбор је решио, прима се у начелу овај предлог г. Н. И. Стаменковића и осталих потписаних одборника. За чланове овог сталног повереништва изабрати су, после поименичног гласања са 18 гласова против 2 (1 није г.тасао). а., из грађанства: Михајло Павловић трг., Милан А. Павловић трг., Алекса Јовановић члан касационог суда. Дим. Стојановић, директор железница у пензији, Дим. Стаменковић трг., Петар И. Јовановић трговац, Др. Л. Пачу, управник државних монопола, Милов. Р. Маринковић управник Управе Фондова, Милутин Ј. Марковић бив. касац. судија; б., из одбора општинског: Дим. Гавриловић начелник мин. правде, Васа Николић трг. и Тодор Ј. Михајловић трг.

И председник општине, по положају својем, да буде члан ове колисије. VII На предлог суда ошнтинског, а уелед молбе команде Краљеве Гарде АБр. 3063, одбор јерешио, да се пиће и јело, побројано у овим молбама, набављено за прославу шесдесетогодишњице Краљеве гарде, ослободи плаћања општинске трошарине. VIII По прочитању акта Управе општинске трошарине о примању артија одвредности у залогу, одбор је одлучио, да се овај предмет одложи за прву седницу за овом.

ВАНРЕДНА СЕДНИЦА 15. Маја, 1898. год. Председавао иредседник г. Н. Д. Стевановић, од одборника били: г.г. Н. И Стаменковић, К. С. Караџић, М. Ђ. Илић, Голуб С. Јањић, Дамјан Стојковић, Дим. Гавриловић, Марко С. Петронијевић, Стеван Максимовић, Влад Чортановић. Д. Ћирковић, Милан Арсенијевић, Милан Капетановић, Стев. Ивковић, Ђ. Димитријевић, Ризнић, Коста Чупић.

Прочитан је записник одборских одлука седнице држане 13. Маја о. г. и у одлуци КЊБр. 331, учињене су ове измене и допуне, да се деца до три године могу сарањивати на приватним Фијакерима; ако не буде било места за свештеника на дечијим мртвачким колима, онда да буде такса 10 дин., и да се закупци казне одређеном казном, ако послуга не буде у ирописном и уредном оделу. II Одборник г. Милан Арсенијевић предлаже да се понова узме у претрес и решење молбе Петра Петровића директора кредитног завода АБр. 3168, која је у прошлој седници одбачена. Одбор је после поименичног гласања са 10 гласова против 4 (1 није гласао) решио, да се овај предлог г. Арсенијевића одбаци. Ш Одборникг. Стеван Максимовић питакадће се поставити стална коцкаста калдрма у Кнез Михајловој улици на место садашње привремене и кад ће се извршити веза тротоара са калдрмом у улицама где то још није извршено. Председник је одговорио, да ће се привремена калдрма у кнез Михајловој улици заменити сталном, кад оигати-на буде у могућности да то учини, а односно трогоара издати наредбу, да се вежу са калдрмом где то још није учињено.