Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

.хххчлхххх^ л\\<

.\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ж\\\\\\\\\\\\\\ч

Год. XVI. к.Х.-Х-ЧХ.Х.Х.ХЛ ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-ПГТ ЈД Е> Н А :

НЕДЕМ 13. пи 1898.

Број 29.

За Србију на годину .... на пола године . 8а страпе земље на годину

6 динара 3 » 9 ,

ЛЛ.ЖЖЖЧЛЛЖЛЛЛ.Ч 'ЖЖЖл

ПРБТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНСКИ СУД А СВБ КОРЕСПОДЕНДИЈБ ИА УРЕДНИКА.

РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СВ. НЕПЛАЂ Е Н А ПИОМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ.

ГРАЂАНСТВУ БЕОГРАДСКОМ Гоеподин Миниетар унутраш* њих дела телеграмом од данашњег П№. 14.482 доетавља еле* деће: „Његово Величанетво Краљ, на предлог мој а по еаелушању Миниетареког Савета, на оенову пропиеа Уетава земаљеког, за* кона о поеловном реду у Народној Скупштини и изборног закона екупштинеког; благоволео је Указом од 15. т, м. решити: да ее закључе ееднице ре* довне Народне Скупштине саз* ване у Нишу на дан 17. Јуна т. г., а другим Указом од 15. т. м. благоволео је решити: да ее редовна Народна Скупштина за 1898. годину еазива у Нишу на дан 16. Јула 1898. год." Суд општине београдске објављује ове превиеоке Указе грађанетву ради знања. Од еуда општине београдеке 16. Јула 1898. год. АВр. 4962 У Веограду.

Гоеподин Миниетар унутраш* њих дела телеграмом од јуче Пд 14503 и 14495 доетавља еледеће: I „Његово Величанство Краљ благоволео је данае на предлог Предеедника Миниетареког Са= вета а по еаелушању Министар* еког Савета а на оенову члана 76. Уетава овлаетити Предеед* ника Миниетареког Савета да у име Његовог Величанетва као Његов нарочити пуномоћник чи* тањем Указа отвори ееднице редовне Народне Скупштине еа-

зване у Нишу Указом од 15. Јула о. г." II „ЊеговоВеличанствоКраљ благоволео је од предложених Народном Скупштином 6 кањ дидата Указом својим од данаш* њег по еаслушању Министарског Савета а на оенову члана 53 Устава поставити редовној Народној Скупштини, за 1898. год- сазваној у Нишу за 16. т. мееец за нредеедника г. Симу Несторовића а за п.председника г. Драгомира Рајовића." Суд општине београдске об* јављује ове превиеоке Указе грађанетву ради знања. Од суда општине београдеке 17. Јула 1898. год. АБр. 4961 У Београду.

0 Б Ј А В А Управа вар. Београда актом својим од 16. Јула 1898. год. ЛБр. 1466 известила је суд општине београдске, да је био веома слаб одзив београдских стаиовиика, Да на позив санитетске власти донесу своју некаламљену децу на каламљење; дајеуслед тога даље каламљење престало, али да је ! наређено иолициским властима, да до краја овог месеца Јула изврпхе најтачнији попис некаламљене деце како би се иста у првој половини месеца августа каламила. Исто је тако наређено да се сви они родитељи, који до сада нису своју децу довели ради каламљења, узму на одговор и казне. Ово се објављује грађанству ради знања. Од суда општине београдске 18. Јула 1898. год. ЛБр. 1579, у Београду.

Н А Р Е Д Б А Господин Министар народне привреде, прописао је 21. Јуна ове год. ПБр. 4154, правила о прегледу хране на општинским тржиштима. У храну спадају: пшеница, јечам, овас и раж. Правила ступају у живот данас.

Како се по чл. 11. истих правила има храна продавати и куповати искључиво на једном општинском тржишту и како према чл. 3. правила преглед хране има да врши тржишни одбор, одређеи и за преглед сувих шљива, — то и управа наређује: да се догон хране ради продаје и куповине, има у будуће вршиги искључиво на „ Свето-Никољском тргу" 7 на коме се тргу доносе и продају и суве шљиве. Ни на једној другој београдској пијаци, несме се храна ни догонити ни продавати. Обзнањујући ово свима продавцима и купцима хране, управа им ставља до знања, да ће се свака непослушност према овој наредби казнити по § 326 крив. зак. Из канцеларије Управе вар. Београда 1. Јула 1898. год. Бр. 15271 у Београду.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ ВАНРЕДНИ САСТАНАК 20. Јуна 1898. год. Председавао предеедник г. Н. Д. Стевановић, присуетвовао чдан суда г, Б Ј, Рајић, од одбрника били: г г. К. С. Карадић, Стеван Микеимовић, Васа НиколиК, Глиша Стојановић, С. Ј. Азријел, Дамљчн Стојковић, М. 0. Петровић, Дим. Гавриловић, К Др. Ризнић, Др. Стеван Марковић, Р. Драговић, М. Канетановић, Др. Леко, Евг. М. Чоловић, Коста Д. Главинић, Коета М. Ђурић, Милош Савчић, К. П. Михајловић М. Ј. Марковић, К. Н. Лазаревић. (свршетдк) X По ирочитању молбе Божидара Лазаревића кобаеичара и извештаја кланичног одељења АБр. 2126, одбор је решио, да се Божидару Лазаревићу овд. кобасичару врати сто тринаест динара напла ћене касапске аренде на 1130 кгр. шунке, што је извезао на страну. Ова се сума има исплатити из вишка прихода од аренде ако је буде било и ако надлежна државна власт ово решење одобри. XI Одборник г. Коста Др. Ризнић нримекује, да би ваљало јачу контролу завести односно извоза масти и свиљског меса и иовраћаја аренде. Председник је изјавио, да ће учииити све што може, да контрола у овоме послу буде^што јача и потпунија. ХП Председник објављује, да је на дневном реду предлог одборника г. Мшгана Капетановића АБр. 3568, за грађење станова учитељских. Одбор је одлучио, да се умоли г. Капетановић, да овај свој предлог писмено и опширно разложи одбору. !