Beogradske opštinske novine

Број 30

- 123 -

Год. XVI

0 евима својим пресудама кмет у одређено време извештава општински суд, који има право надзора и коме је он одговоран ако учини каку противзаконитост; а председник општинског суда и кметови одговоЉи су непосредно надзорној државној власти за противзаконитости, ако би какве учинили. У члану 46. после првог одељка тач. 5. долази други одељак који гласи: Кметове (чланове) општинског судаможе председник казнити укором или губитком плате до 15 дана. У члану 46. после другог одељка тач. 5. додаје се нова тачка 6., која гласи: 6. Прима и отпушта ниже општинско особље и служитеље, а служитеље у осталим селима прима и отпушта по договору са месним кметом. У члану 46. последљи одељак тачке 5. постаје тачка 7. и гласи: 7. Дисциилинску казну укора или губитка плате до 15 дана, а за немарно вршеље службе и непослушност, над општинским лекаром и инжиљером изриче општински с/д. Веће дисциплинарне казне над општинским лекарем по тужби општинског суда изриче Министар унутрашњих дела, а над општинским инжињером Министар грађевина, по одредбама закона о чиновницима грађанског реда. Тако исто по предлогу суда и одбора они се могу и уклонити са звања по решењу надлежног министра. Члан 48. мсња се и гласи: Свака општина има једнога ила више писара према величини послова у општинском Суду. Њпх предлаже председник суда, а утврђује општински суд. Писар општинског суда мора имати — Ове услове: 1. Да има својства означена у тачци 1. 2. и 7. члана 8. овога закона; 2. Да није у изузећу члана 16. овога закона; 3. Да је испунио војну обавезу или од исте ослобођен по војном закону; 4. Првенствено за општинске писаре узимаће се добро писмена лица из исте општине, а нарочито ислужени подоФицири који имају остале услове. Општинске писаре отпушта власт, која их и поставља, по предлогу председника суда или по својој оцени и нахођењу. Стари члан 48. постаје члан 48. а. На крају члана 48. а додаје се : Писар општинског суда одговара за сваку своју неправилну радњу, учињену у кругу своје дужности. У члану 53. после другог одељка тачке 3. долази нова тачка 4., која гласи: 4, Учитељи и свештеници. У члану 58. тачке 4. изостављају се речи: „свештеници и учитељи". После члана 67. долази нов члан 68., који гласи: Плате председницима општинским одређиваће се указом Краљевим, којим се и постављају, овако: I 1. У Београду од 8—10.000 динара годишње; 2. У Нишу од 5—6.000 динарагодишње; 3. У Крагујевцу, Шапцу, Пожаревцу, од 3—5000 динара годишње; 4. У осталим местима, где се председници указом постављају од 1200 до 3500 динара годишње'.

За општину добрињску и таковску вреде наређења нод П прописана за сеоске општине. II У свима осталим општинама где се председници постављају претписом Министра унутрашњих дела одређиваће се плате овако : 1. у општинама до 500 пореских глава закључно, од 5—800 динара годшпње; 2. у општинама преко 500 до 1000 пореских глава, од 800 до 1.200 дин. год.; 3. у општинама преко 1.000 глава пореских од 1.200 до 2,000 динара годишње. Чланови општинског Суда у Београду, који се указом постављају, имаће од 2.500 до 4.000 динара годишње како се буде у указу одредило. После члана 68. долази нов члан 68. а, који гласи: Плату кметовима, деловођама — писарима, осталим општинским званичницима и служитељима одређује општински одбор Иотребне суме за све плате уносиће се у буџет и одређивати по срезмери непосредног пореза, као и остали прирези. Приликом одређивања плате не могу бити у одбору они, којима се плата одређУ.Је- Плата писару (деловођи) по сеоским општинама не може битп мања од 500 динара годишње. У члану 69. у првом одељку реч: „Збор" замењује се речју „надзорна државна власт". Други одељак члана 69. мења се и гласи: Против решења надзорне власти има места жалби вишој државној власти, чија је одлука извршна. Жалба се даје према наређењу члана 76. овога закона. У члану 85. последњи одељак мења се и гласи: Зграде општинске морају бити подигнуте у селима по могућству на средокраћи свију села која једну општину састављају а и на друму (путу) како где буде згодније. Место где ће бити општинска судница и остале зграде одређиваће окружни начелник по саслушању општинског суда и одбора и прибављеном мишљењу среског начелника. Против решења окружног начелника има места жалби Министру унутрашњих дела, чија је одлука извршна. За жалбу у овом случају вреди наређење члана 76. овога закона. ПрелазнсГнаре^ђење Одредбе члана 23. а и 24. овога закона односно постављања председника општинских судова извршиће се поступно, а најдаље до 1. Јануара 1899. године. Кметови појединих села и осталих вароши и варошица остају на својим местима док не одслуже рок законом одређени (члан 28. овог закона); а ако би где наступио случај по коме по Закону не би могао остати на тој дужности, или би са неуредности у дужности био уклоњен по одред бама овога Закона, избор ће се нови извршити према одредбама овога Закона. Закон овај ступа у живот кад га Краљ потпише. Препоручујемо нашим Министрима: унутрашњих дела, Финансија и правде, да овај Закон обнародују и о извршењу се

његову старају; властима пак заповедамо да по њему поступају а свима и свакоме

АЛЕКСАНДАР с. р.

Министар унутрашњиос дела, Јевр. А. Андоновић с. р. Мгснистар финансија ђ Стев. Д. Поповић с, р. Министар иравде, К. Н. ХристиЋ с. р.

0 Б Ј А В А По наређењу команданта VII пуковског округа од 25. тек. месеца № 6833 има се на дан 15, 16, 17, 18 и 19 августа т. г. извршити лекарско-комисијски преглед над свима регрутима привремено неспособним из прошлих година до 30-те године старости. Тако исто и над резервистима и обвезницима I и II позива народне војске, који би се осећали да су за војну службу неснособни. Лекарско-комисијски преглед овај, вршиће се сваког горе означеног дана, од 7. сати пре подне, у штабу \'П пуков. окр., „Вишеградска" улица бр. 14. Овој комисији имају да предстану : а, Сви привремено неспособни регрути из ранијих година до 30-те године старости. б, Сви резервисти и обвезници I и II позива народне војска, који би се осећали да су за војну службу неспособни. в, Сви привремени инвалиди. Комисији овој предстајаће се овпмредом: На дан 15 августа сви они којима се име почиње са почетним писмом: А. и Б. На дан 16. августа сви они, са почетним писмом: В. н Г. На дан 17. августа сви они, са почетним писмом: Д. Ђ. Е. Ж. 3. и И. На дан 18. августа сви они, са почетним писмом: Ј. К. Л. ЈБ. М. и На дан 19. августа сви они, са почетним писмом: II. Н>. 0. II. Р. С. Т. У. Ф. X. Ц. Ч. Ш. и Ћ. Сви привремено неспособни регрути имају собом пенети уверења о неспособности добивена од ранијих регрутних комисија. Привремено неспособни регрути, који означеног дана неби дошли да се лекарски прегледају, сматраће се да избегавају војну обавезу, па ће се и казнити по чл. 14. закона о устројству војске. Суд општине београдске, позива све регруте привремено песпособне, да се горе означених дана а по изложеном распореду јаве УП пуковском округу ради лекарског прегледа. Од суда општине београдске ОВБр. 1960. 31. Јула 1898 године. Београд.

општински послови Прошле недеље општинске новине нису могле изаћи због извесних сметњи.

да му се покоравају. 21. јула 1898. год. у Нишу. (М. П.) Видео и ставио државни аечат, чувар државног печата, Министор аравде, К. Н. ХристиЂ с. р.