Beogradske opštinske novine

Број 32

— 132 -

Год. XVI

Одбору оиштине града Београда По решењу одбора од 29. Јануара тек. год. Бр. 71. потписати су изашли 6. тек. м-ца после подне на обалу савску код канцелар. Браће Р^уманудића, гди је извршено провизорно осигурање обале од даљег одроњавања и одношења, па, прегледавши извршени посао, нашли су: 1. Да је обала на дужини од 82 м. провизорно осигурана прибојом, траверзама и просто побивеним шиповима, и 2. Да се на извршеноме прибоју у дужини од 82 м. трима траверзама, које су испуњене ломљеним каменом, и шиповнма, побивеним између траверзи, неопажају се никакви знаци, по којима би се могло рећи, да је ово ировизорно утврђење ма у чему попустило. По извештају Грађевинског одељења, шипови у прибоју побивени су у земљу до просечне дубине од б 1 /^ мет. а шипови у траверзама до просечне дубине од 3.80 мет. С обзиром на ово подписати су мимишљења: да ће извршено ировизорно осигурање обале на поменутоме месту одговорити своме задатку, и да ће од њега бити нарочито те користи, шшо Ие се осигурани део обале сачуваши од иодлокавања даљег обарања и наглог одношења. Ово би осигурање, по нашем мишљењу, још боље одговорило своме задатку да је се стигло и да је било средстава, да се набаца нешто крупнијег ломљеног камена испред и иза прибоја а непосредно поред њега, али, како је ово осигурање само привремено и има да иослужи само за коју годину, мишљења смо, да за сада не треба ништа више на томе месту радити. Београд, 26. Фебруара, 1898. год. Косша Д. ГлавиниЛ с. р.

II Р 0 Д А Ј А Управа општинске трошарине, према решењу суда општнне града Београда од 4. тек. мес АБр. 5322. на дан 25. тек. месеца у 9 часова пре подне у кругу трошаринске винарске иијаце, прбдаваће јапном лицитацијом 10 буради старог вина у тежини 6836 литара, поч. Димитрија Т. Жељесковића бив, каФеџије овдашњег, које је заложено за дугујућу трошаринску таксу. Позивају се купци да на лицитацију ДођуБр. 1160. Од главне управе општин. трошарине 5. Августа 1898. г. Београд.

0 Б Ј А В А Као сваке тако и ове године држаће се у општини Кучевској срезу звишком округу пожаревачком тродневни чувени панађур о малој госпођи а то је 8., 9. и 10. сеитембра т. г., на коме ће се поред стоке продавати и сви ово земаљски производи законом дозвољени. Јавља се свима трговцима, занатлијама и купцима ради знања. Из канцеларије Суда општине варошице Кучева 1. Авг. 1898. Год. Број 1352.

0 Б Ј А В А У општини лозовичкој као сваке тако и ове године држаће се т2одневни марвени панађур у дане 22, 23 и 24 Августа ове године на коме ће се поред стоке продавати и сви ово-земаљски производи и алати законом дозвољени. Јавља се трговачком и занатлиском сталежу ради знања. Бр. 2442. Од суда општине лозовичке 4. Августа 1898. год. у Лозовику.

0 Г Л А С Као и прошле, тако н ове године, држаће се у вароши Пироту о „Великој Госпођи" шесто дневни ианађур и то: 15, 16, 17. 18, 19 и 20, Августа тек. године. на коме ће се продавати и куповати поред стоке и сви земаљски и страни ироизводи законом дозвољени. Ово се саопштава привредницима и трговцима ради знања. Од суда општине пиротске 12. Јула 1898. год. Број 5732. у Пироту.

0 Б Ј А В А Командант дивизије решењем својим од 17. Авг. 1898. год Е№ 7526 повисио је цену за куповину сена од народа за потребу београдског гарнизона од четири на иет динара од 100 килограма. 0 овоме се извештавају грађани ради знања. Од суда општине београдске, 18. Авг.1898. у Београду АБр. 5785.

Н А Р Е Д Б А Господин Министар народне иривреде, прописао је 21. Јуна ове год. ПБр. 4154, правила о прегледу хране на општинским тржиштима. У храну спадају: пшеница, јечам, овас и раж. Правила ступају у живот данас. Како се по чл. 11. истих правила има храна продавати и куповати искључиво на једном општинском тржишту и како према чл. 3. правила преглед хране има да врши тржишни одбор, одређен и за преглед сувих шљива, -— то и управа наређује: да се догон хране ради прода.је и куповине, има у будуће вршити пскључиво на „ Свето-Нитљеком тргу", на коме се тргу доносе и продају и суве шљиве. Ни на једној другој београдској пијаци, несме се храна ни догонити ни продавати. Обзнањујући ово свима продавцима и купцима хране, управа им ставља до знања, да ће се свака непослушност ирема овој наредби казнити по § 326 крив. зак. Из канцеларије Управе вар. Београда 1. Јула 1898. год. Бр. 15271 у Београду.

РАЗНЕ ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ I. Димн.ичарство: а) За чишћење димњака (цшшндера) без разлике на спратове — — — 0 - 20 д. 61 За незидан шпархерт — — — 0'40 д. в) За узидан — — — — — — 0'20 д. г) За велики узидан шиархерт у гостиониди — — — — — — — 0'50 д. д) За чишћење димњака од два спрата 0'20 д. :ђ) За чишћење простог димњака — 0'10 д. е) За чишћење чункова од 2 и по метра уједно са пећима — — — 0'24 д. ж) За чишћење чункова од 2 и по метра уједно са више пећи — — 0 20 д. з) За паљење димњака (цилиндера) без разлике на спратове — — — 0'75 д. II. Гробарина: а) Гроб за децу — —- — — — 7-— д. б) Гроб за одрасле — — — — 12-— д. в) Мала гробница — — — — 555"52 д. г) Велика гробница Ш реда — — 998'93 д. д) Велика гробница П реда — — 1099'93 д. ђ) Велика гробница I реда — — 1684 - 57 д. Ш. Пражњеве помијара и нужника: а) Од кубног метра — — — — 10'— д. б) Од акова — — — — — — 0 - 50 д.

ТАКСЕ ЗА ИЗНОШЕЊЕ ЂУВРЕТА За квартове: Савамалски, Теразијски, Варошки и Врачарски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 25 д. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0'70 д. 3. Од четири или више соба са кухиЊом, од каоане са кухињом, од гостионице са кухињом без штале — Г50 д„ За квартове: Дорћолскп и Палилулски 1. Од собе и кухиње или мањег дућана са собом — — — — — — 0 - 20 д.. 2. Од две или три собе са кухињом или већег дућана са магазом — — — 0 - 60 д. 3. Од четири или више соба са кухињом, од каоане са кухињом од гостионице са кухињом бсз штале — 1'— д. Од суда општине београдске 28. августа 1892: год. АБр. 9449.

ОПШТИНСКЕ ТАКСЕ ЗА МРТВАЧКА КОЛА а) Проста кола са 2 коња — — — — 10 дин. б) Кола са анђелима са 2 коња — — 18 , в) Стаклена кола са 2 коња — — — 24 „ г) Стаклена кола са 4 коња — — — — 60 „

КЊИЖЕВНН ОГЛАС Преведена је књига с Француског језика књига Бићеш трговац (Тп аегаз сотег^ап!). коју је написао Јоверћ СћаШеу Вег1; и биће дата у штампу крајем августа месеца. Књига ће изнети ео 15 штампаних табака, слог из цицера. хартија Фина, Продајна цена објавиће се доцније. и ^V V"V""'!? V V V V "V V "»"▼"Ч

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАДИЈА ЈЕ У ЗДАЊ.У ОПШТИНСКОГ СУДА

Вдасник ОПШТИНА БЕОГРАДСЕА

Штампарија Д. Димитријевића Бр. 515—98.

Уредник УРОШ КУБМАНОВПЂ