Beogradske opštinske novine

ЗВАНИЧНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

.ХХ\ЖЧЛЛЛЈ

Год. XVI. ЛХ1ХХЧХХХЧЧХХ^ХХЧХЧХЧХХЛ.ХХ\ХХ''

НЕДЕЉА В. СЕПТЕШБРА 1898. кХХ^ХХХХХХХХ^ХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ' 1

Број 33.

ЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-ПУТ III: 11 V :

За Србију на годину .... на пола године . За стране земље на годину

6 динара 3 „ 9

ПРЕТПДАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ НА ОПШТИНОКИ СУД А СВК КОРЕСПОДЕНЦИЈЕ НА УРЕДНИКА. РУКОПИСИ НЕ ВРАЂАЈУ СЕ. НЕПЛАЋЕНА ПИОМА НЕ ПРИМАЈУ СЕ.

Н А Р Е Д Б А На основу закона санитет. Управа града Београда наредбом: својом Мбр. 988 у мају месецу ове године обзнанила је путем званнчних новина а и иначе Да је сваки становник Београдски дужан донети своје дете, ако је навршило 3 месеца старости, на каламљење са крављим богињама. Одређени су били дани, сати и место где ће се каламлење вршити. Како се је грађанство врло лоше тој ларедби одазвало и како је према статистици рађања остало доста деце некаламљене, то се овим и последњи пут наређује становнишгву београдском, да своју непелцовану децу без изговора у недељу 6-ог септембра ове год., донесе на каламлење и то по подне у 3 сата у зграду „Црв.еног Ћрста," или р Салу Мира" преко од „Славије. Који и овог последњег дац& пелцовања ове године своје дете не донесе да се калами бнће кажњен по чл. 21. тач. 8. зак. санитет. а и опет ће се силом нагонити на каламљење. Мбр. 1752. Из лекарског оделжа Управе града Београда, 1. септембра 1898 год. у Београду.

0 Б Ј А В А У интересу. српске извозне сточне трговине, у интересу продаваца, да би увек на тргу нашли довољно купаца а ови да би опет на тргу нашли довољно стоке за куповину, — одбор општине београдске у седници својој од 20. Августа 1898. год. решио је, да се у Београду на марвеном тргу на Тркалишту продаје стока у опште само уторником и петком. Ово да важи од 15. Септембра 1898. године. 0 овоме се извештавају сви грађани а нарочито привредници и трговци, ради знања и управљања. Од суда ошнтине београдске, 3. Септембра 1898. год. у Београду АБр. 4598.

0 Б Ј А В А На основу највишег наређења од 2. Августа тек. године ФЋЉ 6202 и предписа команданта УП. пуковског округа М 7958 и 8112, позивају се сви резервисти VII. пешачког активног пука Краља Александра I. и резервисти Ш. гардиског

пешачког активног пука, и то они, који су рођени 1868, 1969, 1870. 1871, 1872 и 1873 године, да 8. Септембра тек. године у 2 сата по подне предстану на своме зборном месту — Бањички логор —■ и јаве се својпм командама, ради 10-то дневне вежбе. Сви обвезници резервисти имају собом понети, добру и јаку обућу, чисте преобуке, прибор за умивање, крплење и чишћење, покривач, торбу и прибор за јело. Резервисти који неби следовали позиву и са прописном спремом дошли на вежбу, искусиће последице чл. 113. закона оустројству војске. Изостанак и задоцнење сматраће се као непослушност, па ће се као таково казнити. Саопштава се свима резервистима, да од дана позива па за 48 сати после распуста, подлеже под војену дисциплину и војно судетво по чл. 115 закона о устројству војеке. Од суда општине београдске ,1\з 2202 и 2220. 1. Септембра 1898. год. Београд.

Н А Р Е Д Б А Суд општине београдске наређује, да је сваки онај, који има да откопава земљу у авлији или да руши какву зграду дужан откопану земљу и отпадке од рушевине да однесе и наспе и то: из дунавског краја код дунавског Ке-а, из палилулског краја у „Таш-Мајдан" а сви остали крајеви Београда у „Бару Венецнју" код житног трга; а ђубре мора да односи на карабурму и сипа на место, које је за то одређено. Свако насипање земље и ћубрета на другом ком месту забрањује се и казниће се по закону. Од суда општине београдске 5. Августа 1898. г. ГБр. 2542 у Београду.

С Т Е Ч А Ј Суд општине београдске расписује овим стечај, за израду плана, како би требало уредити доњи (мали) калимегдан. У плану треба да буде поред осталога означено: а., два места за забавишта дечија, једно за одраслу а друго за мању децу; б., место за панораму или другу какву забаву те врсте; в., место за „ринглшпил" или томе подобно; г., да буде означен распоред стаза и путева; и

д., распоред дрвета, као и која и каква би се требала да засаде. Ситуациони план овог дела Калемегдана, може се добити у грађевинском одељењу општине београдске. Рок за подношај израђеног плана утврђује се 15. Септембар о. г. Награде занајбоље израђена три плана јесу: за први 120 дин., за други 80 дин. и за трећи 50 дин. Преглед поднетих планова и досуђивање награде извршиће стручна комисија, коју ће суд општински одредити. Награђени планови припашће општини у својину. Од суда општине београдске, 7. Авг. 1898. год. у Београду. АБр. 5515.

0 Б Ј А В А Г. Миристар просвете и црквених послова актом од 10. Децембра 1897. ПБр. 10065 издао је оваку наредбу: „Често занатлије узимају на занат или трговци у трговину ученике основних школа, који исту још нису свршили, те на тај начин одводе ђаке из школе. Како пак свако дете, које живи у Србији, мора да походи школу основну за све време законом прописано, то сам одлучио, да се оваква радња занатлија и трговаца забрани. Ко би и преко ове забране узимао ђаке на занат или трговину пре свршетка основне школе, тога ће казнити школски одбори по чл. 39. закона о основним школама". 0 овоме се извештавају грађани ради знања и управљања. Од суда општине београдске, 22. Авг. 1898. год. АБр. 7429(97.

РАД ОДБОРА ОПШТИНСКОГ РЕДОВНИ САСТАНАК 20. Августа 1898. год. Ирсдседавао заступнив председника, члан суда г. Б. Ј. Рајић, од одборника били: г.г Голуб С. Јањић, Глиша Стојановић, Стеван Максимовић, Васа Николић, Р. Драговић, Милан Арсенијевић, Коста М. Ђурић, Јанаћ М. Јанковић, Д М. Ђорђевић, С. Ј. Азријел, Стеван Миљковић, М. Савчић, К. С. Караџић, Мих. - Б. Илић, Милов. Миленковић, Др. Стеван Марковић, Ђ. Димитријевић, Др Леко, Милутин Ј. Марковић, М. 0. Петровић, Д. Иирковић, Марко С. Петронијевић, Дамјан Стојковић, К. П. Михајловић.

Заступник председника г. Б. Ј. Рајић извештава одбор, да је председник оипггине по одобрењу Управе вар. Београда на одсуству од 10. о. м. и да ће га он за време одсуствовања заступати. Одбор је примио к знању ово саопштење.